tiistai 17. huhtikuuta 2018

Kuinka selvitä keväästä tallilla?

Kevät on ihanaa aikaa: kukat alkavat kukkimaan, lumet sulaa ja koko luonto herää eloon. Niin, jos kevät olisikin pelkkiä kukkia ja päivänpaistetta. Me hevosihmiset saatamme nähdä kevään aavistuksen eri kantilta, ja odotamme sitä lähes kauhulla. Muut voivat uneksia puiden ja kukkien eloon heräämisestä, mutta hevosihmiset saattavat vain nähdä painajaisia muovisäkillisistä irtokarvaa, hevosten ja ponien muodonmuutoksen kimoista tummanruunikoiksi, ja jalkojen uppoavan polviin asti tarhassa hevosta hakiessa mutaan ja lantaan. Kevään saapumisen kunniaksi tässä postauksessa on listattuna vinkkejä, kuinka selviytyä hengissä läpi kevään tallilla. Ehkei kukaan koskaan pysty välttymään täysin kaikilta ongelmilta, mutta näillä vinkeillä lähes jokainen pystyy ainakin aavistuksen helpottamaan kevään talliarkea.


Sohvi

Irtokarva on keväisin hevosihmisten suurimpia ongelmia ja harmaiden hiusten aiheuttajia. Karvanlähdön aikaan hevosta ei kannata harjata pelkästään dandy- tai pölyharjoilla. Niiden lisäksi hevonen kannattaa käydä läpi esimerkiksi piikillisellä hikiviilalla, tai piikkisualla. Ne irrottavat hyvin karvaa kovien ja/tai terävien piikkien ansiosta. Muita karvanirrottajia ovat mm. harjakivet, joita itse en kovinkaan paljoa suosittele. Ne saattavat ärsyttää hevosen ihoa, joten perinteinen hikiviila tai piikkisuka on mielestäni parempi vaihtoehto.

Irtokarvaa tehokkaasti poistavien harjojen lisäksi hevonen on tärkeä harjata esimerkiksi pölyharjalla. Esimerkiksi hikiviilalla harjatessa jalkoja on hieman hankala harjata, eikä vatsanalusta tule välttämättä harjattua kunnolla. Pienikin lika esimerkiksi satulavyön alla saattaa hinkata sekä tuntua hevosesta epämukavalta, ja hangata pahimmassa tapauksessa haavan. Hevonen on tärkeä harjata hyvin, mutta myös harjoja täytyy pitää hyvässä kunnossa. Harjat on hyvä puhdistaa ihan vain käden tai toisen harjan avulla karvasta ja pölystä puhtaammiksi. Puhtailla harjoilla seuraavan hevosta hoitavan on mukavampi harjata, kuin karvaisilla ja pölyisillä. Itse olen ainakin huomannut sen, että jotkut jättävät harjat karvaisiksi ja likaisiksi, jolloin aikaa menee muiden sotkujen siistimiseen. Harjat näyttävät, ja tietenkin pysyvät paremmassa kunnossakin, kun ne pidetään puhtaina.

Harjojen lisäksi muu talliympäristö olisi hyvä pitää siistinä. Irtokarvaa tulee paljon, joten hevonen kannattaa harjata mahdollisuuksien mukaan ulkona. Jos mahdollisuutta ulkona harjaamiseen ei ole, irtokarvat kannattaa käsin, lapion tai talikon avulla kerätä karsinasta, tai käytävältä pois. Meidän tallilla on irtokarvalle oma ämpäri, johon hevosesta irronneet karvatupot kerätään. Käytäntö on mielestäni hyvä, tai ylipäätänsä se, että irtokarvat kerätään harjaamisen jälkeen pois. Käytävät ja karsinat pysyvät siisteinä, jolloin talliympäristö on myös turvallisempi. Irtokarvaa ei toki tarvitse heittää pois, vaan sen voi hyödyntää esimerkiksi antamalla karvat osaavien käsiin, jotka voivat tehdä hevosen irtokarvasta (sekoitettuna esim. lampaankarvaan) mm. upeita pipoja ja hanskoja!


Karvaa tosiaan lähtee ihan kiitettävästi  hevosista tähän aikaan vuodesta, ainakin Brydjasta!

Mikäli tallipäivän ohjelmaan kuuluu ratsastusta, ajoa tai muuta treeniä hevosen kanssa, on yleensä varusteet hevosen päälle laitettava. Lyhykäisenkin treenin myötä satulaan/muuhun selkään laitettavaan varusteeseen ja sen alle laitettavaan huopaan tms. suojaan tarttuu äärettömän helposti hevosesta irtokarvaa, samoin suojiin ja joskus jopa suitsiin. Myös varusteet on tärkeä putsata edes aavistuksen puhtaammiksi irtokarvoista treenin jälkeen. Varusteista on tärkeä pitää huoli, ja helppo tapa pitää ne kunnossa on pitää ne puhtaana. Irtokarvan irrottaminen varusteista saattaa tuottaa haasteita. Kumiharjaksisella harjalla karva irtoaa helpommin varusteista, joten sellainen voi olla hyvä hankkia tallille.

Irtokarva ei toki ole kevään ainoa ihana ongelma. Lumien sulaessa ja vesisateiden alkaessa paikat suunnilleen lainehtivat mudasta ja kurasta. Tallilla kannattaakin pitää aina mukana kumppareita, tai vaikka jättää tauko- tai satulahuoneeseen vedenpitävät varajalkineet. Ratsastuksessa kunnon kengät ovat hyvät, ja muissakin talliaskareissa suositeltavat. Itse kuitenkin vain tallihommia tehdessä käytän usein kumisaappaita, sillä ne ovat mukavat ja hyvät erityisesti kurakeleillä. Vaihtokenkien lisäksi tallilla on hyvä pitää mukana ainakin vaihtosukkia. Ikinä ei tiedä mitä voi tapahtua. Jos kenkä lähtee omille teilleen ja jalka uppoaa vaikka tarhassa hevosta hakiessa mutaan, on vaihtosukat- ja kengät ihan paikallaan.

Vaihtojalkineiden lisäksi on hyvä varautua muutenkin pukeutumisen kannalta. Kaatosade ja lämmin kevätaurinko saattavat yllättää samana päivänä. Kerrospukeutuminen myös keväällä on siis suotavaa. Nollakelillä muutamatkin housut ja lämmin paita voi olla hyvä, mutta lähes viidentoista asteen lämpimänä kevätpäivänä voi pärjätä ulkona jopa ilman takkia. Kannattaa siis varautua ja kerrospukeutua. Lämmetessä voi heittää yhden paidan vähemmälle, ja viilentyessä puolestaan vetää toiset housut toisten päälle.


Herkku

Vaikka kuinka koittaisi vältellä sotkua ja varautua kaikkeen, on keväällä talli kuitenkin yleensä siivouksen tarpeessa. Mutaisten ja lantaisten tarhojen siivoaminen on keväällä hyvä tehdä, vaikkei suoranainen mutameri houkuttaisikaan. Yksin siivoamisen sijaan kannattaa järjestää tallilla talkoopäivät, niin tarhojen putsaaminen ja muut tallihommat sujuvat nopeammin sekä mukavammin hyvässä seurassa. Meidän tallilla on tulevien viikkojen aikana tulossa muutamia tällaisia talkoopäiviä. Talkoopäiviin osallistuneille järjestetään vappumaasto, joka varmasti saa entistä useamman ottamaan talkoisiin osaa.

Tietenkin se toinen vaihtoehto on, että klippaa hevosesi, ratsasta maneesissa ja nauti ainakin asteen verran karvattomammasta ja kurattomammasta elämästä. Jos tähän ei ole mahdollisuutta, niin läpi kevään kannattaa pitää positiivinen asenne. On keväässä niitä hyviäkin puolia. Kevään tullen olen saanut paljon kivoja postausideoita, ja motivaatiota blogia kohtaan tuntuu olevan taas paljon enemmän. Luvassa toivottavasti mielenkiintoisten ja hyvien postausten huhtikuu. Harmillisesti olen kuitenkin tullut jälleen vähän kipeäksi, mutta eiköhän torstaina jo ratsastustunnille päästä. Oikein ihanaa alkanutta kevättä kaikille!

-Pihla

4 kommenttia:

  1. Ah, irtokarvat..
    Ne on jotain niin hirveää, aikaisemmin kaikki mun hevoset ovat olleet klipattuja joten irtokarvan kanssa ei ole ollut ongelmaa. Nyt kun tuo uusin tulokas tuli sen verran "myöhään", etten enää raaskinut klipata, vaan annoin sen pitää karvansa. Mutta sitä on sitten tosiaan joka paikassa ja sitä lähtee kokoajan, tosin nyt se on selkeästi hidastunut, kun vaihtoi karvansa todella nopeasti.

    Itsehän on todennut hikiviilan parhaimmaksi keinoksi saada irtokarvat pois, samoin sellaisen piikkisuan tapaisen kumisuan. Hankala selittää, mutta siinä on tosiaan piikit samalla tapaa kuin piikkisuassa, mutta on kumia. Niillä kahdella lähtee karvat todella hyvin! Ja hevonen nauttii, kun sitä hinkuttaa noilla kahdella. Tämä on itseasiassa ensimmäinen hevonen, joka nauttii kun ristiselästä oikein "jynssää" karvoja irti. :'D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Meillä ei tosiaan noita issikoita oikeastan ikinä klipata niin saa joka vuosi nauttia tästä irtokarvan lähdöstä :D Hikiviila on kyllä paras karvanirroittaja mustakin. Ja joo tiedän varmaankin mitä tarkoitat tuolla piikkisukamaisella kumisualla. Sekin olisi varmasti tehokas! Haha, jotkut tosiaan nauttivat siitä kun irtokarvoja kunnolla jynssää irti!

      Poista
  2. Tää oli hyvä postaus ja vielä parempi oli postauksen idea ja toteutus, tykkäsin! Kevät on kyllä sellaista aikaa, ettei kyllä voi välttyä liasta, eikä varsinkaan siitä karvan määrästä, mikä tulee hevosten kanssa touhutessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta palautteesta! :) Ja jep, keväällä ei voi välttyä irtokarvalta ja lialta vaikka kuinka yrittäisi..!

      Poista

Kysytyimpien vastaukset:
-Muokkaan blogin kuvat Adobe Lightroom CC -sovelluksella
-Blogin kuvat on otettu Canon EOS 1300D:llä ja iPhone 6:lla
-Mikään blogissa esiintyvistä hevosista ei ole omistuksessani

Muista kommentoidessasi olla asiallinen! Positiiviset kommentit piristävät kirjoittajan päivää, mutta rakentava palaute on ehdottomasti tervetullutta, kunhan et lähde haukkumaan ketään tai mitään.