lauantai 14. lokakuuta 2017

Pimeää menoa pituushalkaisijalla

Olin eilen, perjantaina, jälleen korvaustunnilla. En päässyt vakiolle torstaitunnille oman esteeni takia, joten menin korvaamaan tunnin perjantaina klo 19-20. Tunti oli tapahtumarikas ja mielenkiintoinen, joten päätin kirjoittaa siitä tuntipostauksen tänne blogiin. Kerron myös hieman mietteitä huomisten harjoituskisojen suhteen.


Örk


Saavuin tallille noin 18.20. Olin jo viideltä lähdössä tallille, kunnes tajusin, että ei ole torstai vaan perjantai, eikä tuntini ala kuudelta vaan vasta seitsemältä. Olin varustautunut tunnille lämpimästi, sillä ulkona oli melko kylmä, vain viitisen astetta, ja alkavalle syysflunssalleni jäätyminen ei olisi tehnyt terää. Tallilla ensimmäisenä menin tietenkin katsomaan tuntilistasta, kellä ratsastan. Listassa luki nimeni kohdalla Örk. Sen ajattelinkin saavani, sillä ratsastuksenopettaja oli edellisellä tunnilla luvannut laittaa seuraavalle kerralle jokaiselle hevosen, jolla menee kisoissa, jos kisaamaan menee. Ja minähän menen Örkillä luokat T8 ja V5, joten olin melko varma pääseväni sillä, ja niin pääsinkin.

Otin sen karsinasta käytävälle ja harjasin perusteellisesti. Örk oli melko kurainen, mutta kaikki muta lähti huolellisella harjauksella oikeastaan kokonaan pois, vaikka siihen menikin aikaa. Putsasin tietenkin myös Örkin kaviot ja selvitin harjan ja hännän. Se oli hoitaessa oikein kiltti, vaikka loppua kohden ei olisi enää jaksanut seistä paikoillaan. Heitin sille vielä satulan selkään, bootsit jalkaan ja suitset päähän, jonka jälkeen olimme valmiita lähtöön.


Mosi


Kentällä nousimme hevosten selkään ja kävelimme uraa pitkin alkukäynnit. Ulkona oli jo seitsemältä todella pimeää, joten kentän lamput oli laitettu päälle. Ne onneksi valaisevat hyvin lähes koko kentän. Kun ohjat oli saatu tuntumalle, aloimme tehdä tehtävää pituushalkaisijalla. Käännyimme C-kirjaimesta pituushalkaisijalle, jossa kävelimme suoraan keskelle asti. Siellä oli neljä ämpäriä jonossa tihein välimatkoin, ja ne piti pujotella. Tässä tehtävässä ideana oli saada hevonen taipumaan tarpeeksi ja käyttää istuntaa, jotta hevonen ei kaatanut ämpäriä jalallaan. Pujottelun jälkeen käveltiin taas hetken suoraan, jonka jälkeen piti tehdä pysähdys kahden estetolpan väliin. Siitä jatkettiin joko oikealle tai vasemmalle, eli joka pituushalkaisijan jälkeen suunta vaihtui. Pitkien sivujen keskellä piti tehdä myös pysähdys.

Örkin kanssa pituushalkaisijalla tehtävät sujuivat hyvin. Yritin pujottelussa keskittyä pitämään katseen eteenpäin ja ohjata hevosta mahdollisimman paljon istunnalla. Välillä käy niin, että katse vaeltaa maassa, kun tarkkailee, osuuko ämpäreihin vai ei, mutta yritin parhaani mukaan suunnata katseen eteenpäin, jossa onnistuinkin aika hyvin, eikä me Örkin kanssa kaadettu tunnin aikana kuin yksi ämpäri. Pysähdyksen sujuivat myös mallikkaasti, ja Örk kuunteli hyvin istunta- ja ohjasapuja myös pitkien sivujen pysähdyksillä. Sain useamman kerran pysäytettyä hevosen melkein pelkällä istunnalla ilman ohjista pidättämistä!


Örk


Tätä tehtävää hetken tehtyämme, aloimme tölttäämään. Aluksi tölttäsimme hetken kokouraa ja teimme pääty-ympyröitä, mutta jo pian aloimme tehdä samaa tehtävää kuin alkuverryttelyssä käynnissä. C-kirjaimesta käännyimme käynnissä pituushalkaisijalle, jolla teimme samat tehtävät käynnissä kuin äskenkin. Estetolppien väliin tulevan pysähdyksen jälkeen hevonen piti saada töltille mahdollisimman pian, ja kääntää aina vuorotellen vasemmalle tai oikealle, töltätä pitkä sivu, ja ennen käännöstä pituushalkaisijalle hidastaa taas käyntiin. 

Tehtävä sujui hyvin Örkin kanssa. Se tölttäsi kivan reippaasti ja puhtaasti, ja minä yritin parhaani mukaan istua siististi ja pitää hyvän ryhdin, jossa onnistuinkin aika hyvin. Käyntitehtävä pituushalkaisijalla jatkui yhtä hyvänä kuin alussa, mutta pysähdyksen jälkeen Örk oli vähän hankala saada takaisin töltiin ja siihen suuntaan mihin minä halusin sen menevän, ei sinne minne kaveri menee, mutta aina kuitenkin onnistuin saamaan sen sinne, minne halusin, enkä antanut sen päättää minne kääntyä. Kuten jo sanoin, Örkin töltti oli kivan reipasta, mutta sain ratsastuksenopettajalta ohjeen yrittää saada se työskentelemään paremmin takaosallaan. Paikoitellen se sujuikin, mutta sen kanssa olisi vielä työtä. 


Örk


Pian kävelimme kierroksen pari, ja jatkoimme jälleen samaa tehtävää, tosin eri askellajeilla. Käynnissä teimme pituushalkaisijalla tapahtuvat tehtävät aivan kuten ennenkin, mutta kun pituushalkaisijalta poistui vasemmalle, piti hevonen nostaa töltin sijasta raviin ja ravata koko matka ennen pituushalkaisijalle kääntymistä. Jos taas kääntyi oikealle, piti nostaa töltti ja töltätä koko matka ennen pituushalkaisijalle kääntymistä. Tehtävää jonkin aikaa tehtyämme jatkoimme jonkin aikaa ravia kokouraa. 

Örkin kanssa koko tehtäväpaketti jatkui hyvänä. Ravissa se kulki alussa hyvässä temmossa, ei liian reippaasti tai liian hitaasti, mutta kevennys ei sujunut minulta sinä päivänä kovinkaan hyvin. Töltissä ja käynnissä meno jatkui hyvänä ja reippaana. Minulla oli alussa sen kanssa raippa mutta jätin sen ravitehtävien alettua pois, sillä kun ravasimme kokouraa, Örk kaahasi niin nopeasti että hyvä kun pysyi kevennyksessä perässä! Se sai jostain jonkun energiapistoksen, ja vaikka kuinka koetin kevennyksellä, istunnalla ja ohjilla hidastaa, alkoi taas sama kaahaus. No, saatiin me niitä hyviäkin ravipätkiä, tosin nekin aika moisella vauhdilla..!


Safir


Ravailujen jälkeen kävelimme kunnolliset välikäynnit, jonka jälkeen keräännyimme kävelemään ja seisoskelemaan kentän keskelle. Saimme jokainen mennä T8 tai V5 radan yksitellen, riippuen minkä halusi mennä tai mihin osallistuisi kisoissa, ja kaikki tulivat kentän keskelle, jotta ei olisi rataa harjoittelevan tiellä uralla. Minä aloitin Örkin kanssa, ja menin radan V5, sillä halusin saada harjoitusta laukkaan, jota radalla ratsastetaan. Ohjelma/rata on seuraava: Rata ja arvostelu alkavat C-kirjaimen kohdalta. Siellä nyökätään tuomarille tervehdykseksi, ja ratsastetaan tölttiä kokonaisen kierroksen verran. Kun päästään uudestaan C:hen, askellajiksi vaihtuu ravi, jota mennään myös yksi kierros. Ja kun jälleen päästään C-kirjaimeen, hidastetaan käyntiin ja kävellään puoli kierrosta käyntiä A:han asti. Siellä nostetaan korkeintaan parin raviaskeleen kautta kulmasta laukka, ja laukataan yksi kierros, jonka jälkeen taas A:han päädyttyä ja tuomarille nyökättyä rata on suoritettu.

Alussa töltti sujui ihan hyvin. Örk kuitenkin jo pian huomasi, että joutuu kulkemaan uralla yksin ja kaikki kaverit saavat olla kentän keskellä, joten se kaarsi kentän keskelle, ja enhän siihen ollut ollenkaan varautunut, jonka takia en pystynyt estämään tätä. Takaisin uralle päästyämme sama jatkui ja välillä Örk päätti hidastaa käyntiin. Ravissa ihan sama juttu, mutta se sentään sujui edes vähän paremmin. Käyntipätkässä Örk kulki aika hitaasti huonossa temmossa, ja laukasta en halua edes puhua! Tarkoituksena on mennä yksi kierros putkeen laukkaa, mutta varmaan neljän kierroksen tuloksena oli yksi onnistunut pitkä sivu laukkaa. 


Örk


Tästä rataharjoittelusta ei todellakaan jäänyt hyvä fiilis. Eniten jäi ärsyttämään se, kun Örk koko ajan kaarsi kentän keskelle. Oikeastaan toivon ja luulen, että se johtui siellä seisovista kavereista. Oikeassa suorituksessa kentän keskellä on muutama tuomari, ei hevosia, eli rata suoritetaan yksin. Toivon todella, että huomenna kisaradalla Örk kulkisi uralla eikä kaartelisi kentän keskelle. Toinen asia mikä jäi erityisesti ärsyttämään, oli laukka. En saanut sitä kunnolla laukkaamaan kuin vaivaisen yhden pitkän sivun verran. Kisaradalla siis tavoitteenani on saada laukattua koko kierroksen verran, ja saada Örk kulkemaan koko ajan uralla, ilman pomppimisia kentän keskustan ja uran välillä. 

Muiden suoritusten aikana kaikki muut kävelivät kentän keskellä, ja kaikkien ratsastettua joko V5 tai T8 radan tulimme kaartoon ja alas selästä. Päällisin puolin tunnista jäi ihan hyvä fiilis. Tehtävät ennen rataharjoitusta sujuivat kuitenkin pääpiirteittäin hyvin, varsinkin töltti. Lähden melko luottavaisin tuntemuksin kohti huomista kisapäivää kaiken paitsi laukan osalta. Onneksi ennen luokkia on kunnon lämmittelyt, jossa kaikki askellajit pääsee käymään hyvin läpi.


Impi


Tunnin jälkeen otin Örkiltä varusteet pois ja vein ne niiden omille paikoille satulahuoneeseen. Kenttä oli vähän kurainen, joten Örkin bootsit ja minun kengät olivat mukavan hiekkakerroksen peitossa! Huuhtelin Örkin bootsit ja jätin ne kuivumaan, mutta omat kengät pitäisi vielä huuhdella, että ne näyttäisivät huomenna kisoissa ruskean mutapeitteen sijasta oman värisiltään, eli mustilta. Huomasin Örkin suitsien ja satulan olevan myös pesun tarpeessa, mutta en niitä tunnin jälkeen enää ehtinyt putsata, joten se täytyy hoitaa kisa-aamuna tallilla. Täytyy vain tulla tallille hyvissä ajoin, ja onneksi kaverini lähtee mukaani katsomaan kisoja ja auttamaan haluamansa verran hevosen ja sen varusteiden kanssa. Hän toivottavasti myös kuvaa/videoi kisasuoritukseni, niin saisi taas kunnon ratsastuskuvia! 

Ennen lähtöäni harjasin Örkin perusteellisesti ja annoin sille pari namia hyvästä työstä. Kävin myös moikkaamassa Brydjaa, sillä menen silläkin kisoihin. Osallistuin sillä maastotaitoluokkaan. Samaisena perjantaina julkaistiin myös lähtölistat. Menen maastotaitoluokan Brydjalla kolmantenatoista (13/14), V5 luokan Örkin kanssa kahdeksantena (8/18) ja T8 luokan Örkin kanssa ensimmäisenä (1/11)! Olisin halunnut nähdä ilmeeni, kun sain tietää lähteväni siinä luokassa ensimmäisenä! Kisat jännittävät jo nyt, mutta jännittäminen kuuluu asiaan. Toivotaan, että kisat sujuisivat hyvin. Ne ovat kuitenkin vain harjoituskisat, ja kokemusta sinne lähdetään hakemaan, mutta sijoitus edes yhdessä luokassa olisi upeaa. Katsotaan miten käy!


Örk


Tuntipostausta oli kiva kirjoittaa pitkästä aikaa, kun oli näin paljon kerrottavaa. Kuten jo sanoin, odotan huomisen kisoja innolla, ja ne jännittävät jo melkoisesti. Olen sanonut varmaan sata kertaa, että kyllä, aion kirjoittaa ehdottomasti postauksen kisoista tänne blogiin. Huominen päivä vierähtää varmaan iltaan asti tallilla, joten voisin maanantaiksi tai tiistaiksi sen kisapostauksen luvata. Jos haluaa seurata ajan tasalla tekemisiäni huomenna, kannattaa ottaa hevosinstani haltuun, ja seurata päivittelyjäni instastoryyn. Sinne teen pienimuotoisen my dayn, mutta kaikkea en tietenkään ehdi sinne päivittää, joten tulevasta kisapostauksesta täällä blogissa saa kaiken irti yksityiskohtia ja rataselostuksia myöten! Mukavaa viikonloppua ja syyslomaa kaikille! Mitä suunnitelmia teillä on syyslomaviikolle, ja kuinka monella se edes alkoi tänään?

-Pihla

12 kommenttia:

 1. Voi Örkkiä, se oli niin hauska, oli hauskaa lukea sen tempauksia. Nauran täällä yksinäni ääneen :D

  Mutta tuohon ravissa kaahottaamiseen annan sulle pikku vinkin, eikä nyt ole tarkoitus arvostella sua.
  Mulla ja Vikkanilla on välillä sama että ravissa kaahataan liian lujaa (yleensä laukan jälkeen) ja silloin pidän hevosta niin kauan ympyrällä, että se kuuntelee mua ja menee niin miten mä haluan. Eikä niin miten itse haluaa. Joskus joudun olemaan tosi paljon ympyrällä ja joskus vähemmän. Kannattaa seuraavan kerran kokeilla sitä et pyörit ympyrällä,teet pidätteitä ja kevennät mahdollisimman hitaasti. Jos vaikka auttaisi. :)

  Tsemppiä huomisiin kisoihin, toivottavasti huomenna menee paremmin rata mitä harjoittelit, ja se toinenkin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Suvi! Örk on kyllä sellainen poni että se osaa olla vaikka kuinka hankala, mutt silti ja kultainen ja ihana kaikkine tempauksineen :D Kiva että postaus viihdytti, vien kiitokset ja terveiset Örkille!

   Kiitos tosta vinkistä! Kokeilenkin ehottomasti tota seuraavalla ratsastuskerralla, jos Örk huomenna lämmittelyssä alkaa kaahailemaan samalla tavalla, ja jos se tepsii niin jatkossakin. Varmasti voisi toimia täälläkin suunnalla. Ja kiitos vielä tsempeistä, toivotaan tosiaan että huomenna itse h-hetkellä kaikki sujuisi hyvin. Eikös se niin mene, että kun viimeiset treenit sujuvat huonosti, niin tärkeällä hetkellä kaikki onnistuukin? ;D

   Poista
 2. Harmi, että sulla meni vähän metsään just ennen kisoja :/ Mutta eikös se oo niin, että hyvää suoritusta edeltää huono kenraali ;) Tsemppiä kisoihin ja toivottavasti teillä sujuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, harmi että vikat kunnon treenit meni vähän mönkään, mutta toivotaan että toi sanonta pitäsi tällä kertaa paikkansa :D kiitos vielä tsempeistä, toivotaan että meillä sujuu hyvin!

   Poista
 3. Onnea sulle kisoihin, toivottavasti menee hyvin! Voi kun itsekin pääsisi, kun alkaa ponin kanssa jo jotenkin sujua.. Ihanan tarkasti oot kertonut teidän tehtävistä, saimpa tästä inspiksen mun ja Pokkiksen tekemisiinkin! Pitääkin vielä ottaa sun heppainsta haltuun, multa on mennyt se ihan ohi.

  Mulla on syysloma vasta viikon päästä, joten tuleva viikko vielä opiskellaan ahkerasti. Onneksi mulla on vaan yksi koe, eikä alueenakaan ole koko kirjaa. Lomalle on jo kuitenkin paljon suunnitelmia, ehdin vihdoin nähdä kavereita, joita en ole hetkeen nähnyt. Tottakai myös heppailua menoon mahtuu, innolla odotan, ja kieltämättä alan jo loman tarpeessa olemaan..:D

  http://taaonmunhetki.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sullekkin tsempeistä, eiköhän ne ihan hyvin mee! Kiva kuulla, että tykkäsit postauksesta ja sait inspistä, se on aina kiva kun lukija hyötyy oikeasti postauksesta. Kyllä te varmaan joihinkin kisoihin jossain vaiheessa pääsette, ainakin toivotaan näin! Hyvä että hevosinsta menee nyt seurantaan :)

   Joillain ailaakin tosiaan joo syysloma vasta ens viikon jälkeen. No kivaa lomaa sulle sitten viikon päästä ja tsemppejä vikoihin opiskeluihin ennen lomaa. Onneks sulla on sit vaan yks koe, ja lomalle on paljon suunnitelmia. Mäkin oon kyllä justiinsa loman tarpeessa! Kiitti vielä!!

   Poista
 4. Nää issikat on kyllä todella suloisia! Hyvin kirjoitettu postaus!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maiju! Nää issikat on kyllä ihania ja suloisia <3

   Poista
 5. Onnea kisoihin! Toivottavasti laukka nousee ja pysyy sitten koko kierroksen verran. Odotan innolla kilpailupostausta, en ole ennen lukenutkaan islanninhevoskilpailuista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Viivi! Toivotaan että laukka pysyis sen koko kierroksen ajan. Kiva kuulla, että odotat kilpailupostausta innolla, mäkin ootan innolla että pääsen sitä kirjoittamaan!

   Poista
 6. Tsemppiä kisoihin! Toivotaan, että kisat onnistuvat hyvin ja pääset lähtemään tallilta hyvän menestyksen kera takaisin kotiin!

  Tää oli kyllä tosi kiva postaus ja oli jotenkin mukava lukea tuntipostausta taas pitkästä aikaa. Sulla taisi olla ihan mukava tunti ravikaahailuja ja laukka epäonnistumisia lukuunottamatta. Toivottavasti kisoissa, erityisesti laukka menee paljon paremmin! Tsemppiä siis kisoihin!

  elaimetsydammessa.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aino! Toivotaan että tallilta lähdetään kotiin kera menestyksen :D Ja kiva kun tykkäsit postauksesta, tätä oli tosi kiva kirjoittaa! Se laukka olisi kyllä tärkeä onnistua, joten toivotaan että kaikki askellajit luonnistuisivat Örkiltä tänään hyvin. Kiitti vielä tsempeistä :)

   Poista

Kysytyimpien vastaukset:
-Muokkaan blogin kuvat Adobe Lightroom CC -sovelluksella
-Blogin kuvat on otettu Canon EOS 1300D:llä ja iPhone 6:lla
-Mikään blogissa esiintyvistä hevosista ei ole omistuksessani

Muista kommentoidessasi olla asiallinen! Positiiviset kommentit piristävät kirjoittajan päivää, mutta rakentava palaute on ehdottomasti tervetullutta, kunhan et lähde haukkumaan ketään tai mitään.