keskiviikko 30. elokuuta 2017

Haastattelussa: Saara & working equitation

Aikaisemmat haastattelupostaukset blogissani ovat olleet kaikin puolin suosittuja. Koska minä ja te lukijat pidätte näistä, miksi en tekisi niitä lisää? Tänään siis vuorossa haastattelupostaus. Uusimmat lukijat eivät välttämättä ole tietoisia tästä postaussarjasta. Haastattelen joka osaan eri hevosurheilun alan edustajia, ja kerron blogipostauksessa tarinamuodossa jostain lajista. Olen haastatellut tällä kertaa Working Equitation, eli WE-harrastajaa Saaraa.

Haastattelussa:

Saara & Working equitation


Kuva (c) Saara Ruuskanen

Saara Ruuskanen on 18-vuotias lähihoitajaopiskelija Hyvinkäältä. Tällä hetkellä Saara valmentautuu sekä koulupuolella, että working equitationissa säännöllisesti, mutta suurin osa päivistä menee vielä keskittyen hänen oman hevosensa, Anselmin ratsuttamiseen ja normaaliin sileällä työskentelyyn. 

Tallielämän ulkopuolella hänen aika kuluu opiskellessa, töissä henkilökohtaisena avustajana tai perheen kanssa. Kotona Saaralla on myös lauma marsuja, kaksi pupua, sekä koira, joiden hoito vie osan hänen vapaa-ajastaan.


Saaran koira

Ratsastuksen Saara aloitti Jokirannan ratsastuskoulussa tunneilla 8-vuotiaana, mutta ennen sitä hän oli käynyt jo vuoden talutusratsastuksissa. Jokirannasta Saara vaihtoi Hyvinkään ratsastuskeskukseen (nyk. Heponiityn ratsastuskoulu), jossa opetuksen taso oli Saaran mielestä huomattavasti parempaa, ja hän sanoo kehittyneensä parin vuoden aikana todella paljon ratsastajana.

12-vuotiaana ratsastuskoulu ei enää riittänyt, ja Saara alkoi tuntien rinnalla vuokraamaan yksityisiä hevosia. Hänen ensimmäinen ja samalla merkittävin vuokrahevonen, oli 28-vuotias Osti, jonka kanssa hän aloitti myös kisauransa kunnolla. Pikku hiljaa ratsastuskoulu alkoi kuitenkin jäädä pois kuvioista, ja Saara vuokrasi vuosien varrella useita hevosia, joilla hän valmentautui kouluratsastuksessa. 2016 syksyllä Saaralle ei meinannut löytynyt enää sopivaa vuokrattavaa hevosta. Silloin hän sai ensimmäisen ja nykyisen hevosensa, Anselmin.


Saara ja Anselmi

Anselmi, oikealta nimeltään Admiral, on rodultaan torinhevonen. Se tuli Virosta Suomeen heinäkuussa 2016 ja Saaralle saman vuoden lokakuussa. Anselmi oli välittäjällään Suomessa ratsastuskoulun tallissa, ja osallistui jonkin verran tunneille aina saman ratsastajan kanssa.

Siitä, mitä on tapahtunut ennen Suomeen tuloa Saaralla ei ole mitään muuta tietoa, kuin että Anselmi on ruunattu vasta helmikuussa 2016. Myöhäisen ruunauksen syyksi ollaan epäilty sitä, että Anselmia on mahdollisesti ajateltu jalostuskäyttöön mm. hyvän isän takia. Virossa Anselmi on todennäköisesti saanut olla melko vapaasti ruunaukseen asti, jolloin se on äkkiä pistetty myyntikelpoiseksi. Myynti-ilmoituksessa Anselmin tasoksi oli sanottu HeC/re 80 cm, mutta todellisuudessa ruuna oli kaikkea muuta kuin estehevonen. Anselmin tasapaino oli erittäin hukassa, eikä se edes osannut laukata, eli esteiden hyppiminen oli viimeisenä mielessä sen kanssa.


Saara ja Anselmi

Ensimmäinen tapaaminen Anselmin kanssa sen välittäjällä, oli Saaran mukaan hetki, jonka hän muistaa varmaan lopun ikänsä. Heti karsinan oven auettua silmien eteen tupsahti hevonen, joka ei reagoinut Saaraan, muuhun ympäristöön, ei mihinkään. Ihan kuin se olisi ollut toden teolla turtunut ratsastuskoulun hälinän keskellä, ja tietoisesti sulkenut kaikki ärsykkeet ulkopuolelle. Kaiken lisäksi hevonen oli pahasti kaasuuntunut ja varmasti myös kipeä sen vuoksi. Ensimmäinen ratsastuskerta Anselmilla ei myöskään ollut suurinta herkkua Saaran mielestä. Lopputuloksena oli vaivainen puolikas askel laukkaa ja jännittynyt hevonen koko ajan alla.

Anselmi laitettiin mietintä myssyyn, ja Saara ehti kokeilla toista hevosta, kunnes palattiin taas Anselmin luo. Vieläkin se oli Saaran näkemän mukaan apaattinen ja kipeä kaasujen johdosta, tosin vähemmän kuin ensimmäisellä kerralla. Ratsastettaessa se ei vieläkään laukannut, mutta sen sijaan ravi alkoi sujua vähän rennommin ja paremmin. Ei mennyt montaa päivää, kun Saaralla olikin jo iki oma hevonen: 5-vuotias varsin orimainen, osaamaton, huonosti kohdeltu ja vähän aliravittukin ruuna. Silloin ei kukaan tiennyt, millainen kultakimpale heille olikaan eksynyt.


"Menin juttelemaan ihan sen pään viereen käytävällä. Vieläkään se ei erityisemmin ottanut kontaktia, mutta vähän jo käänsi päätän kun tulin sen luokse. Rapsuttelin sitä niskasta sekä otsasta ja kysyin "Olisitko sä meidän Anselmi?" Vaikka hevonen ei suoranaisesti pystykään puhumaan, mulle tuli vahva tunne että kyllä se voisi ollakin."


Saara ja Anselmi

Alusta asti Anselmi on ollut hevosten kesken pomo, joka pistää pahimmankin kiusankappaleen kuriin, joten vaikeimmatkin tapaukset pystyttiin laittamaan sen kanssa samaan tarhaan. Ihmisten kanssa se on nykyään kuin eri eläin; sylilöllykkä ja mammanmussukka. Siitä huolimatta sille ei voi antaa esimerkiksi nameja suoraan kädestä, sen verran orimainen se on. Alkuun Anselmin kanssa tehtiin paljon töitä luottamuksen suhteen.

Ensimmäiset puoli vuotta Anselmin kanssa, olivat melkoista ylä- ja alamäkeä, kun herra kotiutui ja tuli talvi sekä sen mukana pakkasvyöryt. Samaan syssyyn tuli myös kasvuvaiheita, ja välillä Saara ratsasti monta päivää putkeen talutettavana liinassa, koska ei yksinkertaisesti uskaltanut olla Anselmin selässä irtona. Vaikka heillä oli paljon ongelmia, Anselmi on tasoittunut todella paljon, ja Saara on päässyt menemään sen kanssa viime aikoina ilman ylimääräisiä pelleilyjä.

Pohjimmiltaan Anselmi on varsin rohkea ja utelias, mikä tekeekin siitä hyvän ratsun working equitationiin. Se tekee aina innokkaasti töitä, usein vähän liiankin innokkaasti kun mieli menee jo, mutta jalat eivät pysy perässä. Hevosena se on todella vahva sekä iso, ja kasvaa vielä paljon vahvemmaksi ja isommaksi. Samalla se kuitenkin on myös äärettömän herkkä, mikä tekee siitä vaikean ratsastaa, sillä se reagoi jokaiseen asiaan minkä ratsastaja tekee selästä tai maasta käsin.

Moni on ihmetellyt, miksi Saara osti juuri Anselmin, osaamattoman ja pelokkaan orimaisen ruunan, joka oli kaikkea muuta kuin hänen etsimänsä hevonen. Oston syyksi Saara epäilee sitä, että kaikesta huolimatta se hevonen tuntui juuri oikealta. Tietyllä tapaa Saara myös halusi pelastaa sen ja antaa sille rakkautta, mitä se ei ollut vielä saanut. Ratsastus aloitettiin ihan alusta, pysähdyksistä ja liikkeelle lähdöistä. Paljon se on vaatinut Saaralta aikaa sekä vaivaa, ja vaikka Anselmi ei olekkaan vielä mikään huippu ratsu, sen kehityksen näkeminen on ollut Saaralle niin palkitsevaa, ettei hän vaihtaisi hetkeäkään.


"Joka päivä se antaa rakkautta takaisin niin paljon, että en vaihtaisi sitä enää mihinkään muuhun."


Saara ja Anselmi
            
Itse working equitationin pariin Saara päätyi, kun muutti nykyiselle tallilleen, jossa WE:tä harrastetaan aktiivisesti ja muutama ratsukko jopa kisaa siinä. Mitään odotuksia tai ennakkoluuloja Saaralla tätä lajia kohtaan ei ollut, sillä ei ollut kuullut lajista aiemmin. Siispä täysin ummikkona hänet oli helppo houkutella kokeilemaan kyseistä lajia, joka sopii Saaran mielestä aivan jokaiselle ratsukolle tasosta riippumatta. Saaran oma valmentaja on myös WE-valmentaja, mikä tietysti tuki lajin parissa jatkamista. Anselmi myös selvästi nauttii esteiden suorittamisesta, joten osittain ihan jo senkin takia Saara päätti jatkaa lajin parissa.

Kiteytettynä Working Equitation, on ratsastuksen kilpailulaji, jonka tehtävät on kehitetty työratsastuksen todellisuutta vastaaviksi. Tehtäväradat sisältävät erilaisia haasteita, kuten portteja, puomeja ja nopeita siirtymisiä. Laji soveltuu aivan kaikille, tasosta ja hevosen rodusta riippumatta, kuten Saara jo aiemmin sanoi. WE tarjoaa monipuolista vaihtelua ja haasteita ratsastukseen. Working equitationin tarkoituksena on edistää hyviä hevosmiestaitoja sekä luottamusta ja yhteistyötä ratsukon välillä.

WE kilpailuissa on 3 osaa: Koulurata, käsittelykoe ja nopeuskoe. WE:n koulukokeessa arvostellaan muun muassa ratsukon yhteistyötä ja ratsastajan apujen käyttöä. Suurin ero perinteiseen kouluratsastukseen on se, että vaativissa luokissa radat ratsastetaan ohjat yhdessä kädessä. Kun taso kovenee, sitä vähemmän radalla esitetään ravia. Vaikeimmat kokeet ratsastetaan pääosin laukassa.


Kuva: WeFi

Käsittelykokeessa radalla on esteitä ja muita tehtäviä, joita ratsukko voisi kohdata esimerkiksi pellolla työskennellessään. Virallisiin kilpailuihin WE:n esteradalle valitaan maksimissaan 15 tehtävää, kuten kahdeksikko, pujottelu tai silta. Kokeen tarkoitus on arvostella ratsukon välistä yhteistyötä ja luottamusta. Radalla tarvitaan myös rutkasti rohkeutta, jota Anselmilta löytyy.

Nopeuskoe suoritetaan yleensä samalla esteradalla kuin käsittelykoekin, mutta radalta saatetaan poistaa joitakin esteitä. Ratsukon tulee suorittaa tehtävät sääntöjen mukaan, muuten tyyli on vapaa. Kokeessa ei arvostella esimerkiksi laukanvaihtojen puhtautta, vaan ratsastetaan aikaa vastaan (kuten sanasta "nopeuskoe" voi päätellä) mikä tekee tästä osakilpailusta vauhdikkaan ja jännittävän.

Joskus kilpailuihin kuuluu neljäskin osakoe, karjanerottelu. Osakilpailussa erotellaan laumasta ennalta määrätty arvottu lehmä, ja se kuljetetaan sääntöjen mukaan joukkueen avustuksella erilliseen erottelukarsinaan. Kilpailu kuuluu pääosin keski- ja Etelä-Eurooppaan. Esimerkiksi Ruotsissa tätä osakoetta ei pidetä.


Kuva (c) Saara Ruuskanen

Saara ei pelkästään ratsasta working equitationia, vaan on myös ollut ja tulee olemaan toimihenkilönä monissa tapahtumissa, kuten WE-kisoissa ja näytöksissä. Yksi esimerkki on huhtikuussa järjestetty HHF eli Helsinki Horse Fair, jossa Saara oli avustamassa WE-näytöksessä WeFi:n tiimissä muun muassa rakentamassa rataa ja esityksen äänimiehenä! Myös heidän tallin WE-esteitä oli tuotu näytökseen.


Samassa kuvassa Miguel da Fonsecan (vas.) sekä Jaakko Nuotio (oik.) 

Saara on kilpaillut Anselmin kanssa kahdesti, ja heinäkuun kisojen jälkeen heillä on ollut vähän taukoa WE:stä. Sen sijaan he ovat keskittyneet taas muihin asioihin, mutta ennen kisoja Saara treenasi Anselmin kanssa WE:tä kotona yksin, porukassa muiden kanssa ja tietenkin myös valmentajan silmän alla. Silloin tällöin tallilla järjestetään WE-kimppatreenejä, joissa tehdään rata yhdessä ja ratsastetaan kaikki samaan aikaan toisia auttaen ja kannustaen. Kuulostaa super hauskalta!

Koska Saaran tallilta löytyy paljon WE-harrastajia, löytyy maneesista ihan kunnolliset WE-esteet! Saaran mukaan lajia voi kuitenkin helposti treenata ilmankin kunnollisia välineitä. Esimerkiksi tynnyrit ja pujottelukepit saa helposti normaaleista estetolpista. Siltana Saarakin käyttää vain vanerilevyä, ja siihen laidat voi tehdä vaikkapa sokeripaloilla ja puomeilla. Portinkin tekee vain kahdesta estetolpasta ja köydestä!

Tästä linkistä pääset katsomaan WE:n esittelyvideon, miten tällä Saaran tallilla lajia harrastetaan. Videolla voit havaita mm. itse tehtyjä WE-esteitä ja pätkiä working equitation kisoista!


Saara ja Anselmi

Saara haluaa viettää tallilla aikaa hevosensa kanssa, ja tekee myös paljon töitä maasta käsin Anssin, eli Anselmin kanssa. Hän inhoaa kiirettä, sillä varsinkin nuoren, vasta 5-vuotiaan Anselmin kanssa on tärkeää pystyä tekemään kaikki rauhassa ja rennosti niin, että molemmilla on kivaa.

Saaran arki ja yleensä myös viikonloput on hyvin hektisiä ja tekemättömien asioiden lista on loputon, mutta silti hän koittaa elää elämäänsä nauttien jokaisesta hetkestä ja stressaamatta turhia.


"Joka päivä yritän muistaa olla kiitollinen kaikesta, mitä elämässä olen saanut ja saavuttanut sen sijaan, että valittaisin asioista jotka on huonosti."


Saaran valmentaja Nora Jeulonen ja Anselmin paras hevosystävä, Houdini CL

Saaraa oli todella kiva haastatella, kiitos hänelle, kun suostui haastatteluun!  Toivottavasti postauksen tekeminen oli työn arvoista, ja piditte tästäkin osasta. Minusta tästä tuli ainakin kiva. Haastattelupostauksia on kiva tehdä ja toteuttaa! Saara pitää myös blogia nimeltä Anselmin askeleet.

Kolmas kouluviikko on startannut hyvin, tai no onhan nyt jo keskiviikko. Minulla on kurkku tosi kipeänä, ja aavistuksen kuumetta, 37.2. Juuri yhdessä whatsapp-ryhmässä pähkäilin, onko se kuumetta vai ei. No, toivottavasti ei lämpö enempää nousisi, sillä haluan huomenna ratsastustunnille!

Kivaa keskiviikkoa! Onko teillä ideoita seuraavan haastattelupostauksen aiheeksi?

-Pihla

8 kommenttia:

  1. Super hyvä postaus taas Pihla! Osaat kirjoittaa näitä haastattelupostauksia tosi hyvin! Tuo WE kuulosti kyllä kivalta lajilta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kivasta kommentista! WE kuulostaa munkin mielestä super kivalta ja kiinnostavalta lajilta.

      Poista
  2. Kiva postaus jälleen. Olenkin itseasiassa seurannut Saaran blogia jonkun aikaa, vaikka aihe/laji ei ole itselleen kovin tuttu. Tämä selvensi paljonkin Working Equitationia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suvi! Kiva jos sinullekkin selkeni WE:n salat :D

      Poista
  3. Super iso kiitos sulle Pihla, kun jaksoit odotella mun vastauksia ja rustata näin upean postauksen meistä ja we:stä! <3 Tästä tuli paljon parempi mitä osasin odottaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Sua oli tosi kiva haastatella, kun annoit niin pitkiä vastauksia :)

      Poista
  4. Ihanaa kun jaksat tehdä näitä haastattelupostauksia! Jatkoa? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3 näitä jaksaa kyllä tehdä kun saa kivaa palautetta ja tietää että lukijat odottavat näitä! Seuraavaa haastispostausta luvassa varmasti pian :)

      Poista

Kysytyimpien vastaukset:
-Muokkaan blogin kuvat Adobe Lightroom CC -sovelluksella
-Blogin kuvat on otettu Canon EOS 1300D:llä ja iPhone 6:lla
-Mikään blogissa esiintyvistä hevosista ei ole omistuksessani

Muista kommentoidessasi olla asiallinen! Positiiviset kommentit piristävät kirjoittajan päivää, mutta rakentava palaute on ehdottomasti tervetullutta, kunhan et lähde haukkumaan ketään tai mitään.