perjantai 9. kesäkuuta 2017

Haastattelussa: Jenny & vammaisratsastus

Moi! Tänään on luvassa hieman erikoisempaa postausta! Luvassa jälleen haastattelupostaus, mutta tällä kertaa vähän erilaisemmassa muodossa. Tässä postauksessa saatte kuulla tarinanomaisesti vammaisratsastuksesta. Olen haastatellut Jenny Kärkkäistä, joka on vammaisratsastaja. Hän siis on vastannut kysymyksiini vammaisratsastukseen liittyen ja nyt tekin saatte kuulla siitä!
 
Haastattelussa:
 
Jenny Kärkkäinen &
vammaisratsastus
 
(vammaisratsastus = ratsastusta, jossa ratsastaja oppii ratsastamaan
 vamman haitan asettamien rajoitusten puitteissa ja ne huomioiden.)
 
Jenny Kärkkäinen on 27-vuotias vammaisratsastaja. Hänellä on kehitysvamma ja 100% Je
Jenny Kärkkäinen on 27-vuotias vammaisratsastaja. Hänellä on kehitysvamma ja 100% näköhaitta. Jenny ei ole kuitenkaan sokea, vaan hänen näköhermonsa jäi kehittymättä kunnolla. Hänellä on ollut nämä molemmat vammat syntymästä asti.

Jenny on käynyt lukuisissa terapioissa todella nuoresta asti. Noin 10-vuotiaana Jenny perheineen löysi ratsastusterapian, jonka kautta he alkoivat etsiä sopivaa tallia ratsastusterapiatunneille. Hän opetteli kuitenkin ratsastuksen alkeet hänen perheen tuttujen aaseilla Siuntiossa, jossa hän sai kasvatettua tiiviin ystävyyssuhteen vaaleanharmaaseen aasiin, Vilmaan. Sieltä hän siirtyi heidän tutun pitämään pieneen talliin, jossa Jenny pääsi opettelemaan hevosenhoitoa ja ratsastusta, kunnes hänen silloisen opettajansa opetuskapasiteetti ei enää riittänyt hänen opettamiseen. Jenny vaihtoi lopulta ratsastuskoulu Pikkupihlajalle, jossa oli mahdollisuus ratsastusterapiaan ja vammaisratsastukseen. Nykyään hän käy ratsastamassa tällä tallilla kaksi kertaa viikossa.
 
 
Jennyn kehitysvamma ja näköhaitta eivät häntä paljoa haittaa arkielämässä tutussa ympäristössä. Kotona hän kykenee toimimaan täysin normaalisti, mutta kulkeminen vähänkään vieraassa ympäristössä on hänelle hankalaa. Myös monen asian tekeminen yhtä aikaa tuottaa hänelle haasteita.
 
Näiden kahden vamman lisäksi Jennyllä on avaruudellinen hahmotushäiriö sekä kasvunpysähdys. Hän on vain 146 cm pitkä, joka tuottaa hänelle haasteita joissain tilanteissa. Ratsastuksessa ja hevosten käsittelyssä Jennyn on vaikeaa hahmottaa etäisyyksiä toisiin ratsukoihin hahmotushäiriön vuoksi. Onneksi Jennyn valmentaja muistuttaa muita tuntilaisia tästä asiasta, niin Jenny voi keskittyä ratsastamiseen, eikä hänen tarvitse koko ajan miettiä muiden väistämistä, vaan muut väistävät häntä. Pituus on joskus myös haasteena Jennylle tallilla, jos pitää esimerkiksi satuloida tallin korkein hevonen tai jos joku hevonen temppuilee suitsia laittaessa ja pitää päätänsä korkealla.
 
 
Jenny saa ja pystyy ratsastamaan melkein kaikenlaisilla hevosilla, niin tasaisilla, varmoilla, säikyillä kuin laiskoillakin hevosilla. Hän menee yleensä todella erilaisilla hevosilla, eikä aina vain sillä samalla. Yksi poni on kuitenkin melko usein Jennyn ratsuna tunneilla. Tämä kyseinen ruuna on yleensä kiltti, mutta osaa myös tehdä tempun jos toisenkin. Varsinkin talvella se on onnistunut pudottamaan Jennyn useasti selästään. Hetkeen Jenny ei kuitenkaan ole tällä kyseisellä ponilla mennyt.
 
Jennyllä on lukuisia lempi hevosia, mutta eräs poni on hänen ehdoton suosikkinsa. Jenny rakastaa sydämensä pohjasta Pikkupihlajassa asuvaa Saksan risteytysponia, Paulia. Pauli on 1997 syntynyy ruunikko ruuna, joka on säkäkorkeudeltaan 145 cm. Heti Paulin nähtyään Jenny rakastui siihen täysin! Se hurmasi hänet heti ruskeilla ja lempeillä silmillään, paksulla harjalla ja hamuilevilla samettihuulillaan. Pauli on ihmisrakas, hellyyden kipeä ja miellytyshaluinen. Siksi se onkin Jennyn suosikki. Paulilla on myös niitä päähänpistoja, ja se on lennättänyt Jennyn monia kertoja alas sen selästä. Jenny on oppinut näiden vuosien aikana kuitenkin lukemaan Paulia ja osaa ennakoida hyvin ponin lähtemisyritykset.

Jenny ja Pauli.

Tunneilla, joilla Jenny käy, tehdään yleensä täysin samoja tehtäviä kuin normaaleillakin tunneilla, eli esimerkiksi avotaivutuksia, sulkutaivutuksia, pohkeenväistöä ja voltteja. Yksityistunneilla joitakin tehtäviä helpotetaan eli pilkotaan pienemmiksi, jotta ne ovat Jennylle helpompia hahmottaa ja ymmärtää.
 
Hevoset ovat Jennylle mielettömän tärkeitä ja auttavat Jennyä melkein kaikessa. Hän ei osaa kuvitella elämäänsä ilman niitä, mutta jos näin olisi, että hevoset eivät kuuluisi Jennyn elämään, niin hän varmaan kuvaisi paljon, varsinkin luontoa niin kuin nytkin hevostelut ohella. Muuten Jenny eläisi samalla tavalla kuin tähän asti ja tällä hetkellä. Hän ei kuitenkaan edes halua kuvitella elämäänsä ilman hevosia ja ratsastusta. Jennyllä on kaiken kaikkiaan mahtava asenne elämään!
 
Jenny pitää myös blogia nimeltä En unelmoi elämääni, vaan elän unelmaani. Käykää Jenny p
Jenny pitää myös blogia nimeltä En unelmoi elämääni, vaan elän unelmaani. Käykää tsekkaamassa!
 
Toivottavasti postaus oli mieluinen ja hyvä. Tätä oli todella kiva toteuttaa! Jenny oli ihana ja hyvä haastateltava ja postausta kirjoittaessani oli oikeasti todella kivaa kirjoittaa!
 
Kivaa viikonloppua! -Pihla
 
Mikä aihe olisi seuraavaan tämän tyyliseen haastattelupostaukseen hyvä? Raviurheilu? Working equitation? Kertokaa te!

21 kommenttia:

 1. Tosi kivasti kirjoitettu postaus ja erottuu kyllä edukseen bloggaajahaastatteluiden joukosta! Jatka samaan malliin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista Kaisa! Mä jatkan samaan malliin :D 💕

   Poista
 2. Haastattele jostain henkilöä joka on erikoistunut/ tietää paljon vaihtoehtoisista hevosten hoito muodoista. Itse kiinnostus on tällähetkellä suurimmillaan siinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ideasta Reetta! Pitää pistää harkintaan :)

   Poista
 3. Tosi kivasti toteutettu! Hyvä postaus, tykkäsin kyllä kovasti!

  elaimetsydammessa.blogspot.com

  VastaaPoista
 4. Erittäin ihana ja mielenkiintoinen postaus! Lisää tälläisiä!

  Pystyn osittain samaistumaan ja ymmärtämään Jennyyn jä hänen haasteisiin sillä itselläni on kanssa näkövamma, joka ei haittaa arjessa, mutta ratsastuksessa ykeensä esteillä tai jos pitää hahmottaa jotain niin on pienoisia haasteita, mutta aina kyllä selviän tehtävistä :)

  Jatka samaan malliin Jenny 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos tästä ihanasta, kommentista Suvi. Anteeksi Pihla kun vastaan sun puolesta. ^ ^

   Poista
  2. Kiitos paljon ja kiva kun tykkäsiy Suvi! Ja ei mitään Jenny, hyvä kun vastasit! Täähän oli sua koskeva :)

   Poista
 5. Tätä oli tosi kiva lukea ja tosi ihanasti toteutettu!

  hullujenmatkassa.blogspot.fi

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu postaus!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Milla! Kiva kun oli mieluinen postaus!

   Poista
 7. Tää oli kyllä hyvin toteutettu postaus ja mielenkiintoista luettavaa :) Odotan innolla muitakin haastatteluja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! Kiitos paljon! Uusi osa tulossa varmasti pian kunhan aihe löytyy!

   Poista
 8. Tää postaus on aivaan mahtava!! Mä niin tykkään tästä postauksesta. Tää on todella kiva. Tätä oli myös todella kiva tehdä ja sun kysymykset ei ollu hirveän vaikeita ja niihin oli todella kiva vastata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenny ❤️ Sua oli tosi kiva haastatella! Hyvä jos mäkin osasin kysyä hyviä kysymyksiä!

   Poista
 9. Hyvin kirjoitettu postaus ja kiva kun kirjoitit sen näin tarinamuodossa koska niitä perus kysymys vastaus postauksia on niin paljon!

  VastaaPoista
 10. Hyvä haastattelu ja mahtavaa, kun toteutit sen tässä muodossa! Kysymys-vastaus haastatteluja kun ei jaksa lukea.

  VastaaPoista

Kysytyimpien vastaukset:
-Muokkaan blogin kuvat Adobe Lightroom CC -sovelluksella
-Blogin kuvat on otettu Canon EOS 1300D:llä ja iPhone 6:lla
-Mikään blogissa esiintyvistä hevosista ei ole omistuksessani

Muista kommentoidessasi olla asiallinen! Positiiviset kommentit piristävät kirjoittajan päivää, mutta rakentava palaute on ehdottomasti tervetullutta, kunhan et lähde haukkumaan ketään tai mitään.