lauantai 11. marraskuuta 2017

Vau, mitä tölttiä!

Olin viime viikolla tunnilla perjantaina, joten tällä viikolla minun olisi kuulunut mennä jo torstaina ratsastamaan, mutta tapahtui sekaannus, ja menin tälläkin viikolla perjantaina ratsastustunnille. Tunnin lisäksi oli hoitopäivä, eli autoin kaikissa tallihommissa ennen ja jälkeenkin tunnin, ja tunnista on paljon sanottavaa, joten päätin kirjoittaa pitkästä aikaa postauksen tallipäivästäni ja ratsastustunnistani. Valitettavasti ulkona on kentän valoista huolimatta niin pimeää, että en saanut tuntikuvia tai edes ketään kuvaamaan tuntia, joten postaus on kuvitettu edellisen ja tämän viikon tallikuvilla.


Örk

Tulin tallille noin puoli kuuden aikaan. Tarkoituksenani oli lähteä jo paljon aikaisemmin tallille, mutta lähtö vähän venähti, ja pääsin vasta tuohon aikaan tallille. Tuntini alkoi vasta klo 19, mutta, koska sen lisäksi oli hoitopäivä, tulin tallille jo aikaisemmin. Tuntilistat olivat jo seinässä, joten pääsin heti katsomaan, kellä menen tunnilla. Listassa luki nimeni kohdalla Örk! Olin juuri miettinyt, että Örkillä olisi todella kiva päästä menemään, ja tällä kertaa kävi hyvä tuuri. 

Ennen minun tuntiani klo 19-20 on perjantaisin aina klo 18-19 aloittelijoiden tunti, ja koska Örk meni myös aloittelijoiden tunnilla, niin minulla ei ollut ketään hevosta hoidettavana tunnilleni. Sen sijaan auttelin aloittelijoita putsaamaan kavioita ja varustamaan hevosia. Rakastan auttaa juuri tuollaisia pieniä aloittelijoita, kun saa itse opettaa toista tekemään asiat oikein. Tuon ikäiset aloittelevat heppatytöt (ainakin nämä meidän tallin) ovat ihanan reippaita ja puheliaita, niin heitä on senkin takia aina hirmu kiva auttaa. 

Koska minulla ei tosiaan ollut hevosta hoidettavana tunnille, menin kentälle auttamaan aloittelijat ratsujensa selkään, mittaamaan jalustimet oikean pituisiksi, tarkistamaan satulavyön oikean kireyden jne. ja muutenkin seuraamaan tuntia sekä olemaan kaverini, eli toisen tallilaisen kanssa "apuopeja". Heidän tunnin aiheena oli pysähdykset ja peruutukset. Tämä oli heidän ensimmäinen kerta, kun he kunnolla harjoittelivat pysähdyksiä ja peruutuksia, ja koska ratsukoita oli viisi, niin minä ja kaverini autoimme ja opetimme itse opettajan lisäksi pysähtymään ja peruuttamaan. Se oli todella hauskaa ja kivaa, ehkä lähdenkin peruskoulun jälkeen opiskelemaan ratsastuksenohjaajaksi, ken tietää..!


Seifur

Seurasin aloittelijoiden tuntia oikeastaan koko tunnin ajan, koska auttaessa ja kenttä ympäri juostessa ei ehtinyt tulla kylmä, ja sai itse vähän alkulämmiteltyä ennen omaa ratsastusta. Ratsastuskin on urheilua, ja oma alkulämmittely on yllättävän tärkeä ja hyvä pohja ennen hevosen selkään kiipeämistä. Tunnin loputtua hain tallista kypäräni ja paksummat topparatsastushanskat sormikkaiden tilalle, sillä sormet alkoivat jo hieman olla kohmeessa pelkissä ohuissa hanskoissa. Onneksi otin paksut talviratsastushanskat mukaan, sillä ilman niitä sormet olisivat varmaan jäätyneet aivan totaalisesti. 

Kun olin itse saanut varusteet päälle, otin Örkin edelliseltä ratsastajalta ja kävelin sen kanssa maasta käsin hetken tallipihassa, että se ei ihan jumiutuisi odotellessamme muiden tuntilaisten olevan täysin lähtövalmiita. Kentälle päästyämme hyppäsin Örkin selkään ja säädin jalustimet sopiviksi, sillä tämä aloittelija joka Örkillä oli edellisellä tunnilla mennyt, oli jokseenkin lyhyempi ja oli käyttänyt melko paljon lyhyempiä jalustimia kuin minä.

Aloitimme kävelemällä alkukäynnit oikealle. Örk tuntui heti ensimmäisistä käyntiaskelista lähtien hyvältä ja rennolta, sillä edellisellä tunnilla se oli saanut hyvät ja melko kevyet lämmittelyt käyntitehtävissä ja töltissä ollessaan aloittelijan alla aloittelijoiden tunnilla, jolla ei luonnollisesti tehdä vielä mitään kovin rankkaa reilut kaksi kuukautta ratsastaneiden kanssa. Örk käveli rentoa käyntiä kaula pitkänä, vapain ohjin, ja venytti askeltaan loistavasti. Olo oli melkein kuin kilparatsastajalla, jolle hevonen oli lämmitelty valmiiksi ja nyt se oli huippu iskussa!

Örk oli ainoa hevonen, joka jatkoi aloittelijoiden tunnilta tälle seuraavalle tunnille, eli muita hevosia ei oltu lämmitelty, joten aloimme tehdä käynnissä pysähdyksiä ja peruutuksia alkulämmittelyksi. Örk oli tehtävässä jo ihan haka, sillä lähes täysin samaa tehtävää oli tehty myös aloittelijoiden tunnilla. Ideana oli tehdä pysähdys joka lyhyen- ja pitkän sivun keskellä, eli kirjaimissa C, A, R, ja S. Aluksi teimme pelkät pysähdykset kaikkien sivujen keskelle, mutta jo pian aloimme tekemään pysähdysten lisäksi peruutukset lyhyiden sivujen keskelle, ja pitkien sivujen keskelle edelleen pelkkä pysähdys.


Örk

Ideana oli tietenkin saada hevonen pysähtymään tasapainoisesti kaikille jaloilleen, ja peruutusta tehdessä saada hevonen peruuttamaan myös tasapainoisesti ja hyvin. Harjoituksissa piti yrittää pysäyttää ja peruuttaa hevonen mahdollisimman paljon istunnalla, ja käyttää ohjasapuja mahdollisimman vähän ja kevyesti. Käynti pysähdysten välissä piti saada rennoksi ja pitkäksi. Kuten jo sanoin, Örk oli tehnyt tehtävää edellisellä tunnilla jo paljon, joten se oli alusta alkaen ihan haka siinä. Tuntui myös siltä, että osasin itsekin ratsastaa ja olla selässä hyvin, sekä käyttää istuntaa pysähdyksissä ja peruutuksissa hyvin. Pysähdykset sujuivat todella hyvin meidän molempien osalta, ja peruutuksetkin ihan kohtalaisen hyvin. Alkuun oli pientä hangoittelua siitä, että Örk ei peruuttanut niin mielissään, mutta loppua kohden alkoi sujumaan paremmin.

Tämän jälkeen aloimme tölttäämään. Ensin menimme jonkin aikaa kokouraa töltissä, mutta pian aloimme harjoitella käynti-töltti siirtymisiä. Ideana oli jokaisen sivun keskellä siirtää hevonen pariksi askeleeksi käyntiin, ja nostaa sen jälkeen töltti, töltätä seuraavan sivun keskelle, siirtää hevonen parin askeleen ajaksi käyntiin, nostaa töltti jne. Tämäkin tehtävä sujui tosi hyvin Örkin kanssa. Alussa töltti ei noussut kovin nopeasti, ja parin käyntiaskeleen sijasta tuli pari käyntiaskelta kertaa kolme. Tämäkin alkoi loppua kohden sujumaan aina vain paremmin ja paremmin, ja itse asiassa viimeinen siirtyminen oli ihan super hyvä! Örk nosti oikeasti parin käyntiaskelen jälkeen heti töltin, ja itse osasin käyttää siirtymisiin hyvin istuntaani. Töltti oli yleisesti todella hyvää, ja Örk käytti takaosaansa loistavasti, ja minäkin osasin istua selässä ihan kiitettävästi. Välillä Örk painoi vähän kuolaimelle, mutta suurimmaksi osaksi ei ollut ongelmia, ja töltti sujui reippaasti sekä hyvin.

Tölttäilyn jälkeen otimme vähän kokouraa ravia. Ravi ei sujunut sinä päivänä, vaan tölttivaihde jäi vahvasti päälle Örkillä. En meinannut rikkojen jälkeen saada sitä edes uudestaan raviin ilman käyntisiirtymistä, ja se innostui jälleen vähän liikaa, ja ravista tuli aika moista kaahaamista. Kevennyskään ei tuntunut itseltäni luonnistuvan sillä tunnilla ollenkaan. Tästä päästäänkin sopivasti laukannostoihin. Otimme laukannostoja yksitellen niin, että muut ratsukot kävelivät pääty-ympyrällä, ja yksi ravasi/tölttäsi uralla, ja nosti laukan aina yhdelle pitkälle sivulle, jonka jälkeen vaihtui vuoro. Ravi ei ollut juttumme, niin kävi myös laukan kanssa. Kaikki saivat ottaa yhteensä kolme nostoa, ja ainut onnistunut niistä meillä oli viimeinen nosto. Ensimmäisellä kerralla laukka ei noussut ollenkaan ja toisella kerralla laukka nousi, mutta rikkoutui melkein saman tien raville. Kolmas ja viimeinen nosto onneksi sujui edes jotenkuten.


Mosi

Örk on herkkä istunnalle ja avuille. Sillä ei ollut tänään laukkapäivä, enkä minä osannut tällä kertaa oikein nostaa hyvää laukkaa oikeaan aikaan. Onneksi sentään muilla ratsukoilla laukannostot sujuivat tosi hyvin! Laukan otimme vielä vähän tölttiä, jonka jälkeen vaihdoimme kokorataleikkaalla suunnan, ja kävelimme välikäynnit pitkin ohjin. Aloimme hetken päästä tekemään ohjat tuntumalla samaa tehtävää käynnissä, kuin alussakin, eli pysähdykset jokaisen sivun keskelle, ja lyhyiden sivujen keskelle niiden lisäksi parin askeleen peruutus. Tähän suuntaan pysähdykset sujuivat aika samalla tavalla kuin oikeaankin kierrokseen, mutta peruutukset luonnistuivat tähän suuntaan, eli vasemmalle paljon paremmin, Örk peruutti paljon pienemmillä avuilla ja muutenkin paremmin! Käynti muuten oli vähän rennompaa alussa, mutta kyllä se kulki hyvin ihan koko ajan molempiin suuntiin.

Aloimme tekemään pian töltissä pelkkien parin askeleen käyntisiirtymisten sijaan pysähdyksiä. Ideana oli siis nyt vain lyhyiden sivujen keskellä, eli kirjaimissa C ja A siirtää hevonen käyntiin ja pysäyttää se mahdollisimman nopeasti, mahdollisimman paljon istunnalla, ja siirtää pysähdyksestä hevonen tölttiin heti, niin vähällä määrällä käyntiä kuin vain oli mahdollista. Pitkät sivut töltättiin nyt kokonaan, eikä niiden keskellä tehty käyntisiirtymistä tai pysähdystä. Tehtävä sujui koko ajan hyvin, mutta alussa siirtyminen pysähdyksestä tölttiin mahdollisimman vähillä käyntiaskelilla tuotti hieman hankaluuksia. Viimeisimmät siirtymät ja pysähdykset sujuivat kuitenkin ihan super hyvin, ja tässäkin tehtävässä juuri se viimeinen pysähdys ja siirtyminen sujui aivan sairaan hyvin, ja sain Örkin pysähdyksestä tölttiin vain maksimissaan yhden käyntiaskeleen kautta!

Tölttitehtävien jälkeen otimme jälleen vain kokouraa ravia, ja tähän kierrokseen ravi nousi ja sujui Örkiltä paremmin, mutta minun kevennykseni tuntui entistä huonommalta ja jotenkin raskaalta. Jalat tuntuivat heiluvan sinne tänne. Ravi ei todellakaan ollut juttumme sillä tunnilla. Otimme ravien jälkeen samanlaisia laukannostoja kuin edelliseenkin kierrokseen. Tähän kierrokseen otimme myös kaikki kolme nostoa. Ensimmäisellä kerralla nousi ristilaukka, ja voin sanoa että ristilaukka tuntuu selässä ihan kamalalta, kun etujalat ja takajalat menevät eri askellajia. Toisella yrityksellä laukka nousi, mutta rikkoutui raville, ja samoin kävi kolmannella yrityksellä.


Herkku

Laukka oli niin lähellä, mutta silti niin kaukana. Örkillä ei selvästikään ollut laukkavaihde päällä. No, aina ei voi kaikki sujua täydellisesti, ja silloin laukka ja ravi olivat ne, jotka eivät sujuneet. Onneksi puolestaan töltti ja käyntijutut sujuivat sitäkin paremmin, ja saimme todella hyviä tölttipätkiä, joten tunnista jäi päällisin puolin kyllä hyvä fiilis! Örkillä oli tosi kiva mennä, kun sillä olen viimeksi ratsastanut kisoissa noin kuukausi sitten. Se on hevonen, jota tarvitsee oikeasti kyllä ratsastaa, mutta juuri sen takia se onkin varmaan niin kiva, ja meillä tuntuu mätsäävän tosi hyvin. Paras valkoinen!

Laukkojen jälkeen otimme vielä pari kierrosta tölttiä, jotka olivat varmaan koko tunnit parhaimmat tölttikierrokset! Örk oli mukavan reipas, ja käytti itseään juuri oikein. Kaiken lisäksi minäkin ratsastin kyllä hyvin töltätessä, ainakin siltä tuntui, ja niin opettajakin jälkikäteen sanoi. Tölttäilyjen jälkeen kävelimme loppukäynnit, tulimme selästä alas, ja veimme hevoset talliin. Kenttä oli onneksi sulanut, eikä se ollut enää kova kuin kivi niin kuin viime viikolla, mutta pehmeä ja vähän kurainen hiekka kentällä oli ihan kiitettävästi roiskunut minun kenkien ja hevosen jalkojen sekä vatsan kuorrutteeksi. Tallissa laitoin Örkin käytävälle, ja otin siltä varusteet pois. Tapanani on hoitaa ensin hevonen kuntoon, ja sitten varusteet, joten harjasin Örkin hyvin ja heitin sille loimen päälle, sillä se oli aika hikinen kahden tunnin jäljiltä, lähinnä tältä jälkimmäiseltä. Annoin sille tietenkin leivänpalan hienosta työstä, ja heitin sen karsinaan.

Hevosen jälkeen oli varusteiden vuoro, joten otin harjan ja putsasin kuraisen satulavyön ja jalustimet, jotta itse satula ei vahingoittuisi hiekan varistessa ja hangatessa siihen. Pesin kuolaimet sekä erittäin kuraiset bootsit, jätin ne kuivumaan, ja vein suitset niiden oikealle paikalle kuolainten kuivauksen jälkeen. Kun kaikki oli valmista, otin parit kuvat hevosista ja lähdin kotiin mukanani hyvä fiilis onnistuneesta tunnista, ainakin töltin osalta.


Örk

Tässä oli tämä erittäin pitkä ja tapahtumarikas tallipäiväpostaus. Tallipäiväni tällä viikolla olisivat siis olleet tiistai ja perjantai, mutta en päässyt tallille tiistaina. Onneksi pääsin viimein kuitenkin eilen tallille, sillä ikävä hevosten luo oli jo kova. Eilen tunnilla ja muutenkin tallilla oli tosi kivaa. Perjantaina kaikki ikään kuin tuntuu sujuvan paljon paremmin, mutta eiköhän ensi viikolla torstainakin tule olemaan kiva tunti ja muu tallipäivä, samoin tiistaina, kun on toinen hoitopäivä.


Uudet, lyhyemmät hiukseni!

Eilen minulla oli kivan tunnin ja koulupäivän lisäksi kampaaja, ja leikkasin hiuksistani noin 20 senttimetriä pois! Ne olivat aika pitkät, ja kaipasin jotain uutta hiuksiini. Ne tuntuvat kamalan lyhyiltä, mutta eiköhän tähän totu. Eilen oli myös nenäpäivä, ja meidän koulussa oli todella monta mahdollisuutta lahjoittaa rahaa nenäpäiväsäätiölle, joten itsekkin tuli eri tempausten kautta lahjoitettua noin viisi euroa. Mukavaa viikonloppua kaikille, palaillaan ensi viikolla!

-Pihla

6 kommenttia:

 1. Todella kiva ja kattava tämä postaus. Oot hyvin saanut kerrottua tunnin tehtävistä, onnistumisista ja niistä vaikeimmistakin jutuista. Kirjoituksesi oli niin aitoa ja rehellistä, jonka takia tätä postausta oli todella mielenkiintoista lukea monipulisen tekstin takia. Oot kehittynyt näissä tuntipostauksissa huimasti viime aikoina! :)

  Tuli itselle hirmu kova ikävä tuntipostausten kirjoittamista, niitä kun en ole kuukauteen kirjoittanut :/ (blogissani on postaus jossa kerron syitä sihen) vaikka ratsastamassa olenkin käynyt kerta viikkoon.

  P.S. Ihanat nuo sun hiukset <3 Oisin halunnut ennen ja jälkeen kuvat hiuksistasi.

  Mukavaa viikonloppua myös sulle, pidä rentouttava viikonloppu :)

  https://hevostytonelamaax.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvi! Kiva kun tykkäsit tästä postauksesta. Harmi että sä et oo päässy kirjottamaan tuntipostauksia, luinkin sen postauksen missä kerroit miksi :(

   Ja kiitos! Nää on kyllä tosi kivaa vaihtelua kun aina on ollut tollaiset pitkät hiukset, niin nyt on tällaiset vähän lyhyemmät. Ennen ja jälkeen kuvat ois muuten ollu hyvät.. :D

   Kivaa viikonloppua myös sinne!

   Poista
 2. Tosi hyvä postaus! Yleensä tunti postaukset on monissa blogeissa melko tylsiä ja tämänkin meinasin jättää väliin mutta päätin kuitenkin lukea ja kyllö kannatti! Tosi selkeästi ja mielenkiintoisesti kirjoitettu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Mukava että päädyit kuitenkin lukemaan tämän tuntipostauksen, ja kiva kun tykkäsit :)

   Poista
 3. Mukavan yksityiskohtaisesti sekä todella rehellisesti olet kertonut ratsastustuntinne sisällön ja oli kiva kuulla, missä järjestyksessä teitte tunnilla ja mitäkin! Kivoja ja hyödyllisiä juttuja ootte kyllä päässeet tunnilla tekemään. Oli varmasti myös kiva mennä Örkillä pitkästä aikaa ja vieläpä aloittelijan lämmittelemänä. Teillä taisi mennä Örkin kanssa aika kivasti töltissä ja niiden lisäksi peruutukset ja pysäytykset!

  Kokonaisuudessaan oikein kiva postaus ja näitä siun kirjoittamia ratsastustuntipostauksia on kyllä oikein mukava lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mä aina painelen sen kanssa tuleeko näistä tuntipostauksista liian pitkiä ja yksitysikohtaisia, mutta toisaalta onhan se hyvä kertoa kaikki tarkasti.

   Joo, oon kerran aikaisemminkin mennyt Örkillä aloittelijan lämmittelemänä suoraan niiden tunnilta, mutta silloin he olivat tehneet vain käyntijuttuja, toisin kuin nyt jo paljon tölttiäkin, niin Örk oli ihan kunnolla lämmennyt. Ja meni kyllä tosi kivasti töltti- ja käyntijutut tollon! :) kiitos vielä!

   Poista

Kysytyimpien vastaukset:
-Muokkaan blogin kuvat Adobe Lightroom CC -sovelluksella
-Blogin kuvat on otettu Canon EOS 1300D:llä ja iPhone 6:lla
-Mikään blogissa esiintyvistä hevosista ei ole omistuksessani

Muista kommentoidessasi olla asiallinen! Positiiviset kommentit piristävät kirjoittajan päivää, mutta rakentava palaute on ehdottomasti tervetullutta, kunhan et lähde haukkumaan ketään tai mitään.