keskiviikko 13. helmikuuta 2019

Valoa kiemurauran päässä

Viime perjantaina menin pitkästä aikaa Örkillä helmikuun toisella ratsastustunnillani. Teimme tunnilla todella monipuolisia ja hyviä tehtäviä. Keskityimme istunnan parantamiseen vaihtelemalla käsien ja jalkojen paikkoja niin käynnissä kuin töltissäkin. Tästä loistavasta tunnista jäi paljon pohdittavaa. Haluankin jakaa blogin puolella, miten tunti sujui ja mitä kaikkia tehtäviä tunnilla teimme!

Perjantaisin on ratsastustuntini lisäksi hoitopäivä, joten tulin tallille jo aikaisin. Tein tavallisia tallihommia ja tietenkin hoidin ratsuni kuntoon. Oli kiva huomata tuntilistasta Örk nimeni kohdalta, sillä en ollut mennyt Örkillä hetkeen. Yllätyin heti alkukäynneistä lähtien, kuinka kiltti poni minulla olikaan tänään käsittelyssä! Yleensä Örk ei juurikaan arvosta hoitamista, varustamista tai suoraan uralla kulkemista, jos häntä ei huvita.


Örk, kuva: Maija I.

Örk oli tosi rento ja kulki koko tunnin hyvillä askellajeilla. Örk oli ollut muutaman tunnin takaisella aloittelijoiden tunnilla ratsuna. Pitkään käveltyään ja vähän töltättyään poni oli vetreytynyt paremmin kuin hyvin, ja oli tosi kiva ratsastaa. Aloitimme tunnin kuitenkin kolmikaarisella kiemurauralla. Kiemurauria tehtäessä katse on aina tärkeässä osassa. Koetin parhaani pitää katseen menosuuntaan, ja ennakoida käännöksiä suoristuksien aikana juurikin katseella. Örk on yleensä jäykemmänpuoleinen, mutta nyt jo aiemmin liikuttuaan taipui tosi kivasti!

Uralla teimme itsenäisesti muutamia pysähdyksiä. Pysähdysten ideana oli olla lyhyitä, jotta kaikki hevoset saataisiin hyvin hereille ja kuulolle. Örk kuunteli apujani tosi hyvin, niin pidättäviä kuin eteenpäin kannustavia apuja. Saimme pysähdyksistä huolellisia, vaikka ne olivatkin nopeita. Jatkoimme näiden käyntitehtävien jälkeen aluksi hetken vain uralla tölttiä. Pian otimme mukaan saman kolmikaarisen kiemurauran töltissä, mutta pysähdysten sijaan lyhyet käyntiin siirtymiset uralla muutamia kertoja. Örk oli heti töltissäkin hyvin kuulolla ja kulki tosi reippaasti.

Välillä tuntui, etten saanut kunnolla kontrolloida töltin tahtia, mutta siihen auttoi se, kun muistin käyttää pidättämiseen ohjien sijaan istuntaani. Örk on siinä mielessä ihan paras hevonen ainakin minulle, koska se osaa rokottaa oikeissa paikoissa ratsastajaa, jos ei ratsasta lainkaan, mutta osaa antaa anteeksi pienet virheet. Siksi sen selässä tuntuu aina oppivan jotain ja muistaa aina ajatella omaa istuntaa ja ratsastusta, jos poni ei tunnu kulkevan lainkaan hyvin. Tänään Örk kuitenkin tuntui kulkevan super hyvin!

Jatkoimme tehtävää töltissä jonkin aikaa. Kiemura kiemuralta Örk tuntui paremmalta! Olin aivan hämmentynyt, kuinka se ei mutkitellut tai punkenut uralta pois, vaan seurasi tarkasti apujani. Otimme loppuun vielä ravia kokouraa. Toisella pitkällä sivulla kuitenkin piti mennä harjoitusravia, toisella koko ajan kevyessä istunnassa ja lyhyet sivut vain kevyttä ravia. Tehtävä vaati niin aivoja, lihaksia kuin tasapainoakin! Örkin ravi ei ole pienintä, muttei suurintakaan, joten harjoitusravi ei tuottanut juurikaan ongelmia. Koetin ajatella jalkojani koko ajan alaspäin ja tasaisiksi, kuin ne olisivat maan päällä, sekä runsaasti liimaa satulaan. Harjoitusravissa on tärkeää olla rento, jotta pomppii mahdollisimman vähän, mutta ryhdikäs jotta lihakset jaksavat pitää ratsastajan pomppimatta!


Örk, kuva: Maija I.

Kevyt ravi oli alkuun vähän hakemista, mutta löytäessään sopivan tuen jalkoihin ja keskivartaloon ylhäällä ei ollut enää niin hankala pysyä. Kevyessä istunnassa tarvitsee myös paljon aivoja ja tietenkin tasapainoa, jottei kellahda takaisin satulaan, vaan pysyy koko ajan ylhäällä, johon auttaa keskivartalon pieni etukeno, ja pohkeiden paikan vaihtaminen taaemmas. Ravitehtävä oli yllättävän haastava, mutta todella hyödyllinen ja hauskakin! Örk oli ravissa välillä aivan liian kiireinen, mutta välillä taas todella hyvä ja rauhallinen.

Lopulta kävelimme välikäynnit ja vaihdoimme suuntaa. Oikeaankin suuntaan jatkoimme kolmikaarisen kiemurauran tekemistä, aluksi käynnissä. Otimme myös parit pysähdykset uralle. Emme jatkaneet tehtävää kuitenkaan täysin normaalisti. Ensimmäisen kerran teimme kolmikaarisen kiemurauran ohjat pitkinä. Otimme sen jälkeen ohjat tuntumalle, mutta nostimmekin jalat satulan etukaarien päälle. Ratsastimme myös ohjat vain ulkokädessä ja jalat pois jalustimista. Nämä harjoitukset olivat tosi hyviä! Ohjaamista ja kääntämistä sai miettiä ihan eri tavalla, kun ei voinut käyttää ohjaa tai pohkeita.

Menimme myös töltissä kiemurauraa. Aluksi menimme jalat satulan etukaarien päällä uralla, mutta itse kolmikaarinen kiemuraura mentiin jalat jalustimissa, mutta ohjat pidettiin koko ajan ulkokädessä. Vaikka ohjat olivat vain toisessa kädessä, oli muistettava pitää ohjat suunnilleen samanpituisina. Nämä tehtävät olivat todella hauskoja! Kiemuraura sujui yllättävän hyvin, ja kyydissä pysyi mainiosti, vaikka jalat olivatkin etukaarien päällä. Oli muistettava pitää hyvä tasapaino, ja istua erityisen tarkasti ja tasaisesti molemmilla istuinluilla, niin oli keskellä satulaa ja tasapaino pysyi parhaiten.

Kokeilimme myös mennä koko ajan jalat etukaarien päällä, myös kiemurauran ajan. Käännöksissä tuntui alkuun kieltämättä vähän huteralta, kun ohjatkin olivat vain toisessa kädessä, mutta vähitellen tehtävä muuttui helpommaksi, kun löysi oikean tasapainon ja hevoselle hyvän rauhallisen tahdin. Lopuksi otimme vielä samanlaisia ravitehtäviä, kuin toiseenkin suuntaan. Kevyessä istunnassa pysyminen tuntui jo hieman helpommalta alusta lähtien. Myös harjoitusravi ja kevyt ravi sujuivat tosi kivasti. Örk oli jo paljon rauhallisempi ja parempi ravissa, kun ei enää jaksanutkaan kiirehtiä liiaksi. 


Tinna, kuva: Pihla/minä

Tunnin jälkeen tuli taas kerran huomattua, miksi Örk kuuluukaan lempihevosiini! Oli superia mennä niin rennolla ponilla. Örk ei useimmiten ole se taipuvin poni, mutta oli tänään tosi hyvin hereillä ja kuunteli ratsastajaa. Tämän vuoden tunnit ovat startanneet kaikin puolin hyvin. Olen mennyt tunneilla paljon ihanalla Impillä! Pari viikkoa sitten menin tunnin todella pitkästä aikaa Herkulla, joka yllätti minut positiivisesti reippaudellaan. Vuoden pääsin aloittamaan samalla hevosella kuin viimeisimmän tunnin, eli Örkillä! Maaliskuussa jatkuu puolestaan valmennustauko. Lopputalven ja kevään aikana on luvassa myös paljon muita super kivoja hevosjuttuja. On siis monia syitä odottaa tulevia viikkoja innolla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysytyimpien vastaukset:
-Muokkaan blogin kuvat Adobe Lightroom CC -sovelluksella
-Blogin kuvat on otettu Canon EOS 1300D:llä ja iPhone 6:lla
-Mikään blogissa esiintyvistä hevosista ei ole omistuksessani

Muista kommentoidessasi olla asiallinen! Positiiviset kommentit piristävät kirjoittajan päivää, mutta rakentava palaute on ehdottomasti tervetullutta, kunhan et lähde haukkumaan ketään tai mitään.