lauantai 9. kesäkuuta 2018

Vuoden ensimmäiset hypyt!

Kuvat 20.5. kisoista, (c) Petronella K.

Perjantaina 8.6. Oli kesäkuun ensimmäinen ratsastustunti. Pääsin aloittamaan viimeisen vakiotuntien kuun ennen kesätaukoa iloisin mielin issikkatamma Örkillä. Ennen tuntia autoin aloittelijoita laittamaan omat tuntihevosensa kuntoon, ja itse tunnillekin tulin hieman auttelemaan. Tietenkin myös hoidin Örkin hyvin omaa tuntiani varten, ja varustin sen. Valitettavasti ensimmäisen kesälomaviikon aikana ehdin sairastua flunssaankin, mutta siitä huolimatta pääsin onneksi ratsastamaan. Kentällä hyppäsin Örkin selkään ja lähdin kävelemään uralle pitkin ohjin.


Alkukäyntien jälkeen otin ohjat tuntumalle ja aloimme tekemään käynnissä puomitehtäviä, sillä tunnin aiheena oli puomit ja pieniä hyppyjäkin pääsimme ottamaan! Aluksi kuitenkin teimme käynnissä tietynlaista puomirataa. Tehtävä alkoi A-kirjaimesta lähtevästä pääty-ympyrästä, johon kuului yksi puomi. Sen jälkeen lähdettiin uran sisäpuolella kohti kahden puomin sarjaa, jotka olivat estetolppien välissä maan tasalla. Sen jälkeen palattiin uralle, ja C-kirjaimessa kaarrettiin kohti pituushalkaisijan alkupäässä olevalle puomille. Puomille piti lähestyä suorana, mutta pian sen jälkeen kaartaa lähempänä uraa olevalle puomille, joka oli myös maan tasalla estetolppien välissä.

Tehtävän ideana oli saada hevoset reippaaksi ja ryhdikkäiksi ajatellen tulevia esteitä. Pääty-ympyrä sujui tosi hyvin Örkin kanssa. Puomeille piti tietenkin lähestyä suorana, ja ylittää ne keskeltä. Puomeilla ei kuulunut nousta kevyeen istuntaan, vaan istua ryhdikkäästi satulassa, ja saada samalla hevonen ryhdikkääksi. Puomisarjalla Örk lähti vähän punkemaan, joka on sille yleinen tapa. Päättäväisyydellä ja ennakoinnilla sain sen kuitenkin kulkemaan monta kertaa puomit suoraan punkematta. Myös pituushalkaisijalla oleva puomi sujui hyvin, samoin tehtävän viimeinen puomi.

Sen jälkeen aloimme tölttäilemään muutaman kierroksen verran. Örk tuntui heti töltissä super hyvältä ja reippaalta. Yritin heti alusta alkaen taivutella sitä kulmissa ja saada takaosaakin mukaan tölttiin, joka todella auttoi. Pian siirsimme hevoset kuitenkin raviin. Örk on ravatessa yleensä aika hätäinen, ja niin se oli tälläkin tunnilla. Onnistuin kerrankin omalla kevennykselläni rauhoittamaan Örkkiä, mutta ravi pysyi kuitenkin kivan reippaana. Oma kevennys tuntui luonnistuvan tunnilla poikkeuksellisen hyvin. Ravissa ongelmani on yleensä liian korkea kevennys ja heiluvat jalat, mutta tällä kertaa onnistuin hyvin keventämään kohti hevosen korvia enkä taivasta sekä pitämään omat jalat paikallaan.

Ravussa teimme samaa tehtävää kuin käynnissäkin, mutta otimme tehtävän osia yksi kerrallaan mukaan. Aloitimme pelkällä puomisarjalla ja pääty-ympyrällä, johon lisäsimme toisella sivulla olevan yksittäisen puomin, ja lopuksi keskihalkaisijan puomin. Örk rikkoi välillä ravista töltiin, mutta kun Örk pysyi ravissa, se kulki tosi hyvin. Pääty-ympyrä jäi vähän pieneksi aina, mutta muut puomit ylittyivät kyllä mallikkaasti suurimmaksi osaksi. Tein Örkillä vähän liian hätäisiä käännöksiä, jolloin se yleensä rikkoikin töltille. Kun muistin valmistella kääntymiset ja kääntää tarpeeksi ajoissa ne olivat paljon parempia. Siitä huolimatta Örk punki ja oikutteli käännöksissä, mutta joka kerta, ennemmin tai myöhemmin, sain sen onneksi kääntymään.


(c) Petronella K.

Ravailujen jälkeen vaihdoimme suunnan ja siirsimme hevoset käyntiin. Kävelimme hetken, jonka aikana ratsastuksenopettaja korotti puomisarjan puomit toiselta puolelta ylös, ja toisen sivun yksittäisen esteen ristikoksi. Menimme kaikki yksitellen radan kerran. Otimme ensin kavalettisarjan ravissa, pääty-ympyrän ravissa, jonka loppupuolella kuului nostaa laukka, ja laukata ristikko ja siitä ravin kautta takaisin uralle. Örkin kanssa laukka ei noussut, sillä ajoin sitä ihan liikaa laukkaan. Muuten tehtävä sujui ihan ok. Tämän jälkeen kävelimme välikäynnit pidemmin ohjin, ja pian taas aloimme tekemään vuorotellen tätä ravi-laukka estetehtävää.

Ensimmäiset kerrat eivät sujuneet kovinkaan hyvin, sillä laukka ei lähtenyt pyörimään yhtään, eikä ravi oikein pysynyt. Yhdellä kerralla menin puoliksi korotetut puomit ravissa, mutta pääty-ympyrän töltissä, ja koetinkin nostaa laukan töltistä. Kaarsin kohti estettä, ja yritin olla ajamatta Örkkiä laukkaan. Tällä kertaa laukka nousi tosi hyvin ja reippaasti! Lähestyminen oli todella hyvä, jonka ansiosta hyppy lähti hyvästä kohtaa ja este ylittyi korkealta oikein mainiosti. Muistin itse pitää katseen koko ajan menosuuntaan sekä muutenkin ratsastaa läpi tehtävän, vaikka kaikki olikin hieman hakusessa lähes vuoden hyppytauon jälkeen. 

Viimeiset hypyt sujuivat oikein kivasti. Kun otin jatkossakin pääty-ympyrät töltissä, laukka nousi paremmin ja helpommin, jolloin hypyt olivat paljon terävämpiä. Lopuksi otimme vielä kokouraa muutaman kierroksen tölttiä. Örk oli hyppyjen jäljiltä tosi reipas, joka vaikutti tölttiin positiivisesti. Se kulki alkutunnin tölttäilyjäkin paremmin, ja oli todella vauhdikas! Tunnin lopun lähestyessä siirsimme hevoset käyntiin ja kävelimme loppukäynnit pitkin ohjin. Tunnista jäi kaiken kaikkiaan tosi hyvä fiilis. Oli superia päästä hyppäämään ensimmäistä kertaa tänä vuonna, vaikka vain pieniä ristikoita ja kavaletteja menimme. Töltti oli tänään ehdottomasti Örkin parhauksia, mutta ravista ja onnistuneista laukkapätkistäkin jäi hyvä fiilis. 


Örk

Tunnin jälkeen otin Örkiltä varusteet pois, harjasin, ja loimitin sen. Meidän tallilla kun suurin osa hevosista ovat ihottumahevosia, niille täytyy yleensä pukea ihottumaloimi, jottei kaikilta karise harja ja häntä täysin kesän aikana. Tarkistin myös, ettei Örkin hännän- tai harjantyvestä löytynyt rasvaa tarvitsevia hinkattuja ötökänpuremia. Niitä ei onneksi löytynyt. Ennen lähtöäni juotin vielä Örkin ja neljä muuta hevosta mash-vedellä. Olen edelleen niin fiiliksissä eilisistä pompuista! Onneksi pääsin tunnille flunssan puolesta, eikä ripariltakaan jäänyt päiviä pois. Minulla nimittäin starttasi päivärippileiri tämän viikon maanantaina. Se kestää ensi perjantaihin asti, jonka takia pääsen vain normaalin verran tallille. Onneksi edes sen verran kuitenkin. Ihanaa alkanutta kesälomaa kaikille! Miten teidän kesäkuu on lähtenyt käyntiin?

-Pihla

4 kommenttia:

 1. Kiva postaus!
  Ja kiitos, taas sai lisää ideoita omaan puomityöskentelyyn. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kuulla, että sait postauksesta idean omiin treenailuihin :)

   Poista
 2. Oli varmasti ihanaa, kun pääsit ottamaan pitkästä aikaa pieniä hyppyjä tunnilla. Esteiden hyppääminen on kyllä mukavaa vaihtelua kouluratsasukseen. Ja tuo teidän tunnin tehtävä vaikuttaa mielenkiintoisella. Siinä on ainakin muutamia käännöksiä, jotka varmasti toimivat mainioina kääntämisen harjoituksina. Tämä oli todella kiva postaus ja teidän tuntinne kuulosti kyllä oikein hyvälle sekä myös sinun ja Örkin osalta onnistuneelta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Aino! Oli kyllä super kivaa päästä pomppimaan pitkästä aikaa :) Mukavaa vaihteluakin. Tunnin tehtävä oli juurikin kivan haasteellinen kaikkine käännöksineen.

   Poista

Kysytyimpien vastaukset:
-Muokkaan blogin kuvat Adobe Lightroom CC -sovelluksella
-Blogin kuvat on otettu Canon EOS 1300D:llä ja iPhone 6:lla
-Mikään blogissa esiintyvistä hevosista ei ole omistuksessani

Muista kommentoidessasi olla asiallinen! Positiiviset kommentit piristävät kirjoittajan päivää, mutta rakentava palaute on ehdottomasti tervetullutta, kunhan et lähde haukkumaan ketään tai mitään.