perjantai 18. toukokuuta 2018

Viimeisiä treenailuja ennen kisoja!

Torstaina 17.5. Minulla oli perinteinen viikkotunti. Oletin meneväni sen Herkulla, koska menen sillä kisoihin ja sen kanssa viimeiset kunnon treenit olisivat kohdallaan. Yllätyksekseni sain tunnille kuitenkin eri ratsun - Örkin! Menen silläkin sunnuntaina tallimme harjoituskisoihin, joten treenailu senkin kanssa teki ihan hyvää. Tulin tallille eilen jo hyvissä ajoin, ja hoidin Örkin valmiiksi. Se on kyllä täynnä vihreitä ja ruskeita läikkiä, joten sunnuntaina pesu voisi olla ihan hyväksi. Tuntini alkoi kuudelta, joten ennen sitä heitin Örkille myös varusteet päälle. Sääennuste oli lupaillut hirveää sadetta ja ukkoskuuroja juuri tunnin aikaan, mutta onneksi niskaan ei tippunut pisaraakaan vettä eikä edes kaukaista ukkosenjyrinää kantautunut korviimme.

Postaus on kuvitettu viime kesän leirillä otetuilla kuvilla ensimmäisen leiripäivän toiselta tunnilta Örkillä. Välillä on ihan hauskaa löytää tietokoneen kätköistä jotain käyttämättömiä ja kivoja ratsatuskuvia!


Kuva: Anna J. (C) / Örk

Tunnilla nousimme selkään, ja lähdimme kävelemään alkukäynnit. Örk tuntui kivan rennolta ja letkeältä, mutta reippaalta. Ääni kellossa kuitenkin muuttui, kun aloimme tekemään alkuverryttelyjä ohjat tuntumalla. Örk muuttui heti laiskemmaksi, eikä kuunnellut kunnolla apujani. Otin siis lyhyen raipan matkaani mukaan kentän laidalta, joka sai Örkkiin heti hyvää reippautta. Alkuverryttelyksi teimme käynnissä siis voltteja. Voltteja kuului tehdä joka toiseen kulmaan, ja sen halkaisija piti olla pari kolme metriä. Voltti tietenkin piti erityisesti istunnan ja katseen avulla ratsastaa sopivan pyöreäksi. Örkin kanssa se sujui ihan hyvin, vaikka alussa se volttien lopussa oikaisi takaisin uralle. Ratsastuksenopettaja muistutti minua pitämään kyljet suorina, vaikka sisäolkapää olikin hieman taaempana, joka auttoi välittömästi voltin pyöryyteen.

Käyntitehtävien jälkeen lähdimme valmistelemaan tölttiä, ja lähdimme tölttäämään aluksi kokouraa. Töltti oli ihan hyvää, mutta Örk ei tuntunut ottavan takaosaa kunnolla mukaan liikkeeseen. Koetin puolipidätteiden avulla saada tölttiä paremmaksi, ja se muotoutuikin kivan rennoksi sekä ihan puhtaaksikin. Töltissä teimme samaa volttitehtävää. Ennen volttia kuului hidastaa käyntiin, tehdä voltti käynnissä, ja heti voltin jälkeen uralla siirtää hevonen tölttiin. Tämä sujui tosi hyvin Örkin kanssa, ja saimme paljon pyöreämpiä voltteja kuin aikaisemmin. Tölttikin jatkui suhteellisen rentona ja reippaana. Oma istuntani tuntui kerrankin hyvältä, ja ilmeisesti tuntemukseni osoittautui ihan oikeaksi, sillä Örk kuunteli minua tosi kivasti varsinkin töltätessä.

Tölttitehtävien jälkeen otimme vielä kokouraa ravia. Siinä Örkillä on tapana kiirehtiä, ja sitä se teki nytkin. Sain sen ympyröiden avulla kuuntelemaan vähän paremmin minua. Harmittavasti joitakin rikkoja töltille tuli, sillä tukeuduin välillä aivan liikaa ohjaan. Otimme myös harjoitusravia, joka sujui myös hyvin. Sen jälkeen siirsimme hevoset käyntiin, vaihdoimme omalta kohdalta täyskaarrolla suunnan ja kävelimme välikäynnit pitkin ohjin. Tunnin alkupuolisko sujui hyvin, ja varsinkin töltistä jäi hyvä fiilis.


Kuva: Anna J. (C) / Örk

Välikäynnit käveltyämme otimme ohjat takaisin tuntumalle. Aloitimme heti siirtymistyöskentelyn käynnissä ja töltissä. Tehtävänä oli jälleen ratsastaa joka toiseen kulmaan voltti käynnissä. Voltin lopussa kuului ottaa muutama väistöaskel, ja siirtää siitä suoraan tölttiin uralle. Muutaman väistöaskeleen ideana oli saada hevosen takajalat aktiivisemmiksi paremmin mukaan tölttiin. Tämä sujui Örkin kanssa super hyvin! Örk kuunteli väistättäviä apuja, ja nosti heti tölttiin, kun sitä siltä pyysin. Väistöaskeleet auttoivat selkeästi siihen, että Örk käytti töltissä paljon paremmin takajalkojaan. Voltit sujuivat muutenkin hyvin, ja töltistä tuli entistäkin parempaa.

Tämän jälkeen otimme vielä jonkin verran ravia kokouraa. Taas Örkillä oli vähän hoppu päällä, mutta se oli kuitenkin selvästi rauhallisempi kuin toiseen suuntaan ravatessa. Koetin aina kulmissa sisäpohkeella saada sitä ravissakin takaa aktiivisemmaksi kuitenkaan vauhtia lisäämättä. Sekin onnistui yllättävän hyvin, ja saimme ihan mukaviakin ravipätkiä. Loppuun otimme vielä muutamat laukannostot. Tällä tunnilla laukka ei vain ollut se juttu, enkä saanut hyvää laukkaa nousemaan. Ajoin itse Örkkiä liikaa eteen, enkä ollut tarpeeksi selkeä apujeni kanssa. Saatiin kyllä laukkaa, mutta vain vähän, joka oli sekin aika huonoa. Laukoista ei jäänyt hyvä fiilis, mutta tunnista yleisesti varsinkin töltin osalta onneksi jäi.

Tunnin lopuksi lähdimme pellolle, jossa tölttäilimme vähän loppuverryttelyksi, ja kävelimme siellä myös loppukäynnit. Pellolla oli tosi kiva rennosti tölttäillä, ja siellä sainkin loppuun ihan kivaa tölttiä, vaikka Örk vähän innostuikin peltoilusta. Käynnissä se sai lopuksi venyttää kaulaansa pitkin ohjin, ja kulki kivan rentoa ja pitkää käyntiä. Lopulta tulimme tallipihaan ja alas selästä. Talliin päästyä otin Örkiltä varusteet pois, ja juotin sen. Näin lämpimillä ilmoilla, ja muutenkin, on tärkeää pitää hevosen nestetasapainosta huolta, ja juottaa se treenien jälkeen. Meidän tallilla kaikki onneksi pitävät Mash-vedestä, jota ne juovat aina mielellään, vaikka olisivat muuten nirsoja juomaan vettä.


Kuva: Anna J. (C) / Örk

Örkin litkiessä makuvettä harjasin sen, ja tarkistin kaviot. Tunnista jäi kiva fiilis, ja näin on hyvä jatkaa kohti sunnuntain kisoja. Olen tosi tyytyväinen tölttiin, joka nyt on pääasia kisoja ajatellen, sillä menen Örkillä tölttiluokan T8. Odotan kisoja todella innolla, mutta myös jännityksellä. Tölttiluokka T2 Herkun kanssa jännittää hirveästi, mutta ei sitä voi kuin toivoa parasta ja ratsastaa niin hyvin kuin osaan. Kisoista luvassa ehdottomasti postausta blogiin sitten alkuviikosta. Eilen illalla sain myös iloisen yllätyksen, nimittäin älyttömän pitkään odottamani Canon EOS 1300D -järjestelmäkameran! Olen siitä todella innoissani, ja kerrankin on luvassa hyvälaatuisia järkkärikuvia niin muiden radoista, kuin toivottavasti omastakin suorituksistani. Tässä tulee myös heti kättelyssä pari kesän ämpärilistan kohtaa suoritettua. Kivaa viikonloppua kaikille! Miten teillä on mennyt kisarintamalla viime aikoina?

-PIHLA

2 kommenttia:

  1. Oi, tosi kiva, kun olit saanut kuvitettua postausta ratsastuskuvilla Örkin kanssa. Tämä oli kiva postaus ja kuvatkin olivat kivoja! Tsempit vielä teille kisoihin!

    VastaaPoista

Kysytyimpien vastaukset:
-Muokkaan blogin kuvat Adobe Lightroom CC -sovelluksella
-Blogin kuvat on otettu Canon EOS 1300D:llä ja iPhone 6:lla
-Mikään blogissa esiintyvistä hevosista ei ole omistuksessani

Muista kommentoidessasi olla asiallinen! Positiiviset kommentit piristävät kirjoittajan päivää, mutta rakentava palaute on ehdottomasti tervetullutta, kunhan et lähde haukkumaan ketään tai mitään.