torstai 20. heinäkuuta 2017

Tuntipostaus 17.7. - Läheltä piti!

Moi! Tänään luvassa tuntipostausta minun ja kaverini kaksaritunnista 17.7.2017. Tunnilla olimme siis vain me kaksi, ja teimme kaikkia erikoisiakin tehtäviä, joten eiköhän tästä tule ihan mielenkiintoinen postaus!
Saavuimme tallille kaverini kanssa hyvissä ajoin. Saimme tietää saman tien keillä menemme. Kaverini sai islanninhevos ori Herakleksen, eli Herkun ja minä sain islanninhevos tamma Örkin. Olimme molemmat tyytyväisiä hevosiimme. Ne olivat meille jo ennestään tuttuja, ja molemmat todella kivoja. Menimme siis heti hoitamaan niitä ratsastuskuntoon.
Aloitin harjaamalla Örkin magic brush -harjalla sekä pölyharjalla. Örk oli jaloistaan todella kurainen, mutta sain ne melko puhtaiksi. Mietin ottavani Örkin käytävälle, sillä se on yleensä äksy hoitaessa ja vaeltaa ympäri karsinaa. Tällä kertaa se oli kutienkin melko kiltisti koko ajan, joka yllätti minut positiivisesti! Ennen varustamista selvitin vielä Örkin harjan ja hännän, sekä tein sen harjaan pienen letin, josta tuli tosi kiva. Putsasin vielä sen kaviot, mikä tuotti vähäsen hankaluuksia, mutta siitäkin selvittiin ilman mustelmia ja murtumia! Lopuksi vielä harjasin pehmeällä harjalla sen pään ja kohdan, mihin satula tulee, ettei varmasti ole mitään likaa hankaamassa. Kun meillä ja hevosilla oli kaikki varusteet päällä, lähdimme kentälle.
Alkukäyntien jälkeen otimme ohjat tuntumalle ja aloimme tulemaan C-kirjaimesta väistöjä. Ensiksi siis käännyimme C:stä keskihalkaisijalle, jota kävelimme pienen matkan. Sitten teimme pohkeenväistöä R-kirjainta kohti, ja pitkän sivun puolessa välissä palasimme uralle. Samaa teimme myös toiselle puolelle, eli C-kirjaimesta S-kirjaimeen. Tehtävä sujui Örkin kanssa R-kirjainta kohti hyvin. Se kiirehti vähän liikaa etuosallaan, mutta alkoi kuunnella apujani paremmin aina kerta kerralta. Itse istuin vähän vinossa, mutta kun opettajani huomautti siitä korjasin istuntani suoraksi. Sain myös vinkin viedä sisäkättäni kauemmaksi hevosen kaulasta, jotta se olisi suoremmassa. Tämä toimi! S-kirjainta kohti väistöt eivät sujuneet aivan yhtä hyvin. Örk alkoi taas kiirehtimään liikaa etuosallaan ja minun istuntani oli puolestaan jälleen vinossa, mutta onneksi tuli pari ihan onnistunuttakin väistöä, joissa Örk kulki sopivaa vauhtia ja minä istuin (ainakin melkein) suorassa.
Sitten aloimme tölttäämään. Menimme hetken vain kokouraa, jotta saimme molemmat töltin hyväksi. Örk oli kivan reipas ja käytti takaosaansa hyvin töltissä. Myös minusta tuntui, että istuin suorassa sekä käteni ja katseeni olivat mallillaan. Ratsastuksenopettaja ehdotti, että menisimme vierekkäin tölttiä! Siirryin Herkun vierelle ja harjoittelimme sitä, kuinka uralla olevan on lisättävä kulmissa ja lyhyillä sivuilla vauhtia pysyäkseen oikeassa kohdassa, ja kuinka sisäpuolella olevan piti samoissa kohdissa tehdä puolipidätteitä ja pidätteitä pitääkseen hevosensa tarpeeksi hitaassa tahdissa pysyäkseen uralla menevän vierellä. Ensiksi minä menin sisäpuolella ja kaverini Herkulla ulkopuolella. Aluksi se ei sujunut, ja Örk meni liian hitaasti pitkillä sivuilla ja meinasi kaartaa aina Herkun taakse takaisin uralle, mutta lyhyillä sivuilla meni liian kovaa ja Herkku jäi jälkeen! Onneksi parin kierroksen jälkeen alkoi jo sujua paremmin. Örk alkoi vähitellen pysyä hyvin Herkun rinnalla sopivassa tahdissa.

Jossain vaiheessa teimme suunnanvaihdoksen, joten minä vaihduin Örkin kanssa ulkopuolelle ja kaverini Herkun kanssa sisäpuolelle. Tähän suuntaan alkoi luistaa melkein heti hyvin, ja pysyimme aika lailla hyvissä kohdissa ja hyvässä vauhdissa. Tähän kierrokseen teimme tätä myös ravissa. Ravissa tuli vähäsen ongelmia, sillä Herkulla on niin suuri ravi, ettei Örk meinannut pysyä perässä, mutta kyllä se sieltä pinkoi kun Herkkua pyydettiin pienitempoisempaan raviin. Vaihdoimme vielä suuntia ja menimme toiseen suuntaan  hetken vierekkäin ravissa. Ennen välikäyntejä tölttäsimme ja ravasimme muutaman kierroksen molemmat uralla yksin. Örk oli ensin töltissä turhan reipas, mutta puolipidätteiden kautta se pääsi taas sopivaan tahtiin ja sen töltistä tuli samalla puhtaampaa. Ravi sujui meidän osalta hyvin ja ongelmitta.
Välikäyntien jälkeen oli vihdoin oli laukannostojen vuoro. Aloitimme nostot vasempaan kierrokseen. Kävelimme tallinpuoleisen, eli C-kirjaimesta katsottuna vasemman puoleisen pitkän sivun. Ohjeena oli nostaa M-kirjaimen kohdalta Örkillä ravi, ja Herkulla töltti. C-kirjaimen kohdalla piti nousta laukka. Jos ei noussut, niin sitten piti yrittää kulmasta uudestaan. Meillä nousi Örkin kanssa lähes joka kerta jo C-kirjaimesta laukka. Aluksi jouduin antamaan sille laukka-avut, mutta pian  se jo älysi jutun juonen, ja nosti melkein automaattisesti C-kirjaimesta laukan, tietenkin pienellä avustuksellani. Laukka sujui hyvin vasempaan kierrokseen. Piti laukata yhden pitkän sivun verran, ja sitten hidastaa ravin tai töltin kautta käyntiin lyhyellä sivulla. En oikein keksi mitään moitittavaa, itse olisin voinut istua vähän rennommin, mutta muuten kaikki sujui tosi hyvin laukassa!

Jonkin ajan päästä vaihdoimme suuntaa. Siihen kierrokseen kävelimme puolestaan tienpuoleisen, eli C-kirjaimesta katsottuna oikean puoleisen pitkän sivun. H-kirjaimesta piti nostaa ravi tai töltti, ja C-kirjaimesta laukka. Ensimmäinen kierros oli koomisin laukannosto kautta aikain! Örk alkoi  punkea itseään kentän keskelle, samoin kuin alku- ja välikäynneissäkin. Sain sen onneksi suhteellisen pian uralle, ja nostin ravin. Örk hiffasi, että taas laukataan, ja se nostikin laukan jo ensimmäisestä kulmasta.

C-kirjaimen kohdalla tajuan, että voi ei, nyt Örk tulee liian kovaa vauhtia kulmaan. Teen pidätteen, joka ei mene läpi, ja minulta menee tasapaino ihan täydellisesti. Kulman jälkeen alan valua aidan puolelle, ja mielessäni käy vain yksi asia: Jos tipun, jään aidan ja hevosen väliin, ja sitten sattuu. En tiedä millä maailman voimilla tarraan aidasta kiinni, ja vedän itseni takaisin satulaan! Ja uskokaa tai älkää, en tippunut! Tosin, en ihan satulaan päätynyt, vaan sen eteen hevosen kaulalle. Siinä vaiheessa Örk vielä tölttäsi, mutta sain sen nopeasti käyntiin sekä pysähdyksiin, ja siirryin takaisin satulaan. Me kaikki kolme, kaverini, opettaja ja minä nauroimme makeasti!
En näin jälkikäteenkään ymmärrä, miten ihmeessä sain aidasta kiinni ja itseni takaisin satulaan, mutta onneksi näin kävi, enkä tippunut aidan ja hevosen väliin. Kyynärpääni on hieman kipeä vielä, sillä taisin lyödä sen aitaan siinä hässäkässä. Toisaalta, ihan loistava veto minulta alkaa valumaan aidan puolelle, eikä kentän puolelle, sillä sisäpuolelle olisin tippunut varmasti.

No, välikohtauksen jälkeen otimme vielä muutamat nostot, jotka sujuivatkin sitten paljon paremmin. Ennen loppukäyntejä ravasimme ja tölttäsimme vielä vähän aikaa. Ravi ja töltti sujuivat tähänkin kierrokseen todella hyvin hevosilta sekä ratsastajiltakin. Lopulta siirsimme hevoset käyntiin ja annoimme niille pitkät ohjat loppukäyntien merkiksi.

Lopuksi tulimme kaartoon ja taputimme hevosia isosti kiitokseksi. Tallissa otin Örkiltä varusteet pois ja vein ne niiden paikoilleen. Sain ohjeeksi pestä Örkin kuraiset jalat letkulla, joten pyysin kaverini avuksi pitämään vesipelkoista Örkkiä. Yllätyksekseni, Örk ei pelännyt vettä lainkaan, kun sai syödä samalla vihreää. Pesun jälkeen harjasin sen ja annoin pari heppanamia palkinnoksi hyvin sujuneista hoitotoimenpiteistä ja ratsastuksesta. On Örk vaan ihana, ja noussut ihan yhdeksi lempparikseni! Yhteenveto tunnista:

- Örk kiirehti etuosallaan liikaa väistötehtävässä, ja minä istuin vähän vinossa. Kerta kerralta väistöt alkoivat kutienkin sujua paremmin meidän molempien osalta, kun minä sain avut läpi ja istuin suorassa. Väistöt sujuivat paremmin C-kirjaimesta R-kirjaimeen kuin C-kirjaimesta S-kirjaimeen.

- Töltissä Örk oli molempiin suuntiin melko puhdas, ja oma istuntanikin oli kelvollinen. Kun menimme vierekkäin, niin Örk ei pysynyt alkuun Herkun vauhdissa mukana, mutta jo pian alkoi mennä sopivassa tempossa. Kun vaihdoimme suuntaa, ja minä päädyin Örkin kanssa ulkopuolelle, alkoi melkein heti sujua hyvin, kun Örk oli tarpeeksi reipas ja pysyi Herkun tahdissa.

- Ravissa Örk oli aluksi liian hidas eikä pysynyt isoaskelisen Herkun vieressä, mutta kun Herkun ratsastaja sai Herkun hitaampaan tempoon, ja minä Örkin vähän reippaampaan tempoon, pysyimme jo hyvin vierekkäin. Yksittäin ravatessamme Örk oli kivan reipas ja oma kevennyksenikin tuntui hyvälle. Töltissä Örk oli taas aluksi liian reipas ja ravitahtinen kun oli tottunut menemään kovaa Herkun rinnalla, mutta muutamien puolipidätteiden jälkeen se hidasti sopivaan tempoon ja tuli puhtaammaksi.

- Laukassa se nosti alusta alkaen hyvin laukan, mutta minä olisin voinut istua vähän rennommin. Pientä välikohtausta lukuun ottamatta laukat sujuivat kaiken kaikkiaan tosi hyvin! Myös hoitotoimenpiteet ennen ja jälkeen ratsastuksen sujuivat mainiosti, ja olinkin iloisesti yllättynyt, kuinka kiltisti Örk käyttäytyi.

- Ainut varsinainen ongelma, mikä tunnin aikana ilmeni, oli alku-, väli- ja loppukäynneissä, kun Örk alkoi punkea kentän keskelle pois uralta. Se oli todella ärsyttävää, mutta pienellä raipan kosketuksella kaulalle, se oppi pikku hiljaa että nyt pitää pysyä uralla, vaikka onkin pidemmät ohjat. Silti antaisin tunnin arvosanaksi 5/5!
Tällainen tuntipostaus tänään. Tein tämän vähän uudella tavalla, joten toivottavasti tämä oli teidänkin mielestä kiva ja mielenkiintoinen postaus. Huomenna lähden Linnanmäelle, ja maanantaina ratsastusleirille! Ensi viikkoa siis innolla odottaessa. Leiristä tulossa takuu varmasti jonkin sortin koostepostaus!

ps. SUURI kiitos 30 lukijasta! Olette kultaa! ♥

Kivaa torstaita! -Pihla

Tykkäsittekö yhteenvedosta lopussa ja koko postauksesta?
Entä oletteko te olleet tänä vuonna ratsastusleirillä tai menossa sellaiselle?

8 kommenttia:

 1. Kiva postaus, ja ihmeen kaupalla sait näköjään itsesi satulaan! Mä tykkään kaksari-/yksäritunneista, kun siellä saa niin paljon enemmän ohjeita, kun normitunnilla.
  Itse olin viime viikolla Perniön Ponitallilla ratsastusleirillä, josta tulikin blogiin postaus. Tee säkin ihmeessä leiristä jonkinnäköinen kooste :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Essi! Ja joo, mäkin tykkään niistä kun saa just enemmän vinkkejä ja opetusta kun on niin kaksin tai yksin tunnilla. Mä taisinkin lukasta sen postauksen, ja oli tosi kiva!

   Poista
 2. Tää oli mun mielestä tosi kivasti toteutettu postaus, ja toi yhteenveto tossa lopussa onkin aika hyvä! Itse en ole ollut tänävuonna millään hevosleirillä, enkä ajatellut mennä :) Sait uuden lukijan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta ja tervetuloa lukijaksi! 💜 Niin, eihän sitä aina tarvitse leirille mennä, ei itselläkään ollut alun perin tarkoitus mennä mutta tilaisuuden tultua tartuin siihen :)

   Poista
 3. Tosi kiva postaus ja tuo listattu yhteenveto on tosi kiva lisä tähän postaukseen! Onneksi et tippunut. Sillä minulla on kokemusta kun olen tippunut hevosen ja aidan väliin jääden hevosen potkimaksi. Ei ollut mikään kiva putoaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiva kun pidit! Auts, varmaan sattui! Itsekkin olen tippunut kerran aikaisemmin hevosen ja aidan väliin, mutta onneksi hevonen säntäsi kentän keskelle eikä käynyt pahasti. Mutta onneksi en nyt tippunut!

   Poista
 4. Kiva postaus ja mielenkiinto pysyi yllä loppuun asti! Aika mielenkiintoinen tuo teidän välikohtaus, mutta onneksi et tippunut! Ja tee ihmeessä postaus leiristä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Esteri ja hyvä jos mielenkiinto säilyi koko ajan! Jep, se oli kyllä erikoinen tapaus, mutta onneksi en tosiaan tippunut. Ja leiripostausta ehdottomasti tulossa! :)

   Poista

Kysytyimpien vastaukset:
-Muokkaan blogin kuvat Adobe Lightroom CC -sovelluksella
-Blogin kuvat on otettu Canon EOS 1300D:llä ja iPhone 6:lla
-Mikään blogissa esiintyvistä hevosista ei ole omistuksessani

Muista kommentoidessasi olla asiallinen! Positiiviset kommentit piristävät kirjoittajan päivää, mutta rakentava palaute on ehdottomasti tervetullutta, kunhan et lähde haukkumaan ketään tai mitään.