lauantai 21. huhtikuuta 2018

Kevät, kärpäset ja haasteellinen puomitehtävä

Impi

Olin perjantaina 20.4. tallilla, koska oli hoitopäivä ja ratsastustunti. En ole päässyt tallille yli viikkoon omien sairastelujen takia, mutta perjantaina onneksi pääsin viimein tallille ja ratsastamaan. Saavuin tallille jo viiden aikoihin, vaikka oma tuntini alkoi vasta seitsemältä. Autoin paljon aloittelijoita laittamaan ratsunsa valmiiksi, ja itse heidän tunnillekin menin auttelemaan. Puoli seitsemän paikkeilla menin laittamaan Impiä kuntoon, sillä pääsin menemään sillä pitkästä aikaa tunnilla! Nyt kunnon lämpimien ilmojen saavuttua ötökätkin ovat heränneet hevosien kiusaksi, joten pahimmilla ihottumahevosilla, kuten Impillä, on jo ihottumaloimia alettu käyttämään. Impi oli siitä huolimatta melko likainen, sillä oli koko päivän ollut ulkona ja varmastikin makoillut tarhassa. Harjasin sen siis hyvin, putsasin kaviot, heitin varusteet sille sekä itselleni niskaan, ja lähdimme seitsemän paikkeilla kohti kenttää muiden tuntilaisten kanssa.

Itsellänikin oli päällä vain huppari, ohuet kesäratsastussukat, ja ratsastushousut ensi kertaa pelkästään ilman, että olisin laittanut niiden alle legginssit. Hiki silti tunnilla tuli, mutta en todellakaan valita! Tunnilla kävelimme alkuun pitkät alkukäynnit. Impi oli todella reipas ensimmäisistä askelista ihan tunnin viimeisiin. Kyllä siinä heti huomasi, että vauhdikas tunti on tulossa, kun normaalistikin reippaalla ja herkällä hevosella on kevättä rinnassa. Alkukäyntien jälkeen keräilin ohjat tuntumalle. Tunnin aiheena oli puomit. Harjoittelimme puomeja kuin esteitä, eli piti miettiä todella tarkkaan niille lähestymiset, suoritukset, kaarteet, käännökset, katse ja ylipäätänsä oma ratsastus. Opettaja oli tehnyt meille tehtävästä melko hankalan, mutta hyvillä mielin kohti näitä haasteita lähdettiin alusta alkaen,


Aloimme tehdä alkuverkaksi sivussa näkyvän kuvan mukaista tehtävää. Ympäri kenttää oli siis ripoteltu viisi puomia, jotka kuului ylittää tietyssä järjestyksessä: ensin pääty-ympyrällä olevat neljä puomia A:n päädyssä, ja sitten kaksi "vastapäätä" olevaa puomia C:n päädyssä. Käynnissä tehtävä sujui tosi hyvin. Impi kuunteli hyvin kääntävää pohje- ja ohjasapua, vaikka pidätteisiin se ei tuntunut reagoivan yhtä hyvin. Reipas se siis oli, mutta sain pidettyä sen kuitenkin hyvin avuilla ja kontrollissa. 

Koetin puomeilla aina parhaani mukaan pitää katseen ajallaan. Kun oltiin puomilla, se toki piti ratsastaa huolellisesti loppuun asti ja keskittyä siihen, mutta katse piti kääntää jo seuraavalle. Puomeilla ja esteillä katse on yksi tärkeimmistä asioista. Kun katse pysyy kohti menosuuntaa, muukin ratsastus helpottuu, kun näkee, minne on menossa. Näin tietää minne ollaan menossa, mitä on tulossa eteen, ja hevonenkin kääntyy helpommin oikeaan suuntaan. Puomitehtävässä oli myös tärkeää osata käyttää kääntävinä apuina eniten pohkeita ja istuntaa pelkän ohjan sijaan.


Impi oli tehtävässä kivan reipas, ja oma ratsastuskin tuntui sujuvan hyvin. Pari kertaa tosin havahduin siihen, kuinka jännitin olkapäitäni ja sitä kautta koko käsiäni hirveästi. Se on tällä hetkellä suurin ongelmani, mutta kun ne muistin rentouttaa, koko kehokin tuntui paljon rennommalta. Hyvin sujuneiden käyntipuomien jälkeen jatkoimme kokouraa töltissä hetken aikaa. Töltti sujui hyvin, kun Impin sai kuuntelemaa pidätteitä, ja keskittymään. Silloin töltistä tuli kivan puhdasta ja rentoa. Tämän jälkeen aloimme tehdä samaista puomitehtävää, kuin käynnissä. Tehtävänä oli tulla leveyshalkaisijalla oleva puomi ja muut kolme puomia A:n päädyssä ravilla, leveyshalkaisijan puomi uudestaan ravissa, kääntyä oikealle, siirtää hevonen töltille, ja tulla kokouraa töltillä, kunnes pääsisi R:ään, jossa hevonen taas siirrettiin raviin, mentiin keskihalkaisijan puomi ravilla jne. 

Ravissa tehtävä oli selvästi haastavampaa kuin käynnissä. Ravi on tietenkin reippaampi askellaji kuin käynti, joten kaikki piti tehdä paljon nopeammin, mutta silti yhtä huolellisesti. Alussa en saanut puomeille kovin hyviä lähestymisiä, mutta jo pian tehtävä alkoi sujua paremmin. Sain Impin käännettyä tarpeeksi ajoissa täysin suoraksi, jolloin sen kaikki jalat ehtivät suorana puomin yli. Koetin keskittyä saamaan puomeille hyvät tiet, ja pitämään hevosen ryhdikkäänä puomien yli, jotta sen jalat eivät kolisi puomeihin, eikä siitä tulisi etupainoinen. Se onnistuikin suhteellisen hyvin, ja puomeista jäi ylipäätänsä hyvä fiilis. Tämän tehtävän jälkeen ravasimme muutaman kierroksen kokouraa, siirsimme hevoset käyntiin ja kävelimme lyhykäiset välikäynnit. Niiden jälkeen aloimme heti tekemään samaista puomitehtävää samaan suuntaan ja samoilla askellajeilla. 


Impi

Tehtävä sujui taas melko hyvin. Ainoiksi ongelmiksi tässä vaiheessa koitui yllätyksekseni laiskahko ravi, ja hankalat siirtymiset ravista tölttiin. Entistä enemmän ongelmia tuotti, kun otettiin kuvioihin mukaan viimeinenkin C:n päädyssä sijainnut puomi, ja tehtävänä oli kaikkien puomien välillä saada hevonen siirtymään puomin ylityksen jälkeen ravista hetkeksi tölttiin, puomille takaisin raviin ja tässä välissä vielä ratsastaa tehtävä muutenkin onnistuneesti läpi. Siitähän se soppa vasta syntyikin, ja siirtymiset eivät todellakaan onnistuneet toivotusti. Joitakin ihan kelpuutettavia siirtymisiä töltin ja ravin välillä saatiin, uskokaa tai älkää! Tätä hetken tehtyämme jatkoimme puomeja pelkästään ravissa, mutta jätimme keskihalkaisijan puomin kokonaan tehtävästä pois. Tästä Impi saikin uutta potkua ja ravista tuli paikotellen jopa turhan hätäistä ympyröiden avulla kuitenkin se vähän rauhoittui, ja pääsääntöisesti puomit sujuivat nyt todella hyvin.

Näiden ravipuomien jälkeen siirsimme hevoset käyntiin, teimme paikoiltamme täyskaarrot, ja tulimme kävelemään kaikki kentän keskelle ympyrälle. Lopputunnista oli muutamien laukannostojen vuoro. Emme huonon pohjan takia olleet laukanneetkaan hetkeen, mutta perjantaina pohja oli onneksemme lähes täydellinen! Otimme vasempaan kierrokseen muutamat laukannostot C-kirjaimesta. Kun oli minun ja Impin vuoro, Impi jännittyi ihan hirveästi. Se ei malttanut ravata, vaan alkoi suunnilleen heti laukkaamaan. Koetin olla niin rento kuin pystyin, ja laukannostosta tulikin ihan onnistunut. Turhan hätäistä laukka kuitenkin oli, mutta selvisimme kuin selvisimmekin hengissä minun ensimmäisestä laukkapätkästä Impillä, sillä en ollut koskaan päässyt laukkaamaan sillä!

Toinen nosto oli entistäkin hätäisempi. Minun oli pakko jäädä pyörimään parille ympyrälle, tai olisi suunnilleen tullut ruumiita. Impi on kovin herkkä ja jännittyy helposti, eikä lievä oma jännitykseni ainakaan auttanut asiaa. Taas koitin olla niin rento kuin ikinä mahdollista, ja saimme hallitun laukan nousemaan. Tässä vaiheessa viimeistään kävi selväksi, että Impillä todellakin on kevättä rinnassa, eikä vauhtia tosiaankaan puuttunut. Koko tunnista jäi silti ihan hyvä fiilis, kun sai viimeinkin päästää jalat irti jalustimista ja antaa hevoselle pitkät ohjat. Tunti oli ollut haasteellinen niin tehtävien kuin hevosenkin osalta, mutta juuri sen takia se oli todella opettavainen ja hyvä. Oli super kiva päästä menemään Impillä pitkästä aikaa.


Impi

Tunnin jälkeen hoidin Impin ja sen varusteet kuntoon. Impi sai tietenkin myös pari namia palkinnoksi tunnilta. Haluaisin opettaa sille kumartamisen, jonka se melkein perjantaina jo hiffasikin! Ennen lähtöäni kävin vielä moikkaamassa Brydjaa. Ilokseni se tulikin korvat hörössä innokkaasti tervehtimään minua karsinan ovelle, varmaankin namien toivossa..! Seuraavat pari viikkoa tulevatkin olemaan todella hevosentäyteisiä. Minulla on tietenkin viikossa kaksi hoitopäivää, joista toisen yhteydessä on aina ratsastustunti, mutta niiden lisäksi menen parina viikonloppuna tallille talkoohommiin. Vappuna on hoitopäivän lisäksi talkoisiin osallistuneille maasto, jota odotan jo innolla. Oikein mukavaa viikonloppua kaikille! Miten teidän treenit hevosten kanssa ovat viime aikoina sujuneet? Kommentoi alas, löytyykö teidänkin hevosilta reippautta vaikka muille jakaa, vai onko rauhallisuus vienyt voiton?

-Pihla

10 kommenttia:

 1. Tää oli ihan superkiva postaus! Meillä ei vielä oo onneksi ollut ötökkäloimille tarvetta, mutta kohta sekin aika koittaa jo.. Ja Pokkikselta tuota vauhtia löytyy enemmän tai vähemmän päivästä riippuen! Huominen ratsu saattaa tosin olla astetta reippaampi tapaus, saa nähdä, mitä mun ja Glodin treenailuista tulee..:D

  Meidän treenit eivät tosiaan ole ihan toivotulla tavalla lähteneet sujumaan, en oo itseasiassa kolmea päivää vaille kuukauteen hevosen selässä ollut. Nyt näyttää Pokkiksen tilanne jo paremmalta, turvotus jaloissa on laskenut ja huomenna päästään maastokävelylle. Ihme, että on pää tätä taukoa kestänyt.:D Onneksi mulle löytyy nyt noita lainaratsuja tästä viikonlopusta eteenpäin siksi aikaa, että pikku-Pokkis saadaan kuntoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Tiia! Tsemppiä teille Goldin kanssa huomisiin treenailuihin, jos ei lähtisi ihan käsistä niin silloinhan vou jo olla tyytyväinen. :D Harmi tosiaan, että Pokkiksella on jalat turvotellut, mutta onneksi nyt teillä tilanne näyttää paremmalta. Ja hyvä juttu, että nyt tulee olemaan hieman ratsastuksentäyteisempää aikaa, kun kerran olet lainaratsuja saanut siksi aikaa, että Pokkis on kunnossa. Paljon paranemisia Pokkikselle!

   Poista
 2. Hyvä postaus! Mielenkiintoinen teidän puomitehtävät.
  Mulla kanssa oli tänään jännitystä ratsastustunnilla, kun oli uusi hevonen alla. Jännitin hieman käynnissä ja ravissa,jolloin hevonen myös jännitty. Mutta laukassa oli täysin rentona, aika hassua toisaalta :D Ihana Impi! ❤️

  https://nouw.com/suviannika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Puomitehtävä oli kyllä hyvä, ja mielenkiintoinen. Se on jännä, kuinka eri askellajeissa onkin eri tavalla rento/jännittynyt :D Impi kiittää! <3

   Poista
 3. Hyvä postaus!
  Postauksen puomitehtävä lähtee meilläkin heti huomenna testiin, kiitos tästä! :)

  Joka päivä on karkkipäivä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Milla! Tosi kiva kuulla, että sait postauksesta ja meidän tunnin puomitehtävästä idean omaan ratsastukseesi! :) Ole hyvä vain!

   Poista
 4. Hyvin toteutettu tuntipostaus! Impi on kyllä suloinen ja varmasti mukava ratsastettava! Tuo teidän puomitehtävä vaikutti kyllä mielenkiintoiselle sekä hyödylliselle tehtävälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Aino! Impi on kyllä ihana :) Puomitehtävä oli todella hyödyllinen, ja sitä tehdessä piti todella miettiä omaa ratsastusta

   Poista
 5. Hyvin kirjoitettu postaus! :) Jos joskus liikuttelen hevosia itsenäisesti, niin haluaisin kyllä testata tuota kertomaasi tehtävää- kuulostaa tosi hyödylliseltä ja sopivan haastavalta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kannattaa testata tota tehtävää, se oli tosi hyvä ja vaati sopivasti ajatteluakin ratsastukseen. :)

   Poista

Kysytyimpien vastaukset:
-Muokkaan blogin kuvat Adobe Lightroom CC -sovelluksella
-Blogin kuvat on otettu Canon EOS 1300D:llä ja iPhone 6:lla
-Mikään blogissa esiintyvistä hevosista ei ole omistuksessani

Muista kommentoidessasi olla asiallinen! Positiiviset kommentit piristävät kirjoittajan päivää, mutta rakentava palaute on ehdottomasti tervetullutta, kunhan et lähde haukkumaan ketään tai mitään.