tiistai 6. marraskuuta 2018

Uusia kuvioita! Liikutusponi, joulukalenteri, kisat..

Siitä on jälleen vierähtänyt tovi, kun olen blogiin kirjoittanut. Syys-, loka- ja marraskuun aikana on tapahtunut hirveästi kaikkea, josta Instagram-seuraajani ovatkin jo varmasti perillä, sillä sen puolelle olen kuluneen syksyn aikana päivitellyt paljon kuvia ja samalla tietoa uusista kuvioista. On siis jo korkea aika kunnon kuulumispostaukselle, jossa kerron kaikki suuret suunnitelmat ja tapahtuneet muutokset niin blogin, kuin hevosjuttujen osalta.

Aloitetaan kronologisessa järjestyksessä, eli uusimmasta vanhimpaan. Syyskuun alkupuolella meillä oli tallilla harjoituskilpailut. Poikkeuksellisesti kisat eivät olleetkaan kokonaan askellajikisat, vaan askellaji- sekä estekisat! Itse menin Örkillä 30cm ristikkoluokan. Harmillisesti tiputuksesta saimme neljä virhepistettä, mutta aika meni alle minuutin, noin 55 sekuntia! Aikaan olen super tyytyväinen, mutta pudotus jäi tietenkin harmittamaan, sillä ratsastin huonon tien yhdelle esteelle, jolloin Örk ei vain pystynyt hyppäämään ottamatta puomia alas. Oma moka, mutta virheistä opitaan! Tulimme Örkin kanssa kuitenkin kuudennelle sijalle, johon olen tosi tyytyväinen. Olivathan ne sentään ensimmäiset estekisani ja Örk meni täysillä.


Örk ja minä, kuva: Anna Liljefors

Frida ja Papu, kuva: minä

Lokakuun alkupuolella tapahtui ehkä suurin käänne hevoskuvioissa, nimittäin liikutusponi! Saamme erään toisen tallilaisen kanssa liikuttaa aina tiistain hoitopäivinä tallin minishetlanninponi Cheriä! Ratsastaa emme sillä ihan kuitenkaan voi, vaan Cheriä liikutamme ajaen ja maasta käsitellen. Cheri on ajoponi, joten sillä on tallilla omat kärryt ja valjaat. Niiden laittaminen sujuu jo meiltä molemmilta melko hyvin. Olemme kaksi kertaa käynyt sen kanssa kärrylenkillä, ja kerran ohjasajoimme sitä. Kaikki puuhailu Cherin kanssa on ollut tosi hauskaa! Yhteinen pikku liikutusponimme kunto kohoaa kovaa vauhtia. Ajaminen on tosi kivaa vaihtelua ratsastukseen, ja tiistaisinkin tallille lähtee entistäkin innokkaammin!

Lokakuussa pääsin myös kuvailemaan paljon. Nappailin useampaankin otteeseen Fridasta ja Papusta tallin "pihabaanalla" kuvia. Syyslomalla pääsin vihdoin ja viimein ystäväni Annan luo, jolloin kävimme liikuttamassa islanninhevosen, Maukan. Tai no, Anna ratsasti ja minä liikutin kameraa! Otin myös ihan kotitallilla joitakin kuvia esimerkiksi tarhaavista hevosista. Syyslomalla ei ollut vakiotuntia, mutta sain yllättäen tarjouksen tulla peruutuspaikalle Alsaelan valmennukseen tallillemme syyslomalauantaina, ja tietenkin otin paikan vastaan. 


Anna ja Maukka
Liikutusponimme Cheri!
Valmennuspäivä kesti noin aamu kymmenestä ilta viiteen. Valmennukseen sisältyi kaksi ratsastustuntia sekä lounas. Menin valmennuksen molemmat tunnit itselleni ihan uusilla hevosilla, Ässällä ja Frökkillä! Aamupäivän tunti issikkatamma Ässällä sujui ihan hyvin. Harjoittelimme kahdeksikolla käynnissä ja töltissä, sekä töltissä ja ravissa kokouralla. Kahdeksikkoa käynnissä ja töltissä hankaloitti tehtävät pitää käsiä ja jalkoja normaalista poikkeavalla tavalla. Toisen käden piti esimerkiksi olla ihan navassa kiinni, tai matalalla ja leveällä, kaukana hevosen kaulasta. Myös kokouralla töltissä siirtelimme esimerkiksi jalkoja kauaksi hevosen kyljistä, tai kunnolla kiinni kylkiin.

Tehtävät havainnollistivat hyvin, miten hevonen reagoi ja miten raajojen eri asennot vaikuttivat askellajeihin. Ässän töltti on super kiva ja tasainen. Käynnissä se oli aika kiireinen, samoin ravi. Toisen tunnin menin issikkatamma Frökkillä. Frökk oli ihan super! Otimme asetuksia, taivutuksia ja väistöjä käynnissä ja töltissä. Otimme myös laukannostoja pitkille sivuille. Frökkin laukka ja töltti olivat tosi kivan tuntuisia ja mukavia ratsastaa! Laukka nousi hyvin, ja töltti tuntui kivalta selästä, samoin käyntikin. Väistöt sujuivat käynnissä alussa hieman vaihtelevasti, mutta loppua kohden ne paranivat tosi hyviksi. Töltissä ne sujuivat myös hyvin. Valmennuksen jälkeen jäin muutaman muun kanssa seuraamaan ja kuvaamaan parin tallilaisen ratsastusta hevosillaan.


Iida ja Saer valmennuksessa, kuva; minä

Valmennuspäivä oli huippu ja opettavainen! Seuraavasta valmennuksesta vapautui myös peruutuspaikka, jonne sitten ilmoittauduin. Marraskuun lopussa sitten taas valmentaudutaan yhden ratsastustunnin ja yhden teoriatunnin merkeissä. Vaikka valmennuksessa Frökk tuntui enemmän tyyppiseltäni hevoselta kuin Ässä, tykästyin Ässään paljon enemmän valmennusviikon jälkeisen viikon vakiotunnilla! Valmennuksessa ravi oli mennyt vähän niin ja näin, mutta tällä tunnilla yhteistyö sujui erityisesti ravissa, mutta myös töltti ja käynti alkoi pelittää huomattavasti paremmin! Valmennuksessa ei ollut toivoakaan saada onnistuneita temponvaihteluita rikkomatta töltille, mutta tunnilla sitten ravi sujuikin askellajeista parhaiten. Samaiset temponvaihtelut onnistuivat oikeastaan aika hyvin, ja kaahotusravista muotoutui rauhallista ja hyvää menoa!


Ässä, kuva: Aaria Sitomaniemi

Frökk, kuva: Aaria Sitomaniemi

Muuten olen mennyt tunneilla muutamia kertoja Örkillä, Impillä ja Karfilla. Kerran pääsin maastoilemaan myös Mosilla, ja tuon yhden kenttätunnin menemään Ässällä. Syksyn aikana olen huomannut hyvää kehitystä kaikilla osa-alueilla! Ja viimeisenä, muttei vähäisimpänä pitää tietenkin mainita, että noin viikko taaksepäin tuli täyteen vuosi Brydjan hoitajana! Olen myös miettinyt blogin eloon herättämistä toden teolla. Olen nimittäin alkanut suunnittelemaan joulukalenterin tekoa ensimmäistä kertaa ikinä tänne blogin puolelle! Varmaan ensimmäistä kertaa lähes puoleen vuoteen tuntuu siltä, että kirjoittaminen oikeasti on kivaa ja haluaisi päivittää blogia oikein urakalla. Ehkä joulukalenteri ei ole se paras tapa, kuka tietää, mutta mitäs satuin samaan idean siitä oikeaan vuodenaikaan..! 

Sitten kun vielä saisi pidettyä motivaatiota yllä blogia kohtaan. Onneksi koulussa on luvassa melko hiljaisia viikkoja marraskuulle muutamia kokeita lukuun ottamatta. Jo lokakuun lopussa, ja erityisesti nyt marraskuun alussa olen alkanut blogijoulukalenterin lisäksi muutenkin fiilistelemään joulua kuuntelemalla joululauluja, vuoraamalla huoneeni jouluvaloilla ja ostamalla itselleni joulukalenterin! Joulu on ehdottomasti lempijuhlani, jonka saattaa huomata. Blogin ulkoasukin päivittyi juuri vähäsen talvisempaan/syksyisempään vihreästä, vaikka ulkona sää ei nyt muistutakaan mitään kovin talvista lämpötilan pysytellessä lähes kymmenessä asteessa. Toivottavasti saataisiin sentään valkoinen joulu, ja pian kunnollinen ensilumi!


Maija ja Heida! Kuva: minä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysytyimpien vastaukset:
-Muokkaan blogin kuvat Adobe Lightroom CC -sovelluksella
-Blogin kuvat on otettu Canon EOS 1300D:llä ja iPhone 6:lla
-Mikään blogissa esiintyvistä hevosista ei ole omistuksessani

Muista kommentoidessasi olla asiallinen! Positiiviset kommentit piristävät kirjoittajan päivää, mutta rakentava palaute on ehdottomasti tervetullutta, kunhan et lähde haukkumaan ketään tai mitään.