sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

#tietopakkauspostaus osa 3: Lämminveriset

Moi! Tänään luvassa #tietopakkauspostaus osa 3. Tällä kertaa haastattelin Ida Lainetta, joka kertoo meille vähän lämminverisistä hevosista! Hänelle olen esittänyt 10 kysymystä liittyen pääosin lämminverisiin. Ei muuta kuin postauksen pariin.

#tietopakkauspostaus
Osa 3: Lämminveriset
Lord Ivar "Iivari" (C)
1. Kerro itsestäsi hieman.
- Minä olen Ida Laine, 11-vuotias tyttö Hollolasta, Etelä-Suomesta.
2. Kerro vähän lämminverisistä. Millaisia sinun tuntemasi lämminveriset ovat?
- Suurin osa tuntemistani lämpöisistä ovat kuumia, mutta pysyvät käsissä. Lämminverisiä on monenlaisia, osa kovasuisia ja osa todella herkkiä kaikille avuille. Luonteeltaan ne ovat miellyttämisenhaluisia ja toteuttavat pyyntöjä parhaansa mukaan, mutta joskus kuumuus ottaa yliotteen ja hevonen lähtee avuilta, mutta tulevat aika nopeasti takaisin. Rakenteeltaan lämminveriset ovat yleensä pitkärunkoisia ja isoja. Myös takajalat ovat yleensä pitkät, jonka takia näillä ei ole valtavaa kokoamiskapasiteettiä. Tunnen myös muutaman pienen ja lyhytrunkoisen lämpöisen.
3. Tiedät lämminverisitä paljon! Millainen tausta sinulla on niiden kanssa?
- Ensimmäisen lämminverisen, sukulaisten ex-ravurin, tapasin kolmevuotiaana. Kuusivuotiaana aloitin ratsastuksen ratsuilla, enkä nähnyt tai ratsastanut paljoakaan lämminverisillä. 9-vuotiaana sain omaksi lämminveritamman, joka on sama kuin tuo ensimmäinen tapaamani lämpöinen. Nyt olen touhunnut sen kanssa kaksi vuotta, jonka aikana ollaan ostettu myös osuus sen ensimmäisestä varsasta, ravuri Lord Ivarista. Nyt lämminveriset ovat vahvasti mukana arjessamme, ja käymme myös ahkerasti Iivarin mukana raveissa. Lisäksi hoidan yhtä ravuriruunaa, ja reissaamme lähiratoja senkin kanssa.
4. Iivari on siis osittain teidän oma lämminverinen ravuri. Onko se luonteeltaan ja rakenteeltaan melko tyypillinen lämminverinen?
- Kyllä. Se on todella rauhallinen eikä hermoile turhasta, mutta vauhtia löytyy. Se on hyvin samanlainen kuin emänsä, kuumuu kyllä, mutta on tallissa tosi kiltti. Se on todella iso ja pitkäjalkainen, eli perus lämpöisen rakenne.
5. Mikä on lämminverisissä parasta?
- Ehkä niiden luonne, sillä pidän hevosista, jotka parhaansa mukaan toteuttavat ratsastajan pyyntöjä. Pidän myös niiden koosta, sillä ne eivät ole mitään pikkuponeja, joilla en voi ratsastaa pituuteni takia. Esimerkiksi melko suuren kokonsa takia ne eivät siis koskaan jää itselleni pieniksi.
Lord Ivar "Iivari" (C)
6. Entä huonoja puolia?
- Minun mielestäni ehdottomasti kuumuus, joka menee yli. Pieni kuumuus on vain plussaa, mutta jos menee yli niin, ettei pysy avuilla, esim. jarrut ei toimi, niin tulee vähän ikävä fiilis. Myös rakenteen huonoja puolia ovat pitkät takajalat, eikä hevonen pysty kokoamaan itseään, josta on haittaa monessakin asiassa. Jos hypätä tykkää, niin siinä tapauksessa lämminverinen ei ole paras vaihtoehto, sillä hypyt muistuttavat lähinnä rusakkoloikkia. Toki osaavalla ratsutuksella saa hevosen takajalat järjestykseen. Näin tiivistettynä, eniten haittoja ratsastukseen on omien kokemuksieni perusteella tullut takajalkojen liikkeestä ja kuumuudesta.
7. Miksi jokaisen pitäisi joskus päästä kokeilemaan lämminveristä?
- Ehkä sen kokemuksen vuoksi. Jos hevosta ei ole kovin pitkälle koulutettu, niin ei sillä todennäköisesti saa sellaista wow-efektiä taidoista, mutta se miellyttämisenhalu on uskomatonta. Ja se erilaisuus, ne ovat todella erilaisia verrattuna moniin muihin hevosrotuihin. Toki tämäkin hevoskohtaista.
8. Mikä on kaikista mielenkiintoisinta ja kiehtovinta lämminverisissä?
- Se luonne. Se ettei lämminveriset yleensä temppuile sillä tavalla, kuin "oikeat ratsut", vaan ottaa vain joitakin sivuloikkia. Minua on aina niissä kiehtonut tietyllä tapaa ratsastettavuus, eli se, kun aloittaa ratsastamaan, niin hevonen saattaa kaahata pää ylhäällä, mutta lopputunnista se menee jo ihan rauhallisesti ja rennosti peräänannossa.
9. Pidätkö blogia? Mistä se kertoo?
- Pidän blogia nimeltä Este- ja koulusatulassa. Se kertoo koulutusprojektimme Natasha Ladyn kuulumisista sekä muista heppajutuistani. Toteutan blogiin aika usein erikoispostauksia.
10. Onko sinulla vielä jotain, jota haluaisit kertoa?
- Jos tulee mahdollisuus päästä lämpöisen kärryille tai selkään, siitä vaan! Kaikki eivät tietenkään pidä lämminverisitä, mutta kannattaa kokeilla! Ennakkoluulottomasti, sillä kun on ennakkoluuloja, ei välttämättä saa sitä iloa irti!
Natasha Laday "Nata" (C)
Tällainen haastattelu tällä kertaa! Kiitos paljon Idalle, kun suostuit kertomaan meille lämminverisistä!
Kiitos kun luit postauksen! Toivottavasti se oli mieluinen.
Minulla on takana kiva, mutta raskas viikko. Ensiviikolla onneksi vain kaksi normaalia koulupäivää, sillä keskiviikkona ja torstaina on meidän koulussa ilmiöpäivät, eli ei normaalia koulua, ja perjantaina on pitkäperjantai, joten ei ole koulua laisinkaan! Silloin olen menossa meidän tallin kevätpäivään. Tulkaa tekin ihmeessä Iso-Tuomiston tallin kevätpäivään 14.4 klo 11-14, viettämään hauska päivä hevosten parissa! Paina tästä, niin pääset katsomaan tarkemmin ohjelmaa!
Kivaa sunnuntaita kaikille! -Pihla
Kerro ihmeessä mielipide postauksesta, ja opitko jotain uutta lämminverisitä?


2 kommenttia:

  1. Kivan mielenkiintoinen postaus ja hyvä haastattelu! :) En oo ite ikinä kokeillut lämminveristä, mutta eipä se mua oo kiinnostanutkaan sen enempää... :D
    Mutta hyvä haastattelu siis! :)

    VastaaPoista

Ennen kuin kysyt..
.. Muokkaan kuvani Adobe Photoshop Fixillä
.. Canon EOS 1300D ja iPhone 6 toimivat kuvausvälineinäni
.. Mikään blogissa esiintyvistä hevosista ei ole omistuksessani

Muista kommentoidessasi olla asiallinen! Positiiviset kommentit piristävät kirjoittajan päivää, mutta rakentava palaute on ehdottomasti tervetullutta, kunhan et lähde haukkumaan ketään tai mitään.