keskiviikko 25. lokakuuta 2017

Moikkaamisen kuuluisi olla tapa, ei vaihtoehto

"Ethän sä osaa ees ratsastaa. Sun hevonen kuuluis makkaratehtaalle ja sä pois kaikkien silmistä!"

Tallikiusaaminen ja huono talli-ilmapiiri ovat nykypäivänä valitettavan yleinen asia. Tallille kuuluisi lähteä aina iloisin mielin, ilman pelkoa siitä, että tallilla joudut selviämään itse, koska kukaan ei varmasti auta, hevosesi suojat ovat rikottu, taikka ratsastustasi tullaan arvostelemaan ilkeään sävyyn maneesin katsomoon. Sain postausideoita laatiessa idean, kertoa vinkkejä huonon talli-ilmapiirin parantamiseen, sekä omia kokemuksiani siitä. Tämä aihe koskettaa varmasti todella monia. Joko on itse kiusattu, kiusaaja tai muuten vain tallilla on huono ilmapiiri. Onneksi tältä ilmiöltä osa on onnistunut välttymään, mutta vaikka juuri sinä et olisi huonoa talli-ilmapiiriä joutunut kokemaan, suosittelen silti lukemaan postauksen.

Postaus on kuvitettu heinäkuun leirikuvilla. Kaikki kuvat (c) Anna Jalli, ellei toisin mainita.


Yhdessä ihmisten ja hevostenkin on kivempi olla, myös kaarrossa. (c) Helmi T.

Tallikiusaaminen on sama asia kuin koulukiusaaminen, se vain tapahtuu eri ympäristössä. Molemmat kuuluisi ja kuuluu ottaa vakavasti. Tallikiusaaminen saattaa lähteä mistä vain; ulkonäöstä, pukeutumisesta, ratsastuksesta, hevosesta, puhetyylistä, puheviasta, vammasta, tai jopa syyttä. Alussa kiusaaminen saattaa olla vain huomaamatonta supattelua selän takana, tai lähes huomaamatonta syrjimistä. Pahimmillaan se voi edetä esimerkiksi oman tai hevosen turvallisuuden vaarantamiseen tai vakaviin onnettomuuksiin kiusaajan tekojen takia.

Kiusaaminen on aina väärin. Tallikiusaamisesta tuntuu puhuttavan paljon vähemmän, kuin esimerkiksi koulukiusaamisesta, vaikka molemmissa ympäristöissä tätä ilmentyy melko paljon. Vaikka kiusaamista ei tallilla ilmentyisi, siellä voi silti vallita huono ilmapiiri. Jos kaikkien tapana on olla moikkaamatta ja auttamatta toisia, niin itse en kutsuisi tätä kiusaamiseksi, vaan huonoksi ilmapiiriksi tallilla. Kiusaamisen johdosta tallilla voi tietenkin olla huono ilmapiiri, mutta huonon ilmapiirin syntymiseen ei välttämättä tarvita kiusaajia ja kiusattuja. Miten sitten tallin huonoa ilmapiiriä voisi parantaa, kiusaamista ehkäistä, vähentää tai jopa lopettaa? 


Toisten kanssa on hauskempi ja helpompi kisailla, kuin yksin. Kuka pelkää villihevosia! (c) Aaria S.

Ensimmäinen, helpoin ja ehkä jopa tärkein vinkki on moikkaaminen. Kuka ei ilahtuisi siitä, että tallille tullessa sinua moikataan, ja sinä moikkaat muita tallilaisia? Joidenkin mielestä moikkaaminen saattaa tuntua mahdollisesti kiusalliselta tai oudolta. Ehkä jotkut kokevat sen samana kuin tuntemattoman moikkaaminen kadulla, kuka nyt sellaista tekisi? Toisten moikkaaminen tallilla (ja tietenkin muuallakin) on ehdottoman tärkeää, ja askel oikeaan suuntaan ilmapiirin parantamiseksi. Tallilla voi heti huomata kivemman ja tervetulleemman olon sekä ilmapiirin, kun kaikki moikkaavat toisiaan. Myös kiusaamista tämä saattaa lievittää kuin taikaiskusta. Kiusattu ilahtuu taatusti, jos saa edes yhden hymyn tai tervehdyksen tallille tullessaan. Moikkaaminen saattaa olla toiselle kuin syntymäpäivälahja.

Miksi kaikki eivät sitten moikkaa toisiaan? Onko kyse siitä, että sana on kaikille niin hankala ja monimutkainen lausua ja ääntää, että vain harva jaksaa ja kykenee sanomaan sen, vai missä mättää? Syy tuskin on tuo edellä mainittu, vaan kyse on oikeastaan vain halusta ja tottumistavasta. Jos tallilla vallitsee huono ilmapiiri, eikä toisia ole totuttu moikkaamaan, niin kukaan ei sitä luontaisesti tee, vaan sekin tapa pitää opetella. Moikkaaminen on kohteliasta, ja vaikka vain niitä parhaita tallikavereita haluaisi moikata, niin joka ikistä kuuluu moikata. Moikatkaa toisia. Tämä asia on varmaan suuri klisee, ja kaikki tietävät kyllä, että toisia pitää moikata, joten sanokaa reippaasti toisen tallilaisen saapuessa niinkin helppo ja yksinkertainen sana kuin "moi", oli tulija sitten paras kaveri, tai se kiusattu tai yksinäinen tallilainen. Tämä kolmikirjaiminen sana saattaa merkitä toiselle paljon enemmän kuin osaat kuvitellakaan.

Itse pyrin tallilla aina moikkaamaan kaikkia. Kaikkien kanssa ei tarvitse olla parhaita kavereita, mutta jokaisen kuuluisi pystyä moikkaamaan toista ongelmitta. Meidän tallilla, luojan kiitos, on hyvä ilmapiiri. Se on rakentunut tiiviin talliporukan ja hyvien tapojen myötä. Kaikki, tai ainakin melkein kaikki, pyrkivät moikkaamaan jokaista mennen tullen, näin olen ainakin itse havainnut. Toiset ovat aina ujompia, ja toiset puheliaampia ja rohkeampia tekemään aloitteen, ja moikkaamaan toista reippaasti. Ujompikin voi hetken katsella sivusta kerätäkseen rohkeutta, ja alkaa harjoittelemaan moikkaamista. Pian se alkaa tulla luonnostaan ilman ongelmitta, kun siitä tulee tapa. Tallilla on aina kivempaa, kun tallilla on tervetullut olo, ja kaikki tulevat hyvin toimeen keskenään, eikä joudu sietämään omaa tai jonkun toisen kiusaamista.


Jalustimia säätäessä tai selkään nousussa saattaa tulla ongelmia. Avun pyytäminen ja auttaminen ovat silloin velvollisuuksia.

Toinen tärkeä vinkki tallin ilmapiirin parantamiseen on auttaminen. Joskus talleilla saattaa törmätä ilmiöön, nimeltä väliinpitämättömyys. Se tarkoittaa sitä, että toisista ei välitetä, eikä toisia auteta, kun toinen apua tarvitsee. Tämäkin saattaa olla opittu tapa. Jos tallilla huono ilmapiiri on aina vallinnut, eikä auttamisesta tarvittaessa ole tullut tapaa, se voi olla yllättävän hankalaa. Yleensä, sitä tiettyä syrjittyä ja kiusattua tyyppiä ei auteta. Jos joku ei saa satulaa korkean hevosen selkään tai kaviota ylös putsatakseen sen, kuuluu häntä auttaa, jos hän apua pyytää. 

Täytyy muistaa myös se, että kukaan ei tule auttamaan jos vain seisoo ja odottaa jonkun tulevan palvelemaan. Apua tarvitsevan täytyy myös olla rohkea, ja pyytää apua, kun sitä tarvitsee. Tilanteessa, kun apua on pyydetty kuuluvasti, niin jonkun on myös velvollisuus mennä auttamaan. Syyt "en mä jaksa" tai "ton vuoro auttaa", eivät ole hyviä syitä. Aina jokaisen täytyy jaksaa auttaa toista, jos tarve vaatii. Auttamisessa ei myöskään ole mitään vuoroja, vaan jos vain pystyy ja kykenee toista auttamaan, niin on autettava, eikä lykättävä "auttamisvuoroa" toiselle.

Itse olen huomannut, että omallakin kohdalla, vaikka joku pyytäisi apua, tulee sanottua että "en nyt ehdi". Tietenkin joskus on tilanteita, että on esimerkiksi vaikka kauhea kiire tunnille, ja ei vain yksinkertaisesti ehdi auttamaan toista, kun oma hevonen täytyisi saada valmiiksi minuutin päästä. Kellään kuitenkaan tuskin aina on hirveä kiire, ettei koskaan ehtisi auttaa toista. Syy "en nyt ehdi" ei voi olla aina syy, ettei voi auttaa. Aina kannattaa myös muistaa se, että jos et ikinä auta ketään, kukaan tuskin auttaa myöskään sinua, jos ja kun joskus apua tarvitset. Onko sitten kivaa? No ei taatusti. Jos joku pyytää apua esimerkiksi suitsien laitossa, niin siinä tuskin menee kovinkaan kauaa. Jos kyseessä on tallin vaikein hevonen, etkä onnistu auttajana saamaan suitsia sen päähän, ei kannata lannistua, tai todeta, että "en varmasti enää auta kun en osaa". Sanoo vaan avun pyytäjälle rohkeasti, että nyt en minäkään onnistunut, ja kehottaa pyytämään joltain toiselta apua. Auttakaa toisia, älkääkä lannistuko, jos et hommaa pystykään hoitamaan. Yrittäminen on aina tärkeintä!


Kenenkään ei kuuluisi tuntea kentällä vallitsevia katseita automaattisesti ratsukkoa kohtaan negatiivisiksi. (c) Retta V.

Kolmas ja viimeinen, sekä hieman erikoisempi vinkki on erilaisien tallitapahtumien ja -kerhojen järjestäminen. Monilla talleilla on käytössä hoitajat ja hoitohevoset. Hevosilla on siis yksi tai useampi hevosenhoitaja, jotka hoitavat näitä omia hoitohevosiaan omina hoitopäivinään pari kertaa viikossa. Näistä hoitajista muodostuu yleensä oma porukka, mutta tällaisissa porukoissa syrjimistä ja kiusaamista saattaa ilmentyä kaikista helpoiten. Siispä sen lisäksi tai sen sijaan (tai jos tallilla ei tällaisia hoitohevosia tallilaisilla ole) kannattaa omatoimisesti tai ratsastuksenopettajan avustamana perustaa (ratsastuksenopettajan luvalla) heppakerho! Siihen voi kuulua kuka tahansa tallilainen aloittelijasta kokeneeseen, tai tehdä eri tasoisille omat ryhmät. Porukassa ehtona on tietenkin kiusaamiselle suuri ei. Kaikki otetaan mukaan, ja tehdään tallihommia yhdessä. Näin itse kuvittelisin tallin ilmapiirin kohentuvan, kun tehdään yhdessä kaikkia, kaikki otetaan mukaan, ja saa hoitaa hevosia ja tehdä tallihommia monta tuntia.

Heppakerhon lisäksi tallilla voi järjestää mm. pikkujoulut, Halloween-juhlat, pääsiäispäivän, kesäpäivän, tai mitä tahansa, minkä takia voisi tallilla erikoisemman päivän järjestää, eikä tällaiselle erikoispäivälle välttämättä mitään painavaa syytä tarvitakaan. Kun juhlissa keksitään turvallista, mutta hauskaa tekemistä yhdessä, kaikki varmasti viihtyvät, kun kenenkään ei tarvitse olla yksin. Meidän tallilla on järjestetty monta kesä- ja kevätpäivää, jossa on ollut talutusratsastusta ja muuta kivaa tekemistä tallilaisille ja vierailijoille. Joulukuussa järjestetään kaikille tallilaisille avoimet pikkujoulut, joihin aion itse ehdottomasti osallistua hyvällä (joulu)mielellä. Itse tykkään tehdä ja olla yksin, mutta porukassa tallihommat hoituvat sujuvammin ja hauskemmin, kun töiden lomassa voi rupatella kavereille.


Yhteenveto:

-Tallikiusaaminen ja huono ilmapiiri tallilla ovat nykyään valitettavan yleinen asia
-Tallikiusaaminen saattaa alkaa huomaamattomasta supinasta ja pahimmillaan päätyä esim. ratsukon loukkaantumiseen kiusaajan teon/tekojen takia
-Tallin huonoon ilmapiirin ei välttämättä tarvita kiusaamista, vaan se voi johtua opituista tavoista välinpitämättömyyteen ja hiljaisuuteen
-Hyviä tapoja tallikiusaamisen vähentämiseen ja ilmapiirin parantamiseen ovat kaikkien moikkaaminen ja auttaminen tilanteessa kuin tilanteessa, henkilöstä riippumatta. Moikkaamisen ja auttamisen kuuluisi olla tapa, ei vaihtoehto.
-Myös erilaisten tallitapahtumien ja heppakerhojen järjestäminen saattaa olla hyvästä, kun touhutaan tallihommia, hoidetaan hevosia ja tehdään muuta kivaa yhdessä, eli kaikki otetaan mukaan.


Tunnilla ja tallilla oppiminen kuuluu asiaan, mutta silti voi pitää hauskaa (ja irvistellä kameralle) hyvän maun rajoissa.

En edes muista milloin olisin viimeksi kirjoittanut tällaisen kunnon asiapostauksen, jossa kerron jostain tietystä aiheesta hevosiin liittyen. En niinkään kutsuisi tätä mielipidepostaukseksi, vaan ennemminkin tietopaketiksi ja vinkkipostaukseksi tallikiusaamiseen ja huonoon talli-ilmapiiriin liittyen. Toivon todella, että postaus oli monille hyödyllinen, tai ainakin mukava lukea!

Sääennuste on luvannut huomisen yön ja päivän aikana kunnon lumipyryn, joten jos tämä lokakuussa harvinainen sääilmiö, eli lumisade tapahtuu ja huomenna illalla maassa tosiaan on se lumipeite, ei ole tuntia, sillä näin lyhyellä varoitusajalla ei kaikille tuntihevosille saataisi hokkeja, ja ilman niitä ei lähdetä riskeeraamaan hevosten ja ratsastajien turvallisuutta lumiselle ja liukkaalle kentälle. Itse pidän talvesta ja tällainen lumisade ei haittaa ollenkaan, paitsi jos (lue: kun) se muuttuu loskamössöksi. Toivotaan, että huomenna päästäisiin kaikesta huolimatta tunnille, ja jos ei, niin sitten korvaamaan perjantaina. Viikonloppuna luvassa suurta infopostausta kaikesta tapahtumista hevosrintamalla, en edes itse meinaa pysyä perässä, mutta toivon mukaan saan kaikki ajatukseni ja tapahtumat yhteen postaukseen järkevästi koottua. Toivotaan parasta, pelätään pahinta, ihan kaikessa.
Mukavaa keskiviikkoillan jatkoa!

-Pihla

16 kommenttia:

  1. Tää postaus oli täyttä asiaa, hyvä Pihla! Tekstikin oli helppolukuista ja sujuvaa, ei mitään valittamista! Meillä on onneksi Päivölässä ihan tosi hyvä ilmapiiri, ja mun tänhetkiset parhaat kaveritkin ovat itseasiassa kaikki Päivölän kautta mun elämääni tulleet.

    Valitettavan paljon on kuitenkin näitä huonoja talli-ilmapiirejäkin tiedossa, ja mua ulkopuolisenakin jollain tasolla harmittaa, ettei jossain sitä edes pyritä parantamaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Tiia! Kiva kuulla, että teksti oli susta helppolukuista ja hyvää. Onneksi teillä on myös hyvä ilmapiiri tallilla. Parhaimmassa tapauksessa elämänsä parhaat kaverit saattavat löytyä just tallilta :)

      Poista
  2. Tosi hyvä ja ajankohtainen aihe! Hyödyllisiä vinkkejä varsinkin tuo moikkaaminen on oikeasti tärkeämpää kun osaisi kuvitella ja siihen pystyy vähän ujompikin jos haluaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Esteri! Jep, moikkaaminen on kyllä niin tärkeää ja merkityksellistä, vaikka sitä ei osaisi edes kuvitella niin tärkeäksi kuin se oikein on.

      Poista
  3. Tämä postaus oli kyllä täyttä asiaa joka sana! Tallin huono ilmapiiri saattaa hyvinkin johtaa vaikka tallin vaihtamiseen. Itse en ole vielä törmännyt talli kiusaamiseen, ja kaikilla talleilla missä olen vieraillut on ollut hyvä ilmapiriiri. Tosi mahtavaa Pihla!

    ponivoimatpelissa.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! <3 Näin on, huono talli-ilmapiiri on kyllä ikävä homma. Onneksi sä oot välttynyt tallikiusaamiselta. Kiitos vielä!

      Poista
  4. Mahtava postaus! Asiaa joka sana. Meidän tallilla on onneksi osittain ehkä pienen porukan ansiosta hyvä ilmapiiri ja kaikki ovat toistensa kavereita. Ja onhan se hevosten koti, kuka haluaisi omaan kotiinsa muiden riitelyä tai eripuraa tai syrjintää? Ei kai kukaan, hevosetkin elävät :) hyvää työtä Pihla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, kiva kun pidit! Hyvä, että teidän tallilla hyvä ilmapiiri. Niinpä, hevosten täytyy saada rauhaa eikä sietää tallilaisten riitelyä. Kiitos vielä! :)

      Poista
  5. Hyvä postaus! :) Toi on kyllä ikävä juttu jos huonoa ilmapiiriä ja etenkin kiusaamista esiintyy. Valitettavasti kyllä varmasti melko yleistä. Mutta kivoja vinkkejä sait pohdittua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Veera! :) Se on kyllä valitettavaa että tallikiusaamista ja huonoa ilmapiiriä esiintyy aika paljon. Kiva jos tykkäsit kuiteskin postauksen vinkeistä!

      Poista
  6. Tosi hyviä ajatuksia sulla tässä postauksessa!

    VastaaPoista
  7. Tosi kiva postaus! Toivottavasti moni muistais nää asiat sit kun menee sinne tallille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivotaan, että nää jutut moni muistais tallilla :)

      Poista
  8. Todella asiallinen postaus, häiritsi vähän nuo kuvatekstit joissain kun oli vähän turhia. Käythän katsomassa uuden blogini! ponimatkassa.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! ymmärrän että jotkut häiritsi, ite halusin vaan jonkun aiheeseen liittyvän lauseen joka kuvaan :)

      Poista

Kysytyimpien vastaukset:
-Muokkaan blogin kuvat Adobe Lightroom CC -sovelluksella
-Blogin kuvat on otettu Canon EOS 1300D:llä ja iPhone 6:lla
-Mikään blogissa esiintyvistä hevosista ei ole omistuksessani

Muista kommentoidessasi olla asiallinen! Positiiviset kommentit piristävät kirjoittajan päivää, mutta rakentava palaute on ehdottomasti tervetullutta, kunhan et lähde haukkumaan ketään tai mitään.