sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Täyden kympin puomitreeni!

Torstaina 16.11. olin tallilla hoitopäivän ja ratsastustunnin tähden. Tallilla oli jälleen todella kivaa, ja ratsastustunnilla tapahtui vaikka ja mitä, joten päätin jälleen rustata samanlaisen tallipäiväpostauksen kuin viime viikonkin ratsastustuntipäivästä. Sain kritiikkiä postauksen pituudesta, joten yritän tällä kertaa parhaani tiivistää asiat hieman paremmin, ja toteuttaa postauksen lyhyemmin, sillä viime tuntipostauksessa oli kieltämättä liian paljon turhaa asiaa minunkin mielestäni, näin jälkiviisaana voin sen todeta. Parempi toteutus tällä kertaa, mutta nyt tallipäivän pariin.


Tinna

Tuntini alkoi jo klo 18, joten lähdin tallille hieman viiden jälkeen. Ensimmäisenä tietenkin menin katsomaan tuntilistasta, kellä menen tunnilla. Listassa luki nimeni kohdalla Toukka, joten lähdin saman tien hoitamaan sen kuntoon. Olin ensimmäinen tuntilainen tallilla, mutta jo pian paikalle alkoi pikku hiljaa valua lisää väkeä. Olin juuri saanut Toukan käytävälle ja alkanut harjaamaan sitä, kunnes eräs tuntilainen tuli kysymään minulta, haluaisinko vaihtaa päivän ratsuani Toukasta hänen päivän tuntihevoseensa Örkkiin. Koska viime tunnin epäonnistuneet laukat ja ravit Örkin kanssa olivat jääneet kaivertamaan hampaankoloon, niin vaihto sopi minulle ehdottomasti. Ja onhan Örk ihan yksi lempihevosistani!

Tartuin siis tuumasta toimeen, ja otin Örkin käytävälle hoidettavaksi. Sen jalat olivat niin paksun kurapeitteen alla, että minun oli pakko ottaa vesiämpäri, sieni, ja alkaa kuuraamaan niitä edes hieman puhtaammiksi, sillä pelkän harjan kanssa jalkojen putsaamisesta ei olisi tullut mitään. Jalkapesun jälkeen harjasin Örkin piikkisualla ja pölyharjalla, sekä selvitin jouhet ja putsasin kaviot. Heitin sille satulan selkään, suitset päälle ja bootsit jalkaan, jonka jälkeen kaikki olivatkin valmiita lähtöön, kunhan vielä heitin kypärän omaan niskaan.

Tunnilla nousin selkään, tarkistin satulavyön sopivan kireyden, ja säädin jalustimet sopiviksi. Ne tuntuivat eri pituisilta, vaikka kuinka säädin niitä eri reikien välillä, ja lopulta päädyin mahdollisimman samanpituisiin jalustimiin, vaikka toinen tuntui edelleen aavistuksen lyhyemmältä, mutta reiän pidempänä aavistuksen pidemmältä. No, ne niistä jalustimista, alkukäyntien jälkeen aloimme tehdä käyntiverryttelyksi kiemurauraa, jonka kahdelle kaarevalle sivulle oli laitettu puomit, jotka piti tietenkin mennä. 


Örk

Örk tuntui alkukäynneissä aavistuksen laiskalta, mutta alkuverryttelyjen aikana se alkoi vähän reipastumaan ja rentoutumaan. Kiemuraurat sujuivat hyvin, samoin puomit. Vähän se aina oikoi ja puski siellä sun täällä, mutta muuten sujui hyvin. Puomeilla koetin saada sen puolipidätteillä ryhdikkäämmäksi, jotta se ei menisi niin etupainoiseksi, ja jalat eivät kolahtaisi puomeihin. Montaa kertaa ei kolahtanutkaan, vaikka puolipidätteet eivät tuntuneet menevän paikoittain läpi. Örk onneksi tuli paljon reippaammaksi tehtävän aikana. Kokeilin huvin vuoksi tehdä sen kanssa välillä tehdä vähän väistöjä, jotka sujuivat oikeastaan aika hyvin, vaikka se ei ollutkaan tehtävänä!

Sitten aloimme töltätä, ensin hetken kokouraa, ja sitten aloimme tekemään tölttissä tätä kiemurauraa. Jos puomeilla hevonen tipahti automaattisesti raville, tehtävän sai jatkaa loppuun ravissa, sillä yleensä hevonen ei mene puomeja töltissä. Kun pääsi takaisin uralle, piti siirtää tölttiin, mikäli oli mennyt kiemurauran ravissa. Örk tuntui töltissä aluksi vähän laiskalta, varsinkin kiemurauralla se aluksi hidasteli ja rikkoi käyntiin, mutta päättäväisyydellä sain sen aina takaisin tölttiin. Töltti tuntui oikeastaan koko ajan todella hyvältä ja rennolta. Örk käytti kaikkia jalkojaan aktiivisesti, ja kulki ryhdikkäästi. Jälleen huomasi, että töltti on Örkin ykkösaskellaji, ehdottomasti. Puomit se meni aika yllätyksellisesti töltillä, eikä rikkonut raviin, joten annoin sen mennä ne töltillä. Töltistä huolimatta puomit sujuivat hyvin, samoin muukin kiemuraura, eikä Örk enää puskenut sieltä pois uralle.
Otimme tölttitehtävien jälkeen ravia ihan vain kokouraa. Viime tunnilla Örkin kanssa oma kevennykseni ei tuntunut sujuvan, eikä Örkillä oikein ollut ravifiilistä. Kokeilin tunnin alussa laittaa aavistuksen lyhyemmät jalustimet kuin viime tunnilla, ja kokeilin ajatusta, jossa omassa navassani ja hevosen korvissa on molemmissa magneetit, jotka vetävät toisiaan puoleensa. Ajattelin siis keventäväni napa edellä hevosen korvia kohti, ja keventää ikään kuin pienemmin ja matalammalle. Ajattelin voiman kevennykseen tulevan jaloista, ja pitää jalan hieman koukussa. Kaikki nämä oman pääkopan ajatukset ja kokeilut kevennyksen parantamiseen todella auttoivat, ja ravi kulki ainakin kymmenen kertaa paremmin kuin viime viikolla. Eniten ajatus magneeteista navassa ja hevosen korvissa auttoi. Myös hieman matalampi kevennys tuntui toimivan, sillä kevennyksen tahtiin pääsi paremmin mukaan, kun ei ollut kamala kiire hirveän korkealta takaisin satulaan. Tämä tuntui myös auttavan Örkin tapaan alkaa kaahata ravissa. Kun oma kevennykseni oli hallussa, myös hevosen ravi oli hallussa, ja tuli vain ihan muutama lyhyt rikko tölttiin lukuisten ravikierrosten aikana, ja Örk säilytti koko ajan hyväntempoisen ravin, eikä kaahaillut oikeastaan yhtään, josta olin todella yllättynyt, positiivisesti tietenkin.

Loistavien ravien ja hyvien tölttien jälkeen oli välikäyntien aika, ja vaihdoimme kokorataleikalla käynnissä suuntaa oikeasta vasempaan kierrokseen. Käveltyämme hetken teimme S-kirjaimen kohdalle, eli toisen pitkän sivun keskelle jonon, sillä oli laukkojen aika! Otimme jälleen yksittäisiä nostoja. Tehtävänä oli nostaa laukka C-kirjaimen, eli lyhyen sivun jälkeen kulmasta, ja laukata hieman uran sisäpuolella, sillä ratsastuksenopettaja oli siirtänyt laukattavalle pitkälle sivulle puomin, joka piti ylittää laukassa. Kun minun ja Örkin vuoro tuli, kokeilin nostaa laukan ravista. Laukka nousi, mutta hitusen ennen puomia se taisi rikkoa töltille, harmillisesti. Toisella yrityksellä laukka ei edes varmaan noussut, sillä koetin nostaa taas ravista. Viimein otin neuvosta vaarin, ja kokeilin ravin sijasta nostaa laukan töltistä. Se oli päivän paras viisaus, sillä töltistä laukka nousi heti paljon paremmin!


Impi

Ravista laukka nousi, jos edes nousi todella pitkänä ja huonona, eikä Örk oikein tiennyt, mitä nyt pitäisi tehdä, joten ei laukannut kunnolla. Töltissä Örk oli jo valmiina paljon ryhdikkäämpi, ja silloin avut menivät selkeämmin ja paremmin läpi, ja laukka nousi paljon parempana, reippaampana ja ryhdikkäämpänä. Tällä kolmannella yrityksellä, ensimmäisellä nostolla töltistä laukka säilyi todella hyvänä puomille asti, ja puomi ylittyi mallikkaasti. Örk hidasti melkein heti puomin jälkeen tölttiin tälläkin kerralla, mutta laukka ylipäätänsä sujui todella paljon paremmin. Neljännellä ja viimeisellä laukannostolla laukka nousi hyvin, ei ihan yhtä hyvänä kuin äsken, mutta jatkui pidemmälle puomin jälkeen. Laukoista jäi hyvä fiilis, ja tästä eteenpäin aion nostaa töltin heti alusta alkaen hyvästä ja ryhdikkäästä töltistä ravin sijaan. Töltissä myös tahti ennen laukannostoa säilyy paljon parempana ja juuri haluamani tempoisena, toisin kuin ravissa en osaa niin hyvin kontrolloida vauhtia.

Laukkojen jälkeen vaihdoimme taas suuntaa, ja otimme loppuun vähän tölttiä oikeaan kierrokseen. Ne sujuivat hyvin ja ongelmitta. Örk oli todella reipas laukkojen jälkeen, joten vauhtia ei ainakaan puuttunut. Reippaudesta huolimatta töltti oli hyvää, ja parempi reipas kuin laiska. Kävelimme pian loppukäynnit, ja tulimme alas selästä. Tunnista oli jäänyt todella hyvä fiilis. Oikeastaan todella hyvä juttu, että tämä tuntilainen halusi vaihtaa minun kanssa hevosia, jotta pääsin menemään Örkillä ja niin sanotusti "korjaamaan edellisen tunnin virheet". Nyt minulla on paljon uusia keinoja kevennyksen parantamiseen, ja hyvän laukan nostamiseen. Täyden kympin puomitreeni ja ratsastus!

Tallissa otin Örkiltä karsinassa varusteet pois ja vein ne satulahuoneeseen. Harjasin Örkin, tsekkasin sen kaviot, annoin leipäpalan hienosta työstä tunnilla, ja heitin sille loimen selkään. Hevosen hoidon jälkeen huolehdin Örkin varusteet kuntoon, eli pesin sen bootsit ja harjasin hiekkaiset jalustimet ja satulavyön. Kuolaimet olin pessyt ja muutenkin huolehtinut suitset kuntoon jo ennen Örkin huoltoa tunnin jälkeen. Tykkään aina hevosen lisäksi huolehtia varusteet hyvin, sillä niiden hyvä huolto pidentää varusteiden käyttöikää huomattavasti, ja hevosellakin on mukavampaa puhtaiden varusteiden kanssa, kun ne eivät hankaa mihinkään. Tarkistin ennen lähtöäni kaikkien hevosten vesikippojen tilanteen, ja tarvittaessa täytin niitä. Huuhtelin myös tyhjiä mössökippoja, jos hevosen karsinassa sellainen lojui, sillä meidän tallilla hevosilla ei ole juoma-automaatteja tai ruokakippoja seinässä kiinni. Kävin ennen lähtöäni tietenkin vielä moikkaamassa Brydjaa, ja antamassa sille, Toukalle ja Seifurille pienet leipäpalat. 


Örk

Torstaina oli kyllä kiva tallipäivä, ja hyvin sujunut tunti. Tallilta sai taas lähteä mukanaan kivoja ja onnistuneita hetkiä taskut täynnä. Örk on kyllä ratsastettaessa varmaan lempparini, sillä sen kaikki askellajit ovat hyviä, ja siinä on juuri sopivasti haastetta, mutta silti Brydja on tietenkin ykkönen. En tiedä tuliko tästä tuntipostauksesta yhtään lyhyempi, mutta ainakin yritin. Toivottavasti tämän jaksoi kuitenkin lukea loppuun asti hyvin.

Eilen oli todella tapahtumatäyteinen päivä, sillä ohjelmassani oli mm. Hyvinkään joulumarkkinat, siivouspäivä ja teatteriesitys (jota olin katsomassa, koska pari kaveriani näytteli siinä). Koska eilen luistin kokeisiin luvusta, tänään en ole muuta tehnytkään kuin lukenut varmaan lähemmäs neljä tuntia ensi tiistain maantiedonkokeisiin, sillä aika monta kappaletta oli opiskeltavana. Toivottavasti teillä on ollut mukava viikonloppu. Ensi viikolla on luvassa pari todella kivaa postausta. Niitä odotellessa!

-Pihla

6 kommenttia:

 1. Noi ahaaelämykset ja "aa, tää toimii näin"-hetket on todella opettavaisia hetkiä. Joskus niitä tulee monta kerrallaan ja joskus ei millään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ne on! Onneksi torstain tunnilla niitä tuli erittäin paljon :)

   Poista
 2. Kivat kuvat ja hyvin kirjoitettu teksti! Hyvän mittainen ja hyvin muotoillut lauseet. Tykkäsin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Mukava kuulla että tykkäsit postauksesta :)

   Poista
 3. Tosi kiva postaus ja kivoja kuvia! Sulla tais mennä aika kivastikkin tuo tunti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Joo, meni kyllä tosi kivasti toi tunti viime viikolla Örkin kanssa!

   Poista

Kysytyimpien vastaukset:
-Muokkaan blogin kuvat Adobe Lightroom CC -sovelluksella
-Blogin kuvat on otettu Canon EOS 1300D:llä ja iPhone 6:lla
-Mikään blogissa esiintyvistä hevosista ei ole omistuksessani

Muista kommentoidessasi olla asiallinen! Positiiviset kommentit piristävät kirjoittajan päivää, mutta rakentava palaute on ehdottomasti tervetullutta, kunhan et lähde haukkumaan ketään tai mitään.