perjantai 9. helmikuuta 2018

Tällaiselta töltin kuuluu tuntua!

Torstaina 8.2. oli helmikuun toinen tunti. Kuun ensimmäinen tunti Mosilla 2.2. sujui todella hyvin, ja tänään saatiin jatkoa hyville ratsastuskerroille. Tarkoituksenani oli kirjoittaa viime viikon tunnista postaus, mutta se vähän jäi. Nyt kuitenkin luvassa kuukauden ensimmäinen tuntpostaus eilisen tunnista. Se oli todella opettavainen ja onnistunut täynnä hyviä ja vähän haastavampiakin tehtäviä, joten eiköhän tästä postauksesta saada oikein mielenkiintoinen ja hyvä!


Örk

Tuntini alkoi klo 18, joten tulin tallille hyvissä ajoin ja aloin heti tallille päästyäni hoitamaan päivän tuntiratsuani. Menin tämän viikon tunnin pitkästä aikaa Örkillä. Se oli tammikuussa pari viikkoa saikulla pienen jalkaongelman takia, mutta siitä selvittiin säikähdyksellä, ja nyt tamma on ollut tunneilla jo pari viikkoa ongelmitta. Otin Örkin käytävälle ja tein perus hoitotoimenpiteet, heitin varusteet sille ja itselleni niskaan, jonka jälkeen suuntasimme kaikkien tuntilaisten kanssa kentälle. Hyppäsin kaarrossa selkään ja lähdin kävelemään alkukäyntejä pitkin ohjin. Minulla oli raippa sen kanssa, sillä ihan vain sen olemassaolo tuo Örkkiin hyvää reippautta, jolloin voi keskittyä hevosen eteenpäin potkimisen sijaan omaan ratsastukseen ja hevosen liikkeiden puhtauteen.

Örk tuntui alkukäynneissä jo hyvältä ja rennolta. Itse yritin keskittyä ratsastamaan ryhdikkäänä ja jalka rentona. Alkuverryttelyksi käynnissä teimme pujotteluja sekä voltteja. Tehtävänä oli pujotella toisella pitkällä sivulla hieman uran sisäpuolella tötteröt, ja toisella pitkällä sivulla ratsastaa R-kirjaimesta oikein iso voltti. Volttia hankaloitti sen varrella oleva puomi, joka piti ylittää. Pujottelut sujuivat loistavasti, ja Örk taipui hyvin. Voltilla tuli aluksi ongelmia, sillä Örk punki sisäänpäin. Sain ohjeeksi itse yrittää keskittyä istumaan mahdollisimman keskellä satulaa kyljet pitkinä, ja muistaa pitää katseen menosuuntaan. Jotta hevonen taipuisi helpommin ja kulkisi voltin pyöreänä, koetin myös parhaani mukaan taivuttaa käsiä sormenpäistä hartioihin, jonka mukana katsekin siirtyy ja helpottaa pyöreän voltin ratsastamista. Tehtävä alkoikin loppua kohden sujua hyvin, ja puomilla ei tullut ongelmia.

Sitten aloimme tölttäämään. Lähes heti jatkoimme saman tehtävän tekemistä kuin käynnissäkin. Örk tuntui töltissä heti alusta alkaen todella hyvältä. Se ei kaahannut, vaan liikkui rauhallisesti, mutta töltti kulki koko ajan hyvin eteenpäin. Jo ensimmäisen pitkän sivun jälkeen tuntui ihan super hyvältä, kun sai hevosen kulkemaan heti niin puhtaasti ja hyvin. Örk tuntui käyttävän myös kivan aktiivisesti jalkojaan, välillä sillä tuppaa nimittäin takajalat vähän laahaamaan, eikä se käytä takaosaansa tarpeeksi. Itse koetin istua ryhdikkäänä ja rentona, jossa onnistuinkin aika hyvin. Pidin kädet ylhäällä, ja melko erillään toisistaan, joka tuntui vaikuttavan Örkin suuhun hyvällä tavalla, eikä se painanut kuolaimelle juuri ollenkaan. Pujottelut sujuivat todella hyvin, ja volttitehtäväkin. Puomilla hevonen piti saada ryhdikkääksi, ettei se kolauttaisi jalkojaan puomiin mennessään liian etupainoiseksi. Tehtävä alkoi sujumaan loppua kohden paremmin, ja viimeisiin voltteihin olin todella tyytyväinen.

Loistavien tölttäilyjen jälkeen siirsimme hevoset raviin, ja jatkoimme täysin samaa tehtävää kuin töltissäkin. Örkillä on välillä tapana kaahata ravissa hirveästi. Tällä tunnilla näin ei yllätyksekseni kuitenkaan ollut. Örk ravasi todella rauhallisesti, eikä missään vaiheessa kiihdyttänyt merkittävästi ravia. Suuri syy hyvään ja rauhalliseen raviin oli varmastikin rauhallinen töltti. Sille oli jäänyt hyvä vaihde päälle hyvästä töltistä, joten ravissakin se kulki tosi hyvin. Volttitehtävä ja pujottelu sujuivat oikeastaan ilman ongelmitta. Oma kevennyksenikin sujui tosi hyvin. Koetin parhaani mukaan ajatella, että hevosen korvissa ja navassani on magneetit, jotka vetävät toisiaan puoleen, eli minun pitää keventää enemmän matalammin hevosen korviin päin, kuin korkealle taivaisiin. Tuo ajatus auttaa itseäni ainakin todella paljon, joskus 2014 alkeisleirillä sen opin!


Tyge

Ravailujen jälkeen hidastimme käyntiin, ja aloimme tehdä vähän erilaisempaa laukkatehtävää kuin normaalisti. Ideana oli harjoitella laukannostoja voltilta. Tehtävänä oli tulla pitkää sivua oikeaan suuntaan, ja tehdä sivun keskellä iso voltti, samanlainen kuin käynti-, töltti- ja ravitehtävissä, ja ylittää puomi. Puomin jälkeen nostettiin laukka ja laukattiin pitkän sivun loppuun, kulmaan asti, jossa hidastettiin tölttiin tai raviin, ja mentiin toisen pitkän sivun tötteröt pujotellen, hidastettiin käyntiin, ja jäätiin kävelemään pääty-ympyrälle, kunnes oma vuoro taas tulisi. Tehtävä ei sujunut oikeaan kierrokseen kovinkaan hyvin. En oikein saanut hyviä nostoja, joka johtui huonoista volteista. Loppuun tuli onneksi yksi todella hyvä nosto, joka lähti ja jatkui reippaana koko ajan. 

Laukkatehtävän jälkeen oli aika vaihtaa suunta. Laukkatehtävässä muiden suoritusten aikana tuli käveltyä pääty-ympyrällä sen verran, että aloimme tehdä suoraan samanlaisia käyntitehtäviä, kuin edelliseenkin kierrokseen, ja jätimme kokouralla käveltävät välikäynnit välistä. Käyntitehtävät sujuivat hyvin tähänkin kierrokseen. Pujottelut ihan yhtä hyvin, mutta volttitehtävä paljon paremmin heti alusta alkaen kuin toiseen kierrokseen. Vasempaankin kierrokseen otimme tölttiä. Laukkojen jälkeen Örk oli paljon energisempi, vähän turhankin energinen, joten töltti ei sujunut yhtä rauhallisesti tai hyvin kuin oikeaan kierrokseen, mutta ihan hyvin kuitenkin. Töltistä ei missään nimessä jäänyt yhtään huono fiilis mistään kohdasta. Voltti- ja pujottelutehtävä sujui töltissä hyvin. Teimme vähän aikaa ravissakin samaa tehtävää, kuin töltissä. Se sujui hyvin ja ongelmitta, eikä Örk edes kaahannut pahemmin ravissa, vaikka töltin perusteella niin olisi voinut odottaa tähän suuntaan.

Otimme loppuun vielä laukannostoja. Tähän suuntaan oli hieman erilainen tehtävä: Lähdimme pitkän sivun alusta vasemmalle, ja nostimme E:stä laukan. Laukkasimme lyhyen sivun ja vähän yli kulman pitkälle sivulle, sillä tehtävän ideana oli edelleen keskittyä laukannostoihin, eikä jatkuvaan pitkäkestoiseen laukkaan. Toisella pitkällä sivulla tuli ottaa laukasta tölttiin tai raviin, ja tehdä voltti pitkän sivun keskelle, siihen, mistä edelliseen kierrokseen oli nostettu laukka, ja hölkättiin kävelemään muiden suoritusten ajaksi pääty-ympyrälle. Tähän suuntaan laukannostot sujuivat paremmin, sillä tehtävä oli helpompi, kun laukka nostettiin uralta, eikä voltilta. Hauskasti myös vasemmalle viimeinen laukannosto sujui kaikista parhaiten, mutta kaikki kerrat olivat vähintään siedettäviä. 

Laukkojen jälkeen oli aika loppukäyntien, joten annoin Örkille pitkät ohjat ja otin itsekin jalustimet pois jalasta. Tallissa otin Örkiltä varusteet pois, ja hoidin ne, sekä tietenkin itse Örkin. Tunnista jäi super hyvä fiilis. Olin, ja olen edelleen erittäin tyytyväinen tammaan, pitkään aikaan en sillä ole mennyt, eikä pitkään aikaan mikään tunti ole sujunut näin hyvin. Töltti oli tänään meidän ehdoton vahvuus varsinkin alussa, eikä ravikaan ollut hullumpaa. Örk oli ehdottomasti ansainnut tunnin jälkeen leivänpalan ja rapsutukset hienosta työstä. Örkin lisäksi olen tyytyväinen omaan ratsastukseeni. Istunta oli pääpiirteittäin oikein hyvä, ja paikoittain mietin, että "hei, mähän osaan ratsastaa!".


Örk

Viime tuntipostaus, eli postaus vuoden 2018 ja kevätkauden ensimmäisestä tunnista ilman satulaa Toukalla sai todella hyvää palautetta. Toivottavasti tämäkin oli vähintään yhtä hyvä. Tuntipostauksissa tilastot (eli näyttökerrat ja kommentit) ovat yleensä vähän alempana keskiverrosta, mutta näitä on super kiva kirjoittaa, joten viis näytöistä. Jos tuntipostausten kirjoittaminen tuntuu minusta hyvältä ja kivalta, niin minähän kirjoitan niitä, vaikka myönnän vahtaavani turhan tarkkaan postausten tilastoja. Super kivaa viikonlopun alkua kaikille!

-Pihla

4 kommenttia:

 1. Nää sun tuntipostaukset on ihan superkivoja! Saat just hyvin asiat kerrottua sopivan tiiviisti, mutta silti selkeästi. Oppisimpa joskus itsekin, tuntuu, että mun ratsastuspostaukset lähtevät vähän turhaksi jaaritteluksi.:D Ja toi on kyllä ihan paras fiilis, kun ne laahaavat takajalat saa sieltä kunnolla mukaan ja töltti muuttuu ihan superkivaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, kiitos paljon Tiia! ❤️ Mä tykkään sun tuntipostauksista puolestaan ihan sikana, kiva kuulla että sä tykkäät mun tuntipostauksista. Ja jep, se on ihan parasa kun saa hevosen jalat hyvin aktivoitumaan ja tölti sujumaan sairaan hyvin!

   Poista
 2. Tosi kiva postaus taas kerran, tykkäsin! Ihana kuulla, että ratsastelut menivät niin kivasti!

  VastaaPoista

Kysytyimpien vastaukset:
-Muokkaan blogin kuvat Adobe Lightroom CC -sovelluksella
-Blogin kuvat on otettu Canon EOS 1300D:llä ja iPhone 6:lla
-Mikään blogissa esiintyvistä hevosista ei ole omistuksessani

Muista kommentoidessasi olla asiallinen! Positiiviset kommentit piristävät kirjoittajan päivää, mutta rakentava palaute on ehdottomasti tervetullutta, kunhan et lähde haukkumaan ketään tai mitään.