perjantai 6. lokakuuta 2017

Blogit arvostelussa #1

Sain tylsyyttäni idean tehdä postauksen, jossa arvostelen viisi blogia, jotka minulle linkattiin hevosbloggaajien whatsapp-ryhmässä. Olen toteuttanut blogini alkuaikoina postauksen, jossa kerroin mielipiteitä yli 20 blogista, jonka takia jokainen mielipide oli kovin lyhyt. Nyt blogisarja saa uudet siivet, ja pääsee lentoon ensimmäisessä osassa, jossa siis arvostelen viisi blogia. Jokaisen blogin arvostelu on oma henkilökohtainen mielipiteeni, mitä parantaisin ja mistä tykkään!Kylmäverinen Unelma

Blogin banneri

Blogia Kylmäverinen Unelma kirjoittaa 16-vuotias riihimäkeläinen tyttö, Katri Vesala. Katri opiskelee nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi, jonka takia asuu viikot Pieksanmäellä, ja vain viikonloput Riihimäellä. Hänen bloginsa keskittyy raviurheiluun, mutta sieltä löytyy myös muita postauksia, kuten postausidea- ja apupostauksia. Omaa hevosta Katrilla ei ole, mutta hän etsii liikutushevosta, ja on omistanut elämänsä aikana kolme hevosta, joista viimeinenkin lähti viimeisen peruskoulun luokan alettua. Myös valokuvaaminen on lähellä Katrin sydäntä, jonka takia hänen blogistaan löytää kamera-aiheisia postauksia ja paljon muiden hevosten kuvia.
Katrin blogi on kuulunut jo pitkään suosikkiblogeihini. Pidän erityisesti Katrin tavasta kirjoittaa. Teksti on pääosin kirjoitusvirheetöntä, mutta silti sieltä erottuu Katrin kirjoitustyyli ja persoona. Häntä ihailenkin sen osalta paljon. Blogin ulkoasu on mieleeni. Bannerissa ei olla lähdetty leikkimään monimutkaisilla ja räikeillä elementeillä tai väreillä, vaan se on pidetty tarpeeksi yksinkertaisena, mutta silti se on hieno ja kiinnittää lukijan huomion positiivisesti. Muukin ulkoasu on mieleeni. Liila, valkoinen ja harmaa pääväreinä höystettynä pienellä mustalla, on loistava kombo.

Katrin blogin muu ulkoasu ei ole kuitenkaan mitä perinteisin, sillä hän käyttää blogipohjanaan Bloggerin sijasta Wordpressiä, joten ulkoasu on jokseenkin eri näköinen kuin Bloggerilla tehty. Sivupalkista löytää hyvin kaiken, ja varsinkin tervetuloa-teksti on loistava, tarpeeksi kattava, muttei liian pitkä. Pidän myös Instagram-gadgetista. Ihmettelen kuitenkin vähän, miksi blogissa on sivut/esittelyt kolme kertaa; ylhäällä mustalla palkilla, ylävälilehdissä ja sivupalkissa. Mielestäni ne voisivat olla vain yhdessä tai kahdessa paikassa, kyllä ne huomaa vähemmälläkin. Niiden sisältö on kuitenkin hyvää. Katrin oma esittely on todella kattava, mutta sinne lisäisin kuvia. Nyt se on vähän tylsä tekstipläjäys. Hevosten esittelyt ovat myös hyvät ja melko kattavat. Yhteistyö-sivu on selkeä ja sekin todella hyvä!

Itse en henkilökohtaisesti pidä jatka lukemista -napeista, mutta tässä blogissa ne toimivat ihan hyvin. Postaukset ovat hyvän ja sujuvan tekstin lisäksi varustettu upeilla ja hyvälaatuisilla kuvilla. Ne ovat todella tärkeä osa blogia. Postausten aiheet ovat myös yleensä hyviä ja kekseliäitä. Katrin blogissa pidän erityisesti postausideapostauksista. Niistä saa aina niin hyviä ideoita, jos oma pää lyö tyhjää. Arviointiasteikolla yhdestä kymmeneen, antaisin Katrin blogille arvosanaksi 10-. Loistava blogi, aina on parantamisen varaa, mutta kerta kaikkiaan yksi parhaista!
Heinin hevoselämää
heinijahepat.blogspot.com


Blogin banneri

Heinin Hevoselämää -blogi kertoo 2003 syntyneen tytön, Heinin hevoselämästä. Hänellä on hoitohevonen, welsh mountain tamma Beebee, johon blogi pääosin keskittyy. Sen lisäksi blogissa vierailee muita eri rotuisia ja -kokoisia poneja ja hevosia. Ratsastustaustaa Heiniltä löytyy kuutisen vuotta. Hän tykkää ratsastuksen lisäksi valokuvaamisesta. Blogista löytää siis paljon tuntipostauksia, kuvapostauksia ja muita asiapostauksia.
Blogi on ensisilmäykseltä hieman sekainen. Banneri on liian pieni, eikä riitä koko blogin leveydelle, vaan jää hassusti vajaaksi. Idea siinä on ihan kiva. Hevonen on hyvin rajattu, häivytetty ei tosin lainkaan. Harmaat kuviot ovat kiva lisä, mutta itse otsikko eli blogin nimi voisi olla alempana ja aavistuksen isompana. Muu ulkoasu on ihan ok. Itse keskittäisin ylävälilehdet ja sivupalkin, mutta tiedän, etteivät kaikki tykkää siitä. Ylävälilehtien otsikot voisivat myös olla jollain erikoisemmalla fontilla, kenties samalla kuin sivupalkin gadgettien otsikot?

Postausten otsikot ovat myös jokseenkin tylsällä fontilla. Ne voisi vaihtaa saman tyylisiksi kuin muut fontit, aivan kuin jo mainitsemani ylävälilehtien otsikot. Sivupalkki on melko kattava. Joitain turhia kohtia tosin on, kuten valmis tietoja minusta -gadget. Jos ylävälilehdet keskittäisi, samalla voisi keskittää päivämäärän ja otsikon. Kirjoittajan ja nelijalkaisen päätähden esittelyt ovat aika suppeat, joten niihin keksisin ehdottomasti lisää tekstiä ja lisäisin vielä useampia kuvia.

Postausten tekstistä löytyy joitakin kirjoitusvirheitä ja puhekieltä, joista en kummastakaan luonnollisesti pidä, varsinkaan kirjoitusvirheistä. Ne ovat myös aika lyhyitä, mutta suurimmasta osasta löytyy onneksi kuvia. Kuvat ovat laadultaan vaihtelevasti huonoja ja hyviä, mutta ne ovat onneksi koossa erittäin suuri. Huomiota kiinnittäisin siis eniten oikeinkirjoitukseen ja bannerin kokoon. Arvosanaksi yhdestä kymmeneen antaisin 8,5. Kehityskelpoinen ja hyvä blogin alku!
Kaviodien Tahtiin
Blogi Kavioiden Tahdissa kertoo 14-vuotiaan Varsinais-Suomalaisen Esterin hevoselämästä. Blogin päätähti on Esterin vuokraponi, vuonohevostamma Terna. Terna on saman ikäinen kuin Esteri, ja on ollut hänen vuokrahevosensa noin puoli vuotta. Omaa hevosta Esterillä ei siis ole. Vuokrahevosensa kanssa hän puuhailee kaikenlaista maasta käsittelystä esteisiin ilman suurempia tavoitteita, ja blogissaan kirjoittaa pääosin Ternasta, mutta mukaan mahtuu lisäksi mm. mielipide- ja kuvapostauksia.
Esterin blogia olen seurannut melko kauan ja se lukeutuu lempi blogeihini. Blogin sininen kuviotausta on mielestäni todella kiva. Muukin ulkoasu on mieleeni. Banneri on yksinkertainen parilla kuvalla, mutta ne ovat onneksi häivytetty röpelöisiksi, ja teksti on isolla valkoisen läpikuultavan palkin päällä. Itse banneri on aika pieni, mutta idea on kiva.

Ylävälilehdet ovat hyvän kokoisella ja näköisellä fontilla. Esittelyt kaikista ovat todella kattavat ja loistavat. Pidin erityisesti blogin päätähden, eli Esterin vuokravuoniksen esittelystä, jossa oli paljon hyvää tekstiä ja kuvia. Joissain esittelyissä kuvien paikalla oli vain huutomerkki, en tiedä mistä johtuen.

Päivämäärä on kivasti harmaalla taustalla, mutta se on minusta liian lähellä sivuja/ylävälilehtiä. Sitä voisi siis laskea koodilla vähän alemmas. Postausten otsikot ja sivupalkin gadgettien otsikot ovat kivan näköisiä, sillä ne on varjostettu. Se on hauska ja kiva yksityiskohta. Muutenkin sivupalkista löytyy kaikki tarvittava. Lisäisin sinne ehkä vielä täytteeksi jonkun kuvan.

Pidän Esterin kirjoitustyylistä todella paljon. Sieltä ei löydy juurikaan kirjoitusvirheitä, ja postaukset ovat sujuvaa luettavaa, aivan kuten Katrinkin blogissa. Kuvat ovat pääosin kivoja, isoja ja hyvälaatuisia. Postausten ideat ovat myös kekseliäitä ja kivoja. Asteikolla 1-10 antaisin Esterin blogille arvosanaksi 9+. Blogi on juuri minun makuuni. Esteri kehittyy vielä paljon, mutta itse pidän blogista tällä hetkellä paljon, ja suorastaan ihmettelen, miksi blogilla on vain 17 lukijaa.
Puskaratsastajan päiväkirja

Tätä blogia, Puskaratsastajan Päiväkirja, kirjoittaa kainuulainen Sinia Markkanen. Hän on 14-vuotias vasta-alkaja bloggaaja, mutta ratsastusta Sinia on harrastanut jo vuodesta 2011. Blogin päätähti on 1994 syntynyt suomenhevostamma Temeri, tutummin Sylvi. Sylvi on Sinian oma hevonen, joka heille tuli samaisena vuonna kun Sinia aloitti ratsastuksen. Sinia omistaa myös kameran, jolla tykkää kuvata. Blogi kertoo siis hänen elämästään oman hevosensa kanssa, mutta lisäksi blogista tulee jatkossa varmasti löytämään muunkin tyylisiä postauksia.
Sinian blogi on minulle ihan uusi tuttavuus, mutta olen pikku hiljaa alkanut tykästyä tähän blogiin kovasti! Banneri on yksinkertainen, pari rajattua hevosta, mutta toisen hevosen "ympärille" on laitettu hevosenkengän kuva, joka on kiva yksityiskohta. Nimi on selkeällä, mutta osoite voisi olla myös mustalla, vähän pienemmällä ja samalla fontilla kuin blogin nimi bannerissa.

Blogin tausta on kivan syksyinen. Ylävälilehtien otsikot ovat kivat keskitettyinä, samoin päivämäärä ja postauksien otsikko. Myös niiden fontit ovat minun makuuni. Sivupalkki on aika köyhä. Siellä voisi olla ainakin tervetuloa-teksti ja jotain muuta täytettä. Esittelyt ovat melko suppeat, varsinkin kirjoittajan esittely. Kaikkiin esittelyihin lisäisin lisää kuvia ja vähän tekstiäkin.

Kuvat ihan kaikkialla laittaisin ehdottomasti kokoon erittäin suuri, sillä ne ovat melko hyvä laatuisia, joten niitä olisi kivempi katsella isona kuin pienenä. Postausten sisältö on vielä vähän niin sanotusti epävarmaa. Omaa kirjoitustyyliä ei ole vielä ihan löytynyt, ja joitakin kirjoitusvirheitä löytyy. Pääosin se on kuitenkin sujuvaa ja kivaa luettavaa. Siihen nähden, että blogi on vain noin kuukauden vanha, kokonaisuus on todella hyvää. Annan samalla arvosteluasteikolla blogille 9-. Kuvat suuriksi, oma persoona tekstiin mukaan ja sivupalkkiin lisää täytettä, mutta kaiken kaikkiaan ihan kiva blogi!
Nompun heppaelämää

Nompun heppaelämää -blogi kertoo 2005 syntyneen Noomi Jokitalon elämästä hevosten kanssa. Hän harrastaa ratsastusta, ja blogi kertoo pääosin ratsastustunneista ja muista talliaskareista. Omaa hevosta Noomilla ei siis ole, eikä blogilla varsinaista päätähteä, vaan blogissa seikkailevat milloin mitkäkin hevoset ja ponit. Tuntipostausten lisäksi blogista löytää mm. kuvapostauksia.
Olen seurannut Noomin blogia jo jonkin aikaa ja kehitys on ollut valtava. Nykyään ulkoasu painottuu ruskeaan. Se on ollut siellä jo jonkin aikaa, mutta turha sitä on lähteä vaihtamaan, sillä värit sopivat hyvin syksyyn. Tausta on aika epäselvä, mutta niin sen ilmeisesti kuuluukin olla. Banneri ei ole ihan minun makuuni. Vähän liian yksinkertainen, mutta ihan kiva.

Sivupalkista löytyy kaikki tarvittava. Tervetuloa-teksti voisi olla vähän kattavampi. Suosittuja tekstejä on mielestäni turhan monta, kolme riittäisi, mutta olen Noomilta kuullut, että hän pitää kun niitä on neljä. Kaikki fontit blogissa ovat yksinkertaisia, mutta sopivat sinne hyvin. Postausten otsikot on varjostettu, joka on kiva yksityiskohta. Tässäkin blogissa päivämäärä voisi olla ylävälilehdistä kauempana, eli alempana. Nyt ne ovat aika kiinni toisissaan.

Päätähtien yhteinen sivu on melko suppea. Sieltä voisi löytyä paljon enemmän tietoja ja kuvia. Kuvat ovat koko blogissa välillä ihan hyvälaatuisia, välillä huonolaatuisempia. Ne ovat silti onneksi koossa erittäin suuri. Postausten teksti on nykyään melko hyvää ja sujuvaa. Ennen teksteissä oli lukuisia kirjoitusvirheitä, mutta nykyään Noomi hallitsee kirjoittamisen paljon paremmin. Yleisesti antaisin blogille arvosanan 9. Kehitystä vaan!
Tätä postausta oli kyllä kiva toteuttaa! Muiden blogeihin pääsee tutustumaan näiden kautta paremmin, ja tietenkin rakentavan palautteen antaminen on minusta tärkeä taito ja hyväksi itse kullekkin. Postaus piti tulla julki jo aikaisemmin tällä viikolla, mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan. Menen tänään perjantaina vasta kymmeneen kouluun, joten minulla oli aikaa julkaista ja viimeistellä tämä postaus jo aamusta. Nyt suunnitteilla on uusi postausideoita hevosbloggaajille -postaus, ei tosin ihan perinteinen sellainen, vaan joulu edition! Sitä siis odotellessa. Kivaa tulevaa viikonloppua kaikille!

-Pihla

13 kommenttia:

 1. Millähän periaatteella Katrin persoona tulee tekstistä läpi😂 Itse sitä olen jäänyt kaipaamaan :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa, harmi! Itse huomaan Katrin persoonan erottuvan hänen tekstistään, en tiedä johtuuko sitten siitä, että tunnemme toisemme.

   Poista
  2. Olis niin kiva jos itekki huomaisin, koska Katribon tosi kiva tyyppi mut hänen blogiteksti ei oikein nappaa mua :(

   Poista
  3. Toivottavasti vielä säkin saisit Katrin blogista lukukelpoisen!

   Poista
 2. Kivat arvostelut oot kirjoittanut kaikista blogeista, tää oli kiva postaus ja jos toteutat toisen osan, mun blogi on vapaaehtoinen arvosteltavaksi :)

  http://hevostytonelamaax.blogspot.fi

  VastaaPoista
 3. Kiitos todella paljon blogini arvostelusta. Korjaisin sen verran tuota, että minä en ole ikinä tehnyt koodipostausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain! Asia korjattu, muistin että olisit tehnyt koodipostauksen, mutta kai sekoitin toiseen henkilöön/blogiin. Kiitos kumminkin :)

   Poista
 4. Ihana postaus jälleen Pihla ja kiitos arvostelusta! Osaat kertoa todella tasapuolisesti ja positiivisesti blogeista ja niiden kehityskohdista! Ps. Odotan erittäin innolla tuota postausidea-postausta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon <3 Kiva että pidit postauksesta ja odotat jouluista postausidea-postausta!

   Poista
 5. Olitpa jaksanut kirjoittaa todella hyvät ja kattavat arvostelut! Toivottavasti teet tämmöisen pian uudestaan sillä olisi kiva omastakin blogista tämmöinen saada :)
  Odotan kyllä innolla sinun ideapostausta joulukalenteriin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saara! Pian tulossa varmasti uutta, ja sun blogi pääsee varmasti arvosteluun :)

   Poista
 6. Uih kiitokset Pihlis <3

  VastaaPoista

Kysytyimpien vastaukset:
-Muokkaan blogin kuvat Adobe Lightroom CC -sovelluksella
-Blogin kuvat on otettu Canon EOS 1300D:llä ja iPhone 6:lla
-Mikään blogissa esiintyvistä hevosista ei ole omistuksessani

Muista kommentoidessasi olla asiallinen! Positiiviset kommentit piristävät kirjoittajan päivää, mutta rakentava palaute on ehdottomasti tervetullutta, kunhan et lähde haukkumaan ketään tai mitään.