sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Uusi hevonen yllätyksiä täynnä

Minulla olisi kuulunut olla tämän viikon ratsastustunti torstaina 8.3. Ikävästi samalle päivälle juuri tunnin päälle sattui pakollinen riparitapaaminen, jonka takia en päässyt tunnille. Perjantaina 9.3. pääsin kuitenkin korvaamaan tämän tunnin. Ratsastustunti oli erittäin onnistunut, ja pääsin menemään sen minulle täysin uudella hevosella. Sain myös muutaman ratsastuskuvan tältä tunnilta, joten tietenkin minun on kirjoitettava tuntipostaus onnistuneesta ja opettavaisesta tunnista, kun uudella hevosellakin pääsin menemään.


Impi

Perjantaina tulin tallille hyvissä ajoin, ja sain heti iloisen yllätyksen: Pääsen menemään tunnilla minulle aivan uudella hevosella Imyndillä eli Impillä! Olen halunnut mennä sillä jo vaikka kuinka kauan, mutta koskaan en ole päässyt sen selkään. Perjantaina koitti kuitenkin viimein se päivä, kun pääsin menemään tällä issikkatammalla. Auttelin aluksi aloittelijoita laittamaan hevoset kuntoon, sekä toimin "apuopena" alkutunnista. Ennen puolta seitsemää lähdin hoitamaan päivän ratsuni Impin omalle tunnilleni kuntoon. Seitsemältä lähdimme muiden tuntilaisten kanssa kohti kenttää, ja selkään päästyä kävelimme kaikki alkukäynnit pitkin ohjin.

Koska Impi oli minulle täysin uusi ratsu, niin ratsastuksenopettaja neuvoi minua, kuinka Impillä kannattaa ratsastaa. Se on todella herkkä, ja sitä pitää ratsastaa ennen kaikkea istunnalla. Toki jokaista hevosta pitää ratsastaa istunnalla, mutta Impiä erityisen paljon. Se on myös mieleltään todella herkkä, eli kaikki epänormaalit tilanteet saattavat järkyttää sitä. Sen kanssa siis kuului olla todella rauhallinen ja rento. Tunnilla pyrin ratsastamaan istunnalla mahdollisimman hyvin ja olemaan rauhallinen sekä rento. Jo alkukäynneissä Impi tuntui todella kivalta ja rennolta, ihan minun tyyppiseltä hevoselta. 

Alkuverryttelyksi aloimme mennä käynnissä puomeja. Oikeaan kierrokseen kun mentiin, niin toisen lyhyen sivun keskeltä, C-kirjaimesta kuului kaartaa vähän uran sisäpuolelle, ja tulla ensin kaksi peräkkäistä puomia, ja vähän matkan päässä oleva kolmas puomi, jatkaa uran sisäpuolella toiselle lyhyelle sivulle asti, siellä mennä uralle ja jatkaa normaalisti uraa, kunnes tulee uudestaan C-kirjaimeen. Puomeilla ei tarvinnut keventää, vaan ideana oli saada hevonen ryhdikkääksi ja venyttämään askeltaan oman ryhdikkyyden ja pohjeapujen avulla. Tämä tehtävä sujui meiltä tosi hyvin, eikä tainnut kuin kerran Impin jalka kolahtaa puomiin. Se oli kivan reipas, rento, ja kuunteli apujani hyvin.


Tätä tehtävää jonkin aikaa tehtyämme aloimme tölttäämään. Ensin menimme hetken kokouraa, mutta pian aloimme tehdä siirtymätehtävää. Ennen puomeja kuului siirtää hevonen töltistä käyntiin, mennä puomit käynnissä ja niiden jälkeen siirtää taas hevonen tölttiin ja töltätä puomeille asti. Impin töltti oli oikeastaan koko ajan kivan tasaista. Sitä tosiaan sai kyllä ratsastaa istunnalla, jotta töltti pysyi tasaisena ja hyvänä. Kulmissa taivuttelin sitä, ja suorilla pätkillä tein satunnaisesti puolipidätteitä, jos töltti lähti liian reippaaksi. Onnistuin aika hyvin olemaan rento, mutta ryhdikäs, joka tietenkin auttoi Impin tölttiä pysymään hyvänä. Puomitehtävätkin sujuivat todella hyvin, ja siirtymiset olivat pääosin todella hyviä ja sujuvia. 

Tölttitehtävien jälkeen siirsimme hevoset raviin. Impin ravi oli todella rauhallista, ja siinä oli helppo pysyä kevennyksellä mukana. Yllätyin myös siitä, ettei Impin ravi ollutkaan erityisen isoa, vaikka olin luullut niin. Ravissa tehtävänä oli tehdä molemmissa päädyissä pääty-ympyrät, mutta muuten kulkea uralla. Pääty-ympyröiden tehtävä oli saada hevosta taivutettua molempiin suuntiin, ja saada jotain vaihtelua raviin kokouralla. Meillä pääty-ympyrät sujuivat todella hyvin, ja Impi taipui tosi kivasti molempiin suuntiin. Se myös reagoi todella hyvin pohjeapuihin: jos halusin sen kääntyvän pääty-ympyrälle, pieni ulkopohkeen puristus riitti kääntämään sen, tai jos halusin siltä reippaampaa ravia, pieni puristus riitti vauhdin lisäämiseen.

Ravissa oli tärkeää pysyä kevennyksessä hyvin mukana pääty-ympyröilläkin, eikä jäädä jälkeen. Kuten jo varmasti on käynyt selväksi, Impin kanssa pitää olla tarkkana istunnan kanssa, sillä se vaikuttaa siihen todella paljon. Kun kevennys pysyi hyvänä, ravikin pysyi hyvänä. En jäänyt jälkeen kevennyksessä, ja muutenkin kevennys tuntui sujuvan todella hyvin. Otimme ravia poikkeuksellisen paljon, sillä yleensä pääaskellajina tunneilla toimii töltti, ja laukkaakin pitäisi ehtiä ottaa. Tällä tunnilla emme kuitenkaan ottanut ollenkaan laukkaa, joten raville jäi normaalia enemmän aikaa. Laukan puuttuminen ei ainakaan minua kyllä yhtään haitannut, sillä ravia oli tosi kiva päästä treenaamaan pääty-ympyröillä paljon.

Vaihdoimme lopuksi vielä suunnan ravissa koko rata leikkaalla ja ravasimme vasempaan suuntaan muutaman kierroksen, kunnes kävelimme välikäynnit pidemmin ohjin. Tunnista oli noin puolet saatu purkkiin, ja fiilis jo nyt oli älyttömän siisti! Vaikka alla oli itselle uusi hevonen, joka oli aika erityylinen verrattuna esim. viimeisimpien tuntien Mosiin tai Toukkaan, niin meillä yhteistyö Impin kanssa sujui alusta alkaen hirveän hyvin. Örk on juuri minun tyylinen hevonen, sillä se on todella kiltti, mutta siltä löytyy sopivasti haastetta. Impistä tuli vähän sama fiilis: se on todella kiltti, mutta varustettu hyvällä määrällä haastetta.
Välikäyntien jälkeen aloimme tehdä samaa tehtävää käynnissä kuin alussakin, mutta vain vasempaan kierrokseen sopivaksi. Toiselta lyhyeltä sivulta, A-kirjaimesta kaarrettiin siis uran sisäpuolelle, mentiin kolme puomia, ja jatkettiin uralla. Tähän suuntaan puomit sujuivat yhtä hyvin kuin oikeaankin kierrokseen. Muistin oman ryhdikkyyden lisäksi puomeilla pitää katseen ylhäällä, sillä minulla on ollut aina ongelmana katse maassa, mutta vain puomeilla! Nyt katse kuitenkin pysyi hyvin ylhäällä. Aloimme käyntiverkan jälkeen tehdä täysin samaa tehtävää kuin edelliseenkin suuntaan, eli puomit käynnissä ja muuten töltäten. Tähänkin suuntaan töltti pysyi todella hyvänä, ehkä se sujui jopa paremmin kuin toiseen suuntaan, johtuen varmaan siitä, että oli jo saanut vähän tuntumaa tölttiin, ja sen ratsastaminen kävi helpommaksi, mitä enemmän sitä ratsasti.

Siirtymiset puomeilla ja itse puomit sujuivat todella hyvin, ei mitään ihmeempää. Otimme myös tölttiä kokouraa, jonka jälkeen hevoset siirrettiin taas raviin. Ravissa oli jälleen tehtävänä tehdä molempiin päätyihin pääty-ympyrät. Ne sujuivat todella hyvin, ja Impi pysyi edelleen pohkeelle hyvin reagoivana. Impin ravi oli erityisen kiva siitä, että se oli niin rauhallista. Se ei missään vaiheessa lähtenyt kiihdyttämään ravia, muttei tippunut käynnillekään. Otimme loppuun vielä muutamia kierroksia harjoitusravia. Vaikka keventäessä Impin ravi tuntui yllättävän pieneltä, niin harjoitusravissa se kyllä pompotti jonkin verran. Aika hyvin kuitenkin onnistuin istumaan satulassa pomppimatta metriä ilmaan ja alas! 

Harjoitusravipätkien jälkeen siirsimme hevoset käyntiin ja kävelimme loppukäynnit pitkin ohjin. Loppukäyntien aikana ratsastuksenopettaja teetti meille venyttelyharjoituksia hevosen selässä. Venyttelimme molempia käsiä ja jalkoja eri suuntiin, joka oli kyllä hyväksi. Pitäisi aina muistaa venytellä hyvin ennen ja jälkeen tunnin, jottei paikat menisi jumiin seuraavana päivänä. Lopulta tulimme kaartoon, ja halutessaan sai tehdä maailmanympärysmatkan. Tunnin päätteeksi Impi oikein isot taputukset ja halaukset. Olin tunnin jälkeen yhtä hymyä korviin asti, niin hyvä fiilis tunnista jäi. En oikeasti keksi mitään huonoa tunnilta. Välillä hehkutus ja täyden kympin onnistumiset ovat ihan kohdallaan, ja perjantaina oli sellaisen aika. Impi oli ollut aika erilainen, mitä oletin. Se oli kyllä herkkä, mutta eri tavalla kuin olin ajatellut. Hevonen yllätti minut kyllä täysin!
Impi nousi ehdottomasti tunnin ansioista suosikkeihini Brydjan ja Örkin rinnalle. Brydjaa ei toki koskaan voita mikään hevonen! Tunnin jälkeen hoidin Impin ja sen varusteet kuntoon, sekä annoin sille muutaman hevosnamin. Se pääsi ensimmäisenä testaamaan HHF:stä ostettuja hevosnameja, ja kaikki maut (omena, villimarja ja hunajaksi epäilemäni maku x) maistuivat todella hyvin. Ehkä omenanami oli se Impin lemppari, mutta ihan yhtä paljon se halusi nameja lisää jokaisen jälkeen..! Kävin tietenkin myös moikkaamassa Brydjaa ennen kotiin lähtöä. Tunti ja koko tallipäivä oli kyllä ihan sairaan kiva ja onnistunut. Toivon todellakin, että pääsen menemään Impillä paljon kevätkauden aikana. Jos meillä alkaa sujumaan, niin ken tietää, jos vaikka rohkenen osallistua sillä joskus meidän tallin harjoituskisoihin. Oikein mukavaa ja hevosentäyteistä sunnuntaita kaikille! Mitä piditte tästä tuntipostauksesta, ja miten teidän ratsastukset ovat viime aikoina sujuneet?

-Pihla

6 kommenttia:

 1. Kiva postaus, onnistuneista tunneista on kieltämättä aina kiva lukea! Uudet heppakaverit ovat kyllä aina ihan tosi opettavaisia, huomasin sen taas syksyllä itsekin, kun aloin yhtä vähän Pokkista herkemmän issikkakaverin liikutuksessa auttelemaan.

  Mun ratsastukset ovat viime aikoina olleet aika noususuuntaisia! Pokkiksella oli yhdessä vaiheessa huonompi jakso, jolloin se liikkui tosi vastentahtoisesti, mutta nyt viimeisellä kahdella kerralla tamma on vilautellut ihan superkivoja töltti- ja ravipätkiä! Päästään näillä näkymin myös korkkaamaan meidän vuokrausajan yhteinen kisataival ensi kuussa tallinsisäisissä esteharkkareissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Uudet hevoset ovat kyllä niin opettavasisia. Kiva että sulla parit viimeiset ratsastukset on sujuneet tosi hyvin. Vautsi, mahtavaa että pääsette kisaamaan esteharkkareihin! Toivottavasti meidänkin tallilla järkätään keväällä harkkakisat.

   Poista
 2. Mahtava kuulla, että teillä alkoi heti yhteistyö sujua ja tunnista jäi hyvä fiilis! Tuo on kyllä mahtavaa, jos kohtaa itselleen sopivan hevosen :)
  Tää oli oikein kivasti ja kattavasti kirjoitettu postaus!

  welifedream.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tää oli tämmöstä rakkautta heti ekoista askelista lähtien! Kiitos paljon, kiva kuulla että postaus miellytti :)

   Poista
 3. Ihanan monipuolinen tunti teillä. Tuo on tosi kivaa, kun pääsee tutustumaan uusiin ja erilaisiin hevosiin. Herkät hevoset on mahtavia ratsastaa. Kivaa myös, että teidän tunti sujui alusta asti hyvin. Impi on tosi suloinen ❤️

  http://hevostytonelamaax.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jep, herkät hevoset on kyllä niin kivoja mustakin! Ja on kyllä kiva että ensi askelita lähtien oli tosi kiva tunti. Impi kiittää myös! <3

   Poista

Kysytyimpien vastaukset:
-Muokkaan blogin kuvat Adobe Lightroom CC -sovelluksella
-Blogin kuvat on otettu Canon EOS 1300D:llä ja iPhone 6:lla
-Mikään blogissa esiintyvistä hevosista ei ole omistuksessani

Muista kommentoidessasi olla asiallinen! Positiiviset kommentit piristävät kirjoittajan päivää, mutta rakentava palaute on ehdottomasti tervetullutta, kunhan et lähde haukkumaan ketään tai mitään.