keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Rentous ja hyvä kevennys - kevätkauden tavoitteet

Sain Tuhatta & Sataa -blogin Idalta ehdotuksen, ja Porkkanan voimalla -blogin postauksesta idean toteuttaa omassa blogissani postauksen, jossa kertoisin tavoitteitani tulevalle kevätkaudelle. Tämä postaus on siis tavoitepostaus, jossa listaan tavotteitani hevosjuttujen suhteen pienillä perusteluilla ja selityksillä. Onko tavoitteenani saada parempi kevennys vai kenties päästä kilpailemaan? Se selviää postauksessa, joten pidemmittä puheitta siirrytään kevään tavoitteiden pariin!


Örk

Muista rentous

Olen havainnut viime aikoina ongelmakseni jännityksen. En tarkoita jännitystä, jolloin perhosia liipottaa vatsassa ja pelottaa, miten tunti sujuu, vaan lihasten jännitystä. Havahdun usein ratsastustunneilla siihen, että minulla on olkapäät korvissa ja jalat ihan jännittyneinä. Tämän ongelman haluaisin korjata kevään aikana, eli oppia ratsastamaan rennommin. Oma rento istuntani rentouttaisi myös hevosta, joka veisi avut paremmin läpi ja askellajit olisivat puhtaammat, kun hevonen ei kulkisi itse jännittyneenä ja selkä kovana.

Ongelmanani on myös ollut taivaisiin nousevat kantapäät, joka johtuu juurikin siitä, etten muista pitää jalkaa (ja muuta kehoa) rentoa. Kun jalat ovat reidestä pohkeeseen asti rentoina, niin jalat ovat myös nilkasta varpaidenpäihin asti rentoina, jonka takia kantapää pysyy hyvässä tasossa, sillä rentona jalka ei lähde nousemaan ylöspäin, ainakaan niin helposti tai paljoa. Siispä ensimmäisenä tavoitteena on: muista rentous ratsailla, äläkä jännitä lihaksia liikaa.

Sopivan pituiset jalustimet ja hyvää kevennystä

Olen tottunut pitämään jalustimet ratsailla melko pitkinä. Viime aikoina olen kuitenkin huomannut, että pitkät jalustimet ovat hankaloittaneet kevennystäni. Olen keskittynyt ravissa kevennykseen viime kuukausina paljon, ja olen havainnut sekä löytänyt hyviä vinkkejä kevennyksen helpottamiseen ja parantamiseen. Oikean kevennyksen löytäminen ei ole koskaan ollut minulle hankalaa, olen vain selästä tuntenut, mikä on sen kierroksen oikea kevennys. Hyvän kevennyksen löytäminen on puolestaan ollut haaste. Kevennän yleensä liian korkealle niin, että irtoan satulasta ihan hirveästi. Ajatus siitä, että hevosen korvissa ja omassa navassani on magneetti ja ne ikään kuin vetävät toisia puoleensa, ja kevennyksen kuuluu mennä enemmän hevosen korviin kuin taivaaseen päin, on auttanut matalampaan ja rauhallisempaan kevennykseen ravissa.

Jalat ovatkin edelleen ongelma keventäessä. Pidän jalustimia yleensä turhan pitkinä, joka haittaa kevennystä, sillä jalustinten ollessa liian pitkät, en pääse kunnolla ponnistamaan keventäessä, ja jalat heiluvat sinne tänne hirveästi. Liian pitkillä jalustimilla myös kantapää nousee helpommin liian ylös, jonka mainitsinkin olevan ongelma minulle. Kevään aikana siis haluan ottaa tavoitteeksi oppia sen, etten pitäisi jalustimia liian pitkinä, ja hallitsisin ravissa jalkani heilumista paremmin, eli, että jalkani pysyisivät keventäessä omilla paikoillaan, ja liike kevennykseen lähtisi ihan varpaista asti, ja jatkuisi aina keskivartaloon asti.


Liian pitkät jalustimet, jonka huomaa siitä, etten pääse ponnistamaan hyppyyn kunnolla. (c) Aaria S.


Pohjeavut oikeaan kohtaan

Katse ja kädet minulla on suhteellisen hyvin hallussa. Osaan yleensä suunnata katseen aina tehtävissä eteenpäin, enkä jää tuijottelemaan omia käsiä tai hevosen kaulaa. Kädet osaan pitää suhteellisen hyvin paikoilla, ja kyynärpään sopivassa kulmassa, vaikka välillä havahdunkin siihen, kuinka minulla on olkapäät korvissa lihasten jännittämisen takia. Kuten postauksen aikana on saattanut ilmetä, niin jalat ovat tällä hetkellä kuitenkin enemmän minulle ongelma, ja tässä olisi yksi pulma lisää. Minulla on nimittäin tapana antaa pohjetta aina hirveän taakse niin, että jalka polvesta alaspäin menee hirveästi koukkuun, koska vien sen niin taakse.

Siispä kolmanneksi tavoitteeksi kevään aikana pitää jalan paremmin paikoillaan aavistuksen satulavyön takana, ja siitä kohdasta antaa pohkeita tarvittaessa hevoselle, enkä viedä jalkaa niin paljoa taaksepäin, jotta pohjeavut menisivät paremmin hevoselle läpi.

Istunnan merkityksen miettiminen tehtävissä

Yleensä ihan vain kokouraa mentäessä, kun voi keskittyä vain omaan istuntaan ja hevosen askeleisiin, eikä tarvitse huolehtia sen suuremmista tehtävistä (kuten kiemuraurista, puomeista yms.) niin koko paketti katseesta kantapäihin sujuu suhteellisen hyvänä. Keskityn ihan vain kokourallakin kuitenkin yleensä enemmän hevosen menoon ja puhtauteen, kuin omaan istuntaani. Tavoitteeksi voisin ottaa siis ensin miettiä istuntaani, ja sitten hevosen liikkeitä, sillä hevosen huonoon menoon saattaa piillä syy omassa istunnassani. Siispä haluan jatkossa aina alkaa ensin miettimään omaa istuntaani, jos joku ei suju, sillä ihan vain ryhdin korjaaminen paremmaksi saattaa auttaa ongelmaan.

Vaikka kokouralla kaikki sujuisi hyvin, hevonen kulkisi puhtaana ja oma istunta olisi kunnossa, niin tehtävissä pitää taas ottaa yksi asia lisää huomioitavaksi, nimittäin tehtävän ratsastaminen. Kun sitä alkaa miettimään ja hiomaan, niin yleensä en keskity istuntaani taaskaan ollenkaan, vain tehtävän tekemiseen, jolloin se ei yleensä suju. Tavoitteeksi siis otan myös hyvän istunnan säilyttämisen tehtävissäkin. Vaikka alkaisinkin keskittymään vain tehtävään (esim. pääty-ympyrään), joka ei sujuisi lainkaan, niin otan ainakin tavoitteeksi muistaa aina ensiksi miettiä, vaikuttaisiko jokin istuntani epäkohta tehtävän huonoon kulkuun, ja tarvittaessa korjata istuntaani paremmaksi.


Sujuvammat laukannostot ja istunta laukassa

Emme ole laukanneet tunneilla kunnolla pitkään aikaan - johtuen jäisistä pohjista kentällä, sillä maneesia meidän tallilla ei valitettavasti ole. Kevään tullessa, lumien sulaessa ja pohjien parantuessa, kun voi laukata enemmän hyvillä pohjilla, haluan alkaa miettimään laukannostoja, ja saada niistä sujuvampia. Haluan myös parantaa istuntaani laukassa, sillä yleensä keskityn liikaa laukkaan, enkä istuntaani siinä, yllätys. Alan hiomaan laukkaistuntaa pikku hiljaa eri osa-alueilta. Katse minulla pysyy yleensä hyvin menosuuntaan laukoissa, mutta oikeastaan kaikessa muussa onkin melko paljon parannettavaa.


Herkku

Edes yhdet kisat

En ole itse kovinkaan kilpailuhenkinen ihminen, mutta pidän silti kovasti ratsastuskisoista. Jos meidän tallilla vain kevätkauden aikana järjestetään jotkin kisat, niin otan tavoitteeksi osallistua niihin, ja päästä kisaamaan edes kerran kevätkauden aikana.


Kehitystä Örkin kanssa

Örk on tällä hetkellä saikulla turvonneen takajalan takia, mutta voisin sanoa, että se palaa tunneille kuukauden sisään. Kun se palaa tunneille, toivon pääseväni menemään sillä kevätkauden aikana paljon, koska haluaisin kehittyä sen kanssa enemmän. Ennen Örkn saikkua pääsin menemään sillä syys-lokakuusta alkaen melko paljon, jonka aikana me kehityimme ratsukkona jo jonkin verran. Toivon, että pääsen menemään sillä vähintään yhtä paljon kevätkauden aikana, sillä haluaisin päästä sen kanssa kehittymään eteenpäin. Örk on juuri minun tyyppinen hevonen: kiltti ja osaava varustettuna sopivalla määrällä haastetta. Meillä synkkaa aika hyvin, joten toivon, että pääsen sen kanssa vielä paljon pidemmälle, kehittymään itse ratsastajana sekä ratsukkona Örkin kanssa.


Hiljaa hyvä tulee, ja onneksi kevätkausi kestää kesäkuun lopulle saakka. Minulla on runsaasti aikaa alkaa pikku hiljaa toteuttamaan tavoitteitani. Nämä tavoitteet eivät ole mitään bucket list -tyyppisiä, eikä tavoitteita ole tarkoitus toteuttaa muutamassa kuukaudessa. Kaikkien tavoitteiden jatkuvaan toteuttamiseen ja onnistumiseen menee vuosia, mutta kaikissa mainitsemissani tavoitteissa toivoisin tämän kevätkauden aikana edistyväni edes vähäsen. Toivottavasti seuraavaa tavoitepostausta tehdessäni, todennäköisesti ensi syksynä tuntien ja syyskauden alkaessa kesätauon jälkeen voin ylpeänä todeta olevani kehittynyt, ja parannusta koko ratsastuksen, erityisesti näiden mainitsemieni asioiden suhteen on havaittavissa!


Mosi

Toivottavasti tavoitepostaus oli hyvä ja mielenkiintoinen. Itse pidin tämän kirjoittamisesta, ja tavoitteita listatessa piti ihan miettiä, mitä haluankaan parantaa ja saavuttaa kevätkaudella realistisesti. Eilen tiistaina minulla oli hoitopäivä, ja oli jälleen tosi kivaa. Tämä postaus tulee julki keskiviikkona 24.1, joten huomenna torstaina minulla onkin ratsastustunti. Viime viikon tunnin menin Mosilla, joka sujui ihan ok, tosin Mosilla oli hieman kiire ja tunti oli vähän häsläystä. Hevostoiveita huomisen tunnille ei oikeastaan ole. Suunnittelimme kaverini kanssa ottavamme joku viikonloppu kaksarin, eli tunnin, jolla menemme vain me kaksi. Jos se toteutuu, kirjoitan kyseisestä tunnista ehdottomasti postauksen, ja sille kaksaritunnille toivoisin pääseväni Impillä, sillä en ole koskaan mennyt sillä! Mukavaa keskiviikkoa, mitä teidän kevätkauden tavoitteisiin kuuluu?

-Pihla

6 kommenttia:

 1. Itse olisin otsikoinut tuon yhden ehkä ennemmin että "hyvä kevennys". Hyvää kevennystä on jotenkin hassu. :D Mainitsit että olet löytänyt hyviä vinkkejä kevennykseen, joten olisi ollut kiva jos olisit avannut niitä vinkkejä lisää.
  Käytit sanaa "puhtaana" pari kertaa ja se kuulosti vähän siltä, että hevosella on puhtaat askeleet eikä siis onnu. Korvaisin sen jollain toisella sanalla, koska ilmeisesti tarkoitit kuitenkin että hevonen suorittaa rentona ja selkä ylhäällä? :D
  Muuten postaus oli oikein hyvä, sopivan pitkä enkä löytänyt kirjoitusvirheitä. Mutta anna vähän armoa itsellesi, ei täydellistä istuntaa saavuta heti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rakentavasta palautteesta! Joo puhtaalla tarkotin juurikin rentoa ja tasaista menoa, mutta en vain keksinyt mitään hyvää synonyymiä sanalle. Ja tietty annan itelle armoa, vaikka tavotteet onkin korkealla, ja kuten sanoin, alan kaikkea tekemään pikku hiljaa, ja kaikkien näiden tavotteiden saavuttaminen vaatii monien vuosien työtä, kunhan kehittyisin kaikissa kevätkauden aikana edes vähän :). Mutta kiitos vielä, tällaista rakentavaa ja hyvää palautetta on aina mukava saada!

   Poista
 2. Tykkäsin! Todella kivasti olit laatinut nämä tavoitteet tähän postaukseen ja olit mukavan laajasti selitellyt vielä niitä mainitsemiasi tavoitteita. Tätä oli todella kiva lukea! Toivottavasti saisitkin suoritettua laatimiasi tavoitteita näin kevään mittaan, tai ainakin kehityttyä lisää niissä asioissa, mitkä vaativat kehitystä!

  elaimetsydammessa.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aino, kiva kuulla, että tykkäsit postauksesta ja sitä oli kiva lukea. Toivotaan, että pääsen kehittymään edes vähän kaikissa asettamissani tavoitteissani kevään mittaan. Kiitos vielä!

   Poista
 3. Tää oli kyllä mielenkiintoinen! Olet selkeästi käyttänyt aikaa näiden miettimiseen ja olet saanut kasattua yhteen selkeän ja oikeasti mielenkiintoisen postauksen. Ihailen tuota, kuinka selkeä päämäärä sulla on ja kuinka olet suunnitellut näitä niin tarkasti :) Itse en olisi tajunnut pohtia asioita näin yksityiskohtaisesti :D

  welifedream.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Suvi! Tosi kiva kuulla, että postaus oli selkeä ja mielenkiintoinen, ja käyttämäni aika selkeiden tavoitteiden luomiseen välittyi sinne asti. :) Itse en edes ajatellut, että mulla oisi jotenkin todella selkeä päämäärä, mutta kyllä se niin taitaa olla. Kiitos paljon vielä suoer kivasta kommentista!

   Poista

Kysytyimpien vastaukset:
-Muokkaan blogin kuvat Adobe Lightroom CC -sovelluksella
-Blogin kuvat on otettu Canon EOS 1300D:llä ja iPhone 6:lla
-Mikään blogissa esiintyvistä hevosista ei ole omistuksessani

Muista kommentoidessasi olla asiallinen! Positiiviset kommentit piristävät kirjoittajan päivää, mutta rakentava palaute on ehdottomasti tervetullutta, kunhan et lähde haukkumaan ketään tai mitään.