lauantai 24. maaliskuuta 2018

Ennakkoluuloista huolimatta..

..kaikki sujui paremmin kuin hyvin. Minulla oli torstaina 22.3. ratsastustunti, jonka menin issikkaori Herakleksella, eli Herkulla. Oripojan kanssa viimeisin tunti viime syksyllä oli mennyt niin penkin alle, että ihan petyin, kun nimeni perässä tuona päivänä tuntilistassa luki Herkku. Positiivinen kuitenkin kun olen, lähdin tunnille toiveikkaana. Ratsastuksenopettaja kertoi Herkulla olevan kevättä rinnassa, eli reippautta toivottavasti riittäisi. Yhteistyö meillä ei yleensä oikein suju, mutta Herkku pääsikin yllättämään minut täydellisesti. Tämä on tuntipostaus viime torstain ratsastustunnista Herkulla, kun ohjelmaan kuului loistavia tölttilisäyksiä, hyviä väistöjä ja reippaita ravipuomeja.


Herkku ja minä, (c) Siiri Levä

Saavuin tallille vähän viiden jälkeen. Hain Herkun tarhasta ja laitoin sen kuntoon tuntia varten. Uusi, HHF:stä ostamani musta harja pääsi testiin viimein tänään, ja se paljastui todella hyväksi. Herkku on ehtinyt jo vaihtaa melkein kokonaan kesäkarvaan, joten valtavalta määrältä irtokarvaa kerrankin vältyttiin! Lähdimme hieman ennen kuutta tuntilaisten kanssa kohti kenttää, ja kävelimme alkukäynnit. Herkku tunti mukavan reippaalta sekä rennolta alusta alkaen, joka oli erittäin hyvä merkki. Tunnin aiheena oli temponvaihtelut, puomit ja väistöt. Aloimme alkuverryttelyksi tekemään siis loivaa kiemurauraa toisella pitkällä sivulla, jonka varrella oli kaksi puomia peräkkäin. Ne piti ylittää, ja sen jälkeen lähteä lyhyeltä sivulta C-kirjaimesta hieman uran sisäpuolelle. Uran sisäpuolella käveltiin pieni matka, jonka jälkeen piti väistättää hevonen takaisin uralle, toiselle pitkälle sivulle.

Herkun kanssa otin melko hyvän ohjastuntuman heti alkuun, sillä sen kanssa niin on paras tehdä. Puomit sujuivat todella hyvin, ja saimme oikeastaan joka kerta hyvät ylitykset ja välimatkat puomien välissä. Sain ohjeeksi taivutella Herkkua paljon varsinkin kulmissa, ja pitää sen aktiivisena erityisesti ohjalle. Mitä enemmän sillä on tekemistä, sitä paremmin se pysyy reippaana ja aktiivisena. Väistöt sujuivat myös todella hyvin alkuverkassa. Herkku kuunteli hyvin väistättäviä apuja, ja liikkui myös ihan kivasti eteenpäin. Pian aloimmekin jo tölttäämään. Siinäkin koetin mahdollisimman hyvin taivutella Herkkua ja keksiä sille tekemistä tehtävien välissä. Pitkillä sivuilla tein parin askeleen väistöjä, ja lyhyillä sivuilla taivuttelin sitä varsinkin sisäänpäin paljon. Näin se pysyi kivan reippaana. Yleensä tölttijutut eivät oikein meillä ole sujuneet, mutta tällä kertaa ne sujuivat ihan super hyvin! Pääsin eteenpäin potkimisen sijaan oikeasti ratsastamaan tölttiä ja keskittymään sen ylläpidon sijaan töltin laatuun. 

Töltissä emme menneet ollenkaan puomeja, vaan harjoittelimme temponvaihteluita. Lyhyillä sivuilla kuului mennä hitaampaa tölttiä, ja pitkillä sivuilla ottaa reippaampaa lisättyä tölttiä. Alkuun en oikein osannut pyytää sitä lisäämään töltin tahtia, mutta pian löysin oikean taktiikan ja lisäykset alkoivat sujua todella hyvin. Lyhyellä sivulla ennen lisäystä pidin sitä koko ajan taipuneena vähän sisäänpäin, ja pitkän sivun alussa kannustin suoristuksella ja reippailla avuilla lisäykseen. Lisättyä tölttiä oli ihan mielettömän kivaa mennä, kun sai oikeasti tölttiä paljon reippaammaksi ja todella hyväksi. Ratsastuksenopettajaltakin tuli pitkin tuntia paljon kehuja varsinkin lisäyksistä töltissä. Tällä tunnilla sain todella tuntea onnistumisia!


Herkku

Loistavien tölttäilyjen jälkeen otimme ravia. Siinä menimme vain kokouraa, sekä näitä puomeja loivalla kiemurauralla. Puomeilla piti yrittää ajoittaa hevosen askeleet hyvin puomeille. Ennen puomeja pieni puolipidäte, ja puomien väliin piti mahtua kaksi askelta. Saimme Herkun kanssa aika hyvin joka kerta kaksi askelta puomien väliin, sillä Herkulla on tosi iso ravi. Herkun kanssa pääty-ympyröitäkin tuli tehtyä melko paljon, sillä sen isolla ravilla saatiin edellinen ratsukko aina kiinni. Sain jopa vähän pidättää sitä ravatessa, sillä se meni välillä hieman liiankin kovaa. Harvinaista, mutta minusta paljon kivempi näin. Pidän paljon enemmän reippaista ja reaktiivisista hevosista, kuin laiskoista. Ravailut sujuivat kaikin puolin erinomaisesti. Otimme loppuun vielä muutaman kierroksen verran harjoitusravia. Herkun tajuttoman suuren ravin kyydissä pompin kuin mikäkin vieteri satulassa, mutta siitäkin selvittiin..! 

Tämän jälkeen siirsimme hevoset käyntiin, vaihdoimme suunnan koko rata leikkaalla oikeasta vasempaan, ja kävelimme välikäynnit pidemmin ohjin. Olin jo nyt todella tyytyväinen Herkkuun ja sen työskentelyyn tunnilla. Meillä ei yleensä vain synkkaa yhtään, mutta tuona torstaina tapahtui suuri muutos, ja meillä sujuikin yhteistyö todella hyvin. Välikäyntien jälkeen aloimme tehdä tähänkin suuntaan täysin samaa tehtävää kuin tunnin alussa alkuverkaksi. Loimaa kiemurauraa muutamalla puomilla, sekä vastakkaiselta lyhyeltä sivulta A-kirjaimesta kaarrettiin uran sisäpuolelle, käveltiin pieni matka suoraan ja väistöillä mentiin uralle. Tähänkin suuntaan kaikki sujui ihan hyvin, mutta väistöissä Herkku ei oikein malttanut odottaa. Puomit sujuivat yhtä hyvin, kuin aikaisemminkin.

Tähänkin suuntaan otimme tölttiä ja tölttilisäyksiä. Lisäykset sujuivat melkeinpä paremmin, kuin toiseen suuntaan. Sain Herkun kuuntelemaan todella hyvin, ja se tajusi jo tehtävän idean, joten itsekin aina pitkien sivujen alussa alkoi automaattisesti lisätä tahtia. Tein sen kanssa tähänkin suuntaan joitakin itsenäisiä väistöjä, ja taivuttelin sitä todella paljon. Se pitikin Herkun läpi tunnin todella hyvin reippaana. Jälleen loistavien tölttipätkien jälkeen otimme vielä ravia. Menimme tähänkin suuntaan ravissa puomeja kiemurauralla, sekä satunnaisia pääty-ympyröitä. Puomit sujuivat ihan hyvin, ja varsinkin viimeisen kerran onnistuin ajoittamaan Herkun askeleet juuri hyvin puomeille. Herkku oli taas melko kiireinen ravissa, ja sen kanssa sai tehdä paljon ympyröitä ja puolipidätteitä vauhdin rauhoittamiseksi. Se kuitenkin onnistui suhteellisen hyvin, ja saimme paljon hyvää ravia. 

Ennen loppukäyntejä otimme vielä vähän harjoitusravia. Taas pompin varmaan metrin ilmaan ja takaisin, vaikka parhaani yritin istua syvällä satulassa. No, tunnista jäi kuitenkin älyttömän hyvä fiilis, sillä tunti oli sujunut moninkertaisesti yli odotusten. Kävelimme loppukäynnit pellon kautta, ja tallin ympäri. Pienten peltokäppäilyjen jälkeen tulimme tallin pihaan ja hevosten selästä alas. Vein Herkun karsinaan ja otin siltä sekä itseltäni varusteet pois. Tietenkin myös harjasin herkun, katsoin kaviot, heitin sille loimen ja annoin pari heppanamia. Harjoittelin sen kanssa huvin vuoksi kumarrusta, jonka se osasikin aika hyvin yllätyksekseni! Hymyssä suin lähdin tallilta, takataskussa onnistunut tunti kaikin puolin: Loistavia tölttilisäyksiä ja reippaita ravipuomeja!


Brydja
Sain onnekseni yhden ratsastuskuvankin tunnilta. Laatu ei ehkä ole se parhain, mutta varmasti parempi kuin ei mitään. Lämpötila tunnilla pyöri muutaman pakkasasteen tuntumassa, ja ennen tallille lähtöä satoi kaatamalla lumen ja rännän sekoitusta. Näin parhaaksi laittaa topparatsastushousut, mutta tietenkin lumisade lakkasi tunnin ajaksi..! Eipähän tullut ainakaan kylmä, päinvastoin melkein hiki, kun tunnin jälkeen vielä lakaisin käytävän ja muutenkin siistin tallikäytävän. Tulisi jo kunnolla kevät, mutta sitä ennen oikein mukavaa viikonloppua kaikille!

-Pihla

6 kommenttia:

 1. Sun postauksia ratsastustunneista on aina kiva lukea, kun kerrot kaiken tarkasti, että on helppo pysyä mukana, ja tunnut tietäväsi todella mitä teet :D

  Ps. mutta miten muistat kaiken aina noin tarkkaan XD (mä välillä unohdan mitä tallilla tein)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Kiva kuulla että näitä tuntipostauksia on helppo ja mukava lukea. Haha, en tiiä miten muistan niin tarkasti tuntien sisällön, kai sitä painan mieleeni helposti kaikki tallijutut :D

   Poista
 2. Ponit osaavat kyllä yllättää! Itsekin menin tällä viikolla tunnin dartmooriori Pokemonilla, eikä se ollut se mieluisin vaihtoehto kenet olisin halunnut tunnille, mutta kaikesta huolimatta miullakin tunti meni odotettua paremmin ja Pokemon osoittautui oikein kivaksi ratsuksi! Tämä oli kuitenkin oikein kiva postaus ja kiva, kun kerrot niin yksityiskohtaisesti aina siun tunneista! Kiva lisä tähän postaukseen oli myös tuo ajankohtainen ratsastuskuva tuolta ratsastustunnilta, toivottavasti niitä tulisi jatkossa myös lisää! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua, että sullekkin tuli kiva tunti, vaikkei olisi ehkä uskonut. Mulla kävi ihan samoin Herkun kanssa! Kiitos paljon, ja kiva kuulla että pidit postauksesta. Mäkin todella toivoin, että saan postauksiin lisää tuntikuvia, nyt kun illallakin on valoisempaa. Kiitos vielä! :)

   Poista
 3. Ihanan kattavasti kirjoitettu postaus, ja tän jaksoi hyvin lukeakin! Kiva, että sulle jäi parempi fiilis Herkusta, se on kyllä hauskaa, miten nuo hepat osaavat aina yllättää.
  Ja voin vaan kuvitella sun fiilikset tuosta harjoitusravista, ai kamala kun mä menin ensimmäistä kertaa Prinsillä pitkän Pokkisputken jälkeen ja innoistuin sitä harjoitusravia testaamaan..:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Tiia! Hepat osaa kyllä yllättää vaikkei sitä yhtään odottaisi. Haha, super isossa harjotusravissa on kyllä niin kamala istua, varsinkin jos on tottunut tosi pieneen raviin! :D

   Poista

Kysytyimpien vastaukset:
-Muokkaan blogin kuvat Adobe Lightroom CC -sovelluksella
-Blogin kuvat on otettu Canon EOS 1300D:llä ja iPhone 6:lla
-Mikään blogissa esiintyvistä hevosista ei ole omistuksessani

Muista kommentoidessasi olla asiallinen! Positiiviset kommentit piristävät kirjoittajan päivää, mutta rakentava palaute on ehdottomasti tervetullutta, kunhan et lähde haukkumaan ketään tai mitään.